Végre itt a recept a retró cukrászdák „magyar macaronjához” – Így készül a diós mártott

Újhullámok ide vagy oda, még ma is rengeteg retró cukrászda található Magyarország nagyobb városainak utcáin. Ha pedig jártunk már egy ilyen létesítményben, láthattuk a pultok üvegfala mögött azt az illusztris kis aprósüteményt, amelynek egyezményes neve is alig van, nemhogy receptje. Diós mártott? Az meg micsoda?

Remélem, többen tudják, hogy melyik süteményről beszélek, különben csak magam miatt vágtam bele ebbe az egész projektbe, ami lássuk be, kissé kínos. De azért csak akadnak még itt retrócuki-látogatók, akik néha-néha elcsábulnak egy adag diós mártott iránt. Nem csoda, a diós baracklekvárral szendvicsként összeragasztott, majd olvasztott csokoládéba mártott diós habcsókkekszek elég hívogatóan tornyosulnak a többi sütemény közt – még akkor is, ha valószínűleg csak a cukrászdák tojásfehérje-feleslegének megoldására születtek meg. Ezek a maradékmentő ötletek szólnak néha a legnagyobbat, ez pedig a diós mártott esetében sincs másképp. De nézzük, hogyan készül!

Retró diós mártott: diós habcsókok, baracklekvárral összeragasztva és csokoládéba mártva
A retró diós mártott receptjéért kattints a képre!

Sehol egy recept

Már korábban is többször eszembe jutott, hogy el kéne készíteni ezt a különleges süteményt, azonban a végső impulzus pár héttel karácsony előtt ért. És ekkor szembesültem azzal a problémával, hogy konkrét recept az bizony nem akad az édességhez. Sőt, magában a névben sem voltam biztos: a legtöbb cukrászdában „diós mártottként” kapható a habcsók, erre azonban nem sok találatot adott a kereső.

Találkozhatunk még „diós álom” vagy „diós csók” néven is vele, persze ez továbbra sem segít azon a problémán, hogy az elkészítéséről szinte semmit nem tudni.

Retró diós mártott: diós habcsókok, baracklekvárral összeragasztva és csokoládéba mártva
A retró diós mártott receptjéért kattints a képre!

Macaron, csak magyarul

Indult tehát a receptkitalálás: egyedül a sütemény kinézetéből tudtam kiindulni, illetve azokból az élményekből, amelyeket pár kóstolás alapján szereztem. A lekváros, darált diós töltelék és a csokis máz nem jelentett túl sok nehézséget, ahogy az összeállítás logikája sem.

Készül a retró diós mártott: kisütött diós habcsókok, sütőpapíros tepsin
Ha hunyorítunk, szinte macaronnak tűnnek

Azonban maga a diós sütemény – ami állagra valahol egy omlós keksz és egy puha habcsók között helyezkedik el, ízre pedig szinte töményen diós – már egy fokkal nagyobb falatnak bizonyult.

Biztos voltam benne, hogy valamilyen tojásfehérjés megoldás lesz a dolog vége, azonban mindenképpen meg akartam őrizni az aprósütemény puha állagát – a kemény, törékeny és kicsit fullasztó habcsók ki volt zárva! Így a következő logikus lépés a macaron volt.

Retró diós mártott: diós habcsókok, baracklekvárral összeragasztva, zöld tálban
A retró diós mártott receptjéért kattints a képre!

Persze nem akartam borzasztóan bonyolulttá tenni a receptet, hiszen így nem maradt volna hű a retró cukrászdás vonalhoz – a végeredmény kicsit lett csak tehát technikás, olyannyira, hogy szerintem bármilyen kezdő, haladó vagy profi házi cukrász aggodalom nélkül nekiláthat. Nevezhetnénk egy lustább, rusztikusabb magyar macaronnak is, ahol nem kell annyira odafigyelnünk arra, hogy minden tökéletesen sikerüljön.

Retró diós mártott: diós habcsókok, baracklekvárral összeragasztva és csokoládéba mártva
A retró diós mártott receptjéért kattints a képre!

Amire mégis érdemes figyelni

Persze nem trehánykodhatjuk el teljesen a süteményt: ahhoz, hogy szép is, finom is legyen, érdemes betartanunk pár fontos szabályt.

  • A habot verjük szobahőmérsékletű tojásfehérjékből, amiket nagyjából mérjünk le.
  • A hab legyen tényleg kemény, fényes és stabil: ezt ellenőrizhetjük a habverővel, amin csúcsosan kell tornyosulnia a tojáshabnak.
  • A diót és porcukrot alaposan turmixoljuk le, hogy teljesen porózus állagú legyen – így könnyen át tudjuk majd szitálni, és a masszánk is egységesebb lesz.
  • Ne hagyjuk ki a habzsákkal megformált kekszek pihentetését – amikor tapintásra „bőrszerű”, szilár hatású a felületük, akkor elkészültek, mehetnek a sütőbe.
  • Megtöltés előtt teljesen hűtsük ki a kekszeket, megtöltés után pedig adjunk nekik 10-15 percet, csak utána mártsuk meg őket az olvasztott (nem túl meleg) csokoládéban.

Nézd meg videón is, hogyan készül a retró diós mártott:

Szóval, valahogy így néz ki a házilag is elkészíthető diós mártott. Remélem, nemcsak a sajátomban, de mások szívében/fantáziájában is betöltöttem egy olyan lyukat, ami eddig üresen tátongott. Kellemes retrózást, sikeres sütést!

Itt a retró diós mártott teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...