A számítások szerint körülbelül 50 millió ember él demenciával világszerte, az időskori elbutulásban szenvedők száma pedig óriás mértékben növekszik. Gyógymódja sajnos még nincs, így a kutatók a megelőzésre fókuszálnak elsősorban:
az agy egészsége ugyanis támogatható a megfelelő életmóddal, többek közt a mediterrán étrenddel, mely bizonyítottan csökkenti a demencia kockázatát.
A diófélék demenciára való hatását kutatás vizsgálta
Mivel a diófélék gyakori szereplői a mediterrán étrendnek, a spanyol UCLM (Universidad de Castilla-La Mancha) szakemberei az Egyesült Királyság hosszú távú kutatási projektjére, a Biobank adataira támaszkodva azt vizsgálták, összefüggésbe hozható-e a rendszeres diófogyasztás a demencia kockázatának csökkenésével - írja a hvg.
Több mint 50 ezer, 40 és 70 év közötti résztvevőt választottak ki, előzetes tudással egészségi állapotukkal, életmódjukkal és diófogyasztásukkal kapcsolatban. Akinek már a vizsgálat kezdetén demenciás panasza volt, kizárták a vizsgálatból. A bevontak adatait 2007-2012 (alapállapot) és 2013-2023 (követés) között elemezték.
A vizsgálatban külön kezelték azokat, akik naponta ettek diót, illetve akik nem, előbbieket pedig aszerint is csoportokba osztották, mennyi diót fogyasztottak /nap.
Az eredmény a napi egy marék dió mellett szól
A vizsgálat végére a résztvevők 2,8 százalékánál diagnosztizáltak demenciát.
A diót fogyasztók versus diót nem fogyasztók tekintetében azt találták, hogy a rendszeres diófogyasztás 12 százalékkal csökkentette a demencia kockázatát.
A GeroScience tudományos lapban publikált tanulmány szerint a legbiztatóbb eredmény azoknál jelentkezett, akik naponta max. egy marék diót ettek – a több dió fogyasztása már nem járt további előnnyel.
További előnyt élveztek a nők, az idősebbek, a nemdohányzók és azok, akikre a mérsékelt alkoholfogyasztás, rendszeres fizikai aktivitás és egészséges alvási szokások voltak jellemzőek.
FONTOS: a sózatlan diófajták (mandula, kesudió) hatásosabbnak bizonyultak, mint a sósak!
További egészségtéma itt: