Dióból vagy dejóból készüljön a karácsonyi zserbó? - Mutatjuk az árakat!

Csalódást fogunk okozni azoknak, akik szerint a dió drágább, mint tavaly.

Nem árt, ha időben elkezdünk azon gondolkozni, hogy milyen süteményeket szeretnénk sütni karácsonyra. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiket jobb beszerezni már ilyenkor. A dió is ilyen. A zserbóba legalább 300-400 gramm kell belőle, ezért nem mindegy, mennyiért vásároljuk.

Legjobb zserbó receptek:

Nagyi házi zserbója

Semmi kétség, a zserbógyártás igazi mesterei a nagymamák, így nem véletlen hogy ezt a receptet is egy családi gyűjteményből szereztem be!

Zserbó Mucus konyhájából

Már sok zserbót kóstoltunk, receptem is több van, amit ki is próbáltam, nekünk ez jön be legjobban. A képen a teteje meg van szórva cukordísszel, fél diót, vagy nyuszitojást is lehet ...

Zserbó tészta nélkül

DiaNatura Zserbója ihlette ezt az egyszerű, télies sütemény a paleolit diéta jegyében. Ízében emlékeztet a zserbóra, csak tészta nélkül készül.

"Jaj, már megint milyen drága a dió!" - hangzik el minden évben sokak szájából. Idén azonban igazán nem lehet okunk panaszra. A 2017-es évi termés nagyon jó lett, mivel a diót nem károsította a fagy és a rovarok sem. Jóval többet sikerült szüretelni idén, mint a tavalyi évben, emiatt az árak sem növekedtek. A jó termésnek köszönhetően vannak helyek, ahol még olcsóbb is lett.

Egy kilogramm dió fogyasztói átlagára a budapesti és vidéki piacokon:

2016 (47. hét)2017 (47. hét)
Fehérvári úti piac-2900 Ft
Fény utcai piac2900 Ft2980 Ft
Lehel téri piac2980 Ft2980 Ft
Vámház körúti piac3999 Ft3980 Ft
Debrecen3000 Ft2200 Ft
Kecskemét2800 Ft2500 Ft
Szeged2500 Ft2500 Ft
Szombathely3000 Ft4000 Ft

Közvetlenül a termelőtől, vagy ismerőstől is vásárolhatjuk a diót, ilyenkor 2000-2400 forintos átlagárral találkozhatunk, a dió minőségétől függően. Idén tehát érdemes rááldozni erre az alapanyagra, és elfelejteni a diópótlót.

Mi az a dejó?

A zserbóba nagyjából 1000-1200 forintnyi dió szükséges. Dejóval valamivel olcsóbban, körülbelül 600-700 forintbólúszható meg a sütialapanyag. Valóban megéri azért a párszáz forintért? A sütink biztosan bánni fogja, mert nem lesz olyan jó íze. A dejó ráadásul nem nagyon tartalmaz diót. Összetevői általában a pörkölt napraforgóbél, pörkölt búzacsíra, cukor, aroma és antioxidáns. Ezt is mérlegeljük, mielőtt választunk.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

A zserbó 5 arca

Magyar hagyomány, hogy zserbó nélkül nincs karácsony. Megpróbáltunk nektek 5 különlegesen finom receptet kiválogatni, hogy legyen miből szemezgetni!

Dacota

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...