A házi, leveles diós csiga, ami porcukorfelhőben tekeredik a szádba

Ha a kakaós csiga a kistestvér, akkor a diós csiga tutira a nagytestvér: kicsit komolyabb, kicsit drágább, kicsit mélyebb ízű, és mindenképpen karakteresebb. Ezúttal ropogós házi leveles tésztával, mazsolával és nem kevés porcukorral készítettük.

Ha a gyerekkori kedvenc (általában sajnos boltban vásárolt) péksüteményeinkre gondolunk, melyek legtöbbjét a suliba menet vagy két tanóra között tömtük magunkba, sanszos, hogy a kakaós csiga képe lengi be emlékezetünket.

Diós csigák, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Na de mi újság az ő nagytestvérével, a kicsit felnőttesebb, mélyebb és karakteresebb ízű diós csigával? Flóra ezúttal rá szavazott, és, szeptember lévén, dióval töltötte meg a ropogós leveles tésztacsigákat.

Diós csigák, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A recept különlegessége, hogy természetesen házi leveles tésztából készült: megértjük, hogy ez az alapanyag azon kevesek egyike, aminek tényleg nem sűrűn van érkezésünk magunk nekiállni, de ha már úgyis jönnek a hűvösebb napok, egyszer-egyszer érdemes!

Diós csigák, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A töltelékről is ejtsünk pár szót:

a szaftos diótöltelék már-már a téli időszakot és a nem-mondjuk-ki-melyik ünnepi süteményt idézi (bejgli), a mazsola, bár megosztó, de szerintünk kötelező, mert ad egy kis játékot a textúrának, és ízben is hoz egy pici fanyarságot, a porcukor pedig elmaradhatatlan a tetejéről.

+ tipp: a dió mellől a Cointreau-t és a fahéjat se hagyjátok ki!

A diós csigák teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több zamatos recept itt vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...