Így metszd a diófát, ha bőséges termést szeretnél

A diófa bő terméssel hálálja meg, ha odafigyelsz őszi metszésére. Formás megjelenés, egészséges, bőséges termés, amiért igazán nem kell sokat tenni.

A diófa termesztése nem tartozik a legegyszerűbb műfajok közé, hiszen a magról ültetett egyedeknek 10 év is kellhet az első termés megjelenéséhez, éppen ezért jóval drágább egy facsemete, aminek 4-5 év is elég, hogy az első diószemet lepottyantsa. Ám, mindegyik diófa igényli a rendszeres gondoskodást, a legjobb időszak a diófa metszésére, pedig az ősz.

Az őszi metszés fontos a bőséges termés szempontjából

Fontos tudni, hogy tavasszal tilos a diófa metszése, hiszen ilyenkor a magas gyökérnyomás rothadást idézhet elő. Ellenben az őszi szezon kimondottan előnyös időszak, ugyanis bőséges termésben lehet részünk.

Így csináld a diófa fenntartó metszését!

A fenntartó metszés esetében a termőrészek megújítása a legfontosabb. Cél az ágrendszer kiegyensúlyozottsága, illetve az, hogy a belső részek is kellő fényben részesüljenek.

Szintén fontos tudnivaló, hogy minél kevésbé metszük vissza a fa egyes részeit, annál kevésbé lesz termőképes. Éppen ezért, ne hagyjuk, hogy a belső lombrész túl sűrűvé váljon.

Az ősz azért is a legmegfelelőbb a diófa metszésére, mert ilyenkor alacsony a gyökérnyomás, és még a fán ejtett sebek is gyorsabban gyógyulnak, mint az év bármely más időszakában.

Fügés-diós baklava

Amikor ősszel beérik a karakteres füge, megannyi ízes receptben felhasználhatjuk. Azonban azért éri meg diós baklavába keverni a gyümölcsöt, mert az olajos maggal fantasztikusan ...

Foszlós diós kalács

A kalács hallatán mindenkinek a húsvét ugrik be, pedig a karácsonyi ünnepek idején is népszerű, és szokás készíteni, természetesen az alkalomhoz illő kiegészítőkkel. Ez a kalács ...

Diós mágnáspite almával Lillától

Minden család almás pitéje más. Lilláéké például házasította a diós rácsos mágnáspitét az almás süteménnyel. Az eredmény pedig lehengerlő, egészen biztosan maradandó emléket ...

És így fogj hozzá a koronaalakító metszéshez!

Mivel a vázágak maguktól egyébként is elég kesze-kuszán nőnek, ezért az első 7-8 évben felesleges ezeket metszeni, viszont a keresztbe és a lombkorona belseje felé növő ágakat, illetve a sérült, beteg részeket távolítsuk el.

Forrásunk volt.


Még több növényekkel kapcsolatos érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...