Dió és mák: karácsonykor kötelező

Diótörő, mákdaráló… olyan szavak, melyeket már akkor a karácsonyhoz kapcsoltam, mikor fel sem értem a konyhaajtó kilincsét, és az ünnepből csak az ajándék érdekelt.

Nem végeztem felmérést, de bizton állítom, hogy a dió ésa mák az a két járulékos eleme a karácsonynak, amit egyszerűen nem lehet elhagyni, és mióta létezik az ünnep, a magyar konyhákban valamilyen formában megjelenik december végén. Jóval megelőzte a bejglit, hisz az csak az elmúlt 100 évben lett ilyen népszerű, mondhatnánk, gasztrotörténetileg a tészta csak járulékos elem, a töltelék a lényeg. De miért is ilyen népszerű ez a két termés hosszú évszázadok óta?

Dió

A dió őshonos hazánkban, a honfoglalás korában az egész országban megtalálható volt. Szeptembertől fogyasztható, de megpucolva, hűvös helyen hónapokig, pucolás nélkül egy évig is eltartható avasodás nélkül. Rendkívül magas a kalóriatartalma, sok benne a fehérje és a foszfor.

Rezi mákos

A receptet a szakács kollégáimtól kértem el. Ők sütik ezt a mutatós és finom süteményt a szálloda vendégeinek és dolgozóinak nagy megelégedésére.  

Fantás süti 3. - mákos

Egy szülinapi bulin láttam egy mákkrémes sütit és egy fantás sütit. Nem kóstoltam egyiket sem, de otthon fantáziálgattam, hogy mi lenne, ha összekeverném a belőlük tetszetős ...

Karácsonyi receptek itt!

A forma és a tálalás tehát mindegy, de tartsuk a szép szokást, és karácsonykor csempésszünk az asztalra egy kis diósat és egy kis mákosat is.

Szóval mind a mák, mind a dió viszonylag könnyen beszerezhető, jól eltartható, igazi energia- és egészségbomba volt, és régen az ilyet tisztelték. Másrészt, a téli időszakban, mikor különösen szükség volt az extra energiára, a legjobb választás volt a dió rágcsálása és a mézel kevert mák fogyasztása. A máknak ráadásul termékenység-varázsló erőt is tulajdonítottak, szegényebb helyeken mákos csík került az asztalokra, ahol jobban futott a szekér, ott kalácsok, kelt tészták kapták a cukros, mézes, aszalt gyümölcsös, mákos töltelékeket.

A mák kicsit rafináltabb, nemcsak a konyhánkba, a nyelvünkbe is beépült. A bódító italt a népnyelv gyűjtőszóval mákonynak, a kicsapongó ifjú legényt meg mákvirágnak emlegette. A mákszemeket a gubóból ősz elején nyerték, és igen, nemcsak a szemeket, a gubót is felhasználták, orvosságot, fájdalomcsillapítót főztek belőle. A mákszemeket hűvös helyre tették vagy mézzel összefőzték, így növelve a tartósságát. A mák tele van kalciummal, magnéziummal, foszforral és jelentős vitaminforrás is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...