A diófa levelében található juglon nevű hatóanyag egyfajta növekedésgátló hatással rendelkezik, ez az oka annak, hogy a diófa alatt semmilyen növény nem képes gyökeret ereszteni. A diófa levelét nemcsak ezért érdemes az őszi időszakban összegereblyézni, hanem azért is, mert gyógyító hatásai mellett még rovarriasztóként is funkcionál. Mutatjuk, mire tudod felhasználni a diófa levelét!
Kattints a galériára, és ismerd meg a diófa levelének jótékony hatásait!
A diófalevél 2+1 gyógyító képessége, amiért ne hagyjuk a fa alatt száradni
1. Emésztés
A diófa leveléből készített tea gyomorproblémákra, például gyomor- és bélhurut kezelésére, ezen kívül az emésztés megsegítésére és az aranyeres panaszok enyhítésére is tökéletes, természetes gyógymód. Fontos tudni, hogy ezt a gyógyteát a még friss levelekből tudod elkészíteni, viszont előtte mindenképp kérd ki kezelőorvosod véleményét, hiszen a szakszerű orvosi ellátást nem helyettesíti a diófa levelének fogyasztása (sem)!
2. Sérülést gyógyít
Egyik kedvenc csonthéjasunk leveléből olyan főzet készíthető, melyet ekcémára, fagyási vagy éppen égési sérülésre is bevethetünk. Enyhíti a zúzodások okozta fájdalmat, ínszalagmegnyúlás és kötőszöveti gyengeség esetén is jóbarát, emellett pattanásokra, kelésekre, de még korpás fejbőrre is hatékonyan felhasználható.
+1. Rovarriasztó
Ugyan ez nem gyógyító képesség, de nem árt tudni a diófalevél rovarriasztó képességéről. Ennek menete a következő: 2 liter víz felforralása után annyi levelet teszünk a fazékba, amennyi még belefér. Miután kihűlt, leszűrjük, és máris használatba vehetjük. A friss veteményeket kerüljük el, mert csírázásgátló hatása van! Kutyák és macskák fekhelye köré is elszórhatunk néhány levelet, ugyanis ezzel távoltartjuk a bolhákat kedvencünktől.
Receptajánló dióval:
Zabos-diós sült alma vaníliasodóval
Puha sült alma és ízes diós-zabos töltelék vár, ha elkészíted ezt a receptet. A desszert gyors és maceramentes, vaníliasodóval tálalva pedig egészen elegánssá válik.
Fügés-diós baklava
Amikor ősszel beérik a karakteres füge, megannyi ízes receptben felhasználhatjuk. Azonban azért éri meg diós baklavába keverni a gyümölcsöt, mert az olajos maggal fantasztikusan ...
Foszlós diós kalács
A kalács hallatán mindenkinek a húsvét ugrik be, pedig a karácsonyi ünnepek idején is népszerű, és szokás készíteni, természetesen az alkalomhoz illő kiegészítőkkel. Ez a kalács ...
Még több cikk az egészségedért: