Ilyen volt dédnagymamám karácsonyi diós kalácsa, süssétek meg velem

Idén a hagyományos bejgli, zserbó és társai mellé egy nagyon puha, könnyed diós-mazsolás kalácsot is készítettünk, ami nemcsak az ünnepekre, hanem a hétköznapra is remek, és az utolsó morzsáig el fog fogyni.

Szeretném a családom egy hagyományos édes kalácsreceptjét megosztani veletek, ami közel áll a szívemhez. Az anyukám ezt a receptet a nagymamájától kapta, aki pedig az édesanyjától, és így tovább. Arra már nem emlékszem, mikor ettem először, de arra igen, hogy hol…a dédmamámnál, karácsonykor! Én még nagyon pöttöm voltam, ő pedig már nagyon idős.

Foszlós diós kalács - recept ITT!

Akkor még nem tudtam, hogy az ő tulajdonában van a különleges kalácsrecept. Különleges, mert a szívét-lelkét belesütötte, holott sosem volt nagyon pénzük. Az ő idejükben elég szegényesen készült, sőt, volt, hogy a diót dejóval (darált napraforgómaggal) helyettesítették, vaj sem volt, maradt hát a margarin, illetve mazsolát sem tett bele (ez az én továbbfejlesztésem). Nálunk a legtöbb jelentősebb ünnepre készül kalács valamilyen formában. Olykor csak úgy, unalmunkban is sütünk egyet, mert az mindenhez jól megy! Kalács nálunk még nem maradt szárazon.

Foszlós diós kalács - recept ITT!

Ennek a receptnek az egyszerűség a lelke, nem kell hozzá tömény töltelék és felesleges fakszni, szimplán csak a finom foszlós tészta. Én mindenképp teszek bele mazsolát, amit előtte egy kevés narancslikőrbe áztatok, hogy legyen benne egy kis plusz kényeztetés.

A kalácstészta különleges gondosságot igényel, hagyományosan tejjel és vajjal készítem, hogy a jellegzetes állagát elérjem, és hagyok időt neki, hogy kellően megkelhessen.

Foszlós diós kalács - recept ITT!

Átlagában (mások) összefonják, és többféleképpen formázzák. Készülhet hármas vagy négyes fonással is, de én nemes egyszerűséggel csak megszórom a belevalókkal, aztán, mint a bejglit, szorosan és határozottan feltekerem. Ez a módszer azoknak is jól jöhet, akiknek nincs elég önbizalma vagy tapasztalata a fonáshoz, bár még így is mutatós lesz, ahogy picit túlsül a formán, és szépen fénylik a felülete. Egy szó, mint száz, ennek az édesen foszlós házi kalácsnak nincs párja!

Foszlós diós kalács - recept ITT!

Íme a recept:

A tésztához a langyos tejet elkeverjük a cukorral, az instant élesztővel, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval. Ezután jöhetnek a keverékbe a tojások, a vaníliás cukor és egy kevés reszelt citromhéj. A lisztet fokozatosan és kevergetve adjuk hozzá, hogy csomómentes legyen, végül kézzel dolgozzuk ki jól a tésztát. Formázzunk belőle egy szép sima cipót, majd letakarva kelesszük 1 órát meleg helyen. Ez idő alatt áztassuk be az aranymazsolát a narancslikőrbe, hogy jól megszívja magát és átpuhuljon.

A megkelt tésztát nyújtsuk 1 centi vastagságúra, majd kenjük meg a vajjal, szórjuk meg barna cukorral, darált dióval és a mazsolával. Szorosan tekerjük fel, mint egy bejglit, és helyezzük át egy kilisztezett, kibélelt kenyérformába.

Foszlós diós kalács - recept ITT!

A tetejét lekenjük tojássárgájával, és letakarva kelesztjük még 30 percet. Előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, de félidőnél fordítsuk meg mindenképp, így fog szép egyenletesen pirulni. Miután kisült, a formában hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Reggelire, kissé megpirítva, vajjal megkenve, kávéval/teával fogyasztva az egyik legtökéletesebb napindító, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Készítsétek el ti is!

A foszlós diós kalács teljes receptjét ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket a karácsonyi finomságokat is:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...