Dióból vagy dejóból készüljön a karácsonyi zserbó? - Mutatjuk az árakat!

Csalódást fogunk okozni azoknak, akik szerint a dió drágább, mint tavaly.

Nem árt, ha időben elkezdünk azon gondolkozni, hogy milyen süteményeket szeretnénk sütni karácsonyra. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiket jobb beszerezni már ilyenkor. A dió is ilyen. A zserbóba legalább 300-400 gramm kell belőle, ezért nem mindegy, mennyiért vásároljuk.

Legjobb zserbó receptek:

"Jaj, már megint milyen drága a dió!" - hangzik el minden évben sokak szájából. Idén azonban igazán nem lehet okunk panaszra. A 2017-es évi termés nagyon jó lett, mivel a diót nem károsította a fagy és a rovarok sem. Jóval többet sikerült szüretelni idén, mint a tavalyi évben, emiatt az árak sem növekedtek. A jó termésnek köszönhetően vannak helyek, ahol még olcsóbb is lett.

Egy kilogramm dió fogyasztói átlagára a budapesti és vidéki piacokon:

2016 (47. hét)2017 (47. hét)
Fehérvári úti piac-2900 Ft
Fény utcai piac2900 Ft2980 Ft
Lehel téri piac2980 Ft2980 Ft
Vámház körúti piac3999 Ft3980 Ft
Debrecen3000 Ft2200 Ft
Kecskemét2800 Ft2500 Ft
Szeged2500 Ft2500 Ft
Szombathely3000 Ft4000 Ft

Közvetlenül a termelőtől, vagy ismerőstől is vásárolhatjuk a diót, ilyenkor 2000-2400 forintos átlagárral találkozhatunk, a dió minőségétől függően. Idén tehát érdemes rááldozni erre az alapanyagra, és elfelejteni a diópótlót.

Mi az a dejó?

A zserbóba nagyjából 1000-1200 forintnyi dió szükséges. Dejóval valamivel olcsóbban, körülbelül 600-700 forintbólúszható meg a sütialapanyag. Valóban megéri azért a párszáz forintért? A sütink biztosan bánni fogja, mert nem lesz olyan jó íze. A dejó ráadásul nem nagyon tartalmaz diót. Összetevői általában a pörkölt napraforgóbél, pörkölt búzacsíra, cukor, aroma és antioxidáns. Ezt is mérlegeljük, mielőtt választunk.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

A zserbó 5 arca

Magyar hagyomány, hogy zserbó nélkül nincs karácsony. Megpróbáltunk nektek 5 különlegesen finom receptet kiválogatni, hogy legyen miből szemezgetni!

Dacota

Címlapról ajánljuk

További cikkek