Dinnyemag, a legújabb szuperkaja!

Eddig akkurátusan kiköpködted a dinnyemagot, igaz? Hát, rosszul tetted! Úgy néz ki, ez lesz a legújabb szuperkaja!

Én személy szerint nagy rajongója vagyok az olyan "újrahasznosító" megoldásoknak, amikor egy-egy alapanyag lehető legtöbb részét hasznosítjuk, és szeretem, ha egy étel nem vész kárba, hanem más formában, kreatívan újrafelhasználásra kerül.

De amikor megláttam a ~30 dekás kiszerelésű zacskós dinnyemag képét, azért még én is egy félmosolyra húztam a számat.

Pedig igazából van értelme. Hiszen ha a tökmagot megesszük...

Mit ér a dinnyemag?

Mivel a dinnye közeli rokonságban áll a tökkel, magjainak tápértéke is a tökmagéhoz hasonló. Magas növényi fehérje-, relatív alacsony szénhidráttartalom jellemzi, de a lényeg, csakúgy, mint más magvaknál a magas, élettanilag kedvező hatású zsírtartalma: 100 g szárított dinnyemag 28 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Figyelemre méltó folsav-, magnézium-, és növényi vastartalma is. Szórhatjuk salátákba, müzlikeverékekbe, kásákba, ropogtathatjuk magában.

Na persze azért a helyzet nem ilyen egyszerű...

Mindenki, aki kevésbé akkurátusan pilickázza ki a dinnyemagokat a piros húsból, tudja, hogy nem igazán tudjuk ezeket megemészteni. Ennek oka a külső, fekete héj. Szóval ha élvezni szeretnénk a magok kedvező hatásait, akkor először is csíráztatnunk kell őket, majd hámoznunk és szárítanunk.

Szóval mégiscsak érthető az a 30 dekás (csíráztatott-hámozott-szárított) kész kiszerelés. De ha mi magunk vagyunk a türelem megtestesítői, már kisujjból megy a csíráztatás, akkor kalandra fel, és ne dobjuk ki a dinnye magját! Pirítva, sózva a legjobb! (Állítólag.)

Szárított görögdinnyemagok

via food republic

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...