Így metszd a diófát, ha bőséges termést szeretnél

A diófa bő terméssel hálálja meg, ha odafigyelsz őszi metszésére. Formás megjelenés, egészséges, bőséges termés, amiért igazán nem kell sokat tenni.

A diófa termesztése nem tartozik a legegyszerűbb műfajok közé, hiszen a magról ültetett egyedeknek 10 év is kellhet az első termés megjelenéséhez, éppen ezért jóval drágább egy facsemete, aminek 4-5 év is elég, hogy az első diószemet lepottyantsa. Ám, mindegyik diófa igényli a rendszeres gondoskodást, a legjobb időszak a diófa metszésére, pedig az ősz.

Az őszi metszés fontos a bőséges termés szempontjából

Fontos tudni, hogy tavasszal tilos a diófa metszése, hiszen ilyenkor a magas gyökérnyomás rothadást idézhet elő. Ellenben az őszi szezon kimondottan előnyös időszak, ugyanis bőséges termésben lehet részünk.

Így csináld a diófa fenntartó metszését!

A fenntartó metszés esetében a termőrészek megújítása a legfontosabb. Cél az ágrendszer kiegyensúlyozottsága, illetve az, hogy a belső részek is kellő fényben részesüljenek.

Szintén fontos tudnivaló, hogy minél kevésbé metszük vissza a fa egyes részeit, annál kevésbé lesz termőképes. Éppen ezért, ne hagyjuk, hogy a belső lombrész túl sűrűvé váljon.

Az ősz azért is a legmegfelelőbb a diófa metszésére, mert ilyenkor alacsony a gyökérnyomás, és még a fán ejtett sebek is gyorsabban gyógyulnak, mint az év bármely más időszakában.

Fügés-diós baklava

Amikor ősszel beérik a karakteres füge, megannyi ízes receptben felhasználhatjuk. Azonban azért éri meg diós baklavába keverni a gyümölcsöt, mert az olajos maggal fantasztikusan ...

Foszlós diós kalács

A kalács hallatán mindenkinek a húsvét ugrik be, pedig a karácsonyi ünnepek idején is népszerű, és szokás készíteni, természetesen az alkalomhoz illő kiegészítőkkel. Ez a kalács ...

Diós mágnáspite almával Lillától

Minden család almás pitéje más. Lilláéké például házasította a diós rácsos mágnáspitét az almás süteménnyel. Az eredmény pedig lehengerlő, egészen biztosan maradandó emléket ...

És így fogj hozzá a koronaalakító metszéshez!

Mivel a vázágak maguktól egyébként is elég kesze-kuszán nőnek, ezért az első 7-8 évben felesleges ezeket metszeni, viszont a keresztbe és a lombkorona belseje felé növő ágakat, illetve a sérült, beteg részeket távolítsuk el.

Forrásunk volt.


Még több növényekkel kapcsolatos érdekesség:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!