Van, aki megeszi, van, aki kiköpi – De egészséges a dinnye magja?

Dinnyét számtalan módon lehet enni, de a legmegosztóbb kérdés a magokra vonatkozik: megegyük vagy sem?

A dinnyemagvak kapcsán számtalan mítosz kering a köztudatban, de mostanra jól tudjuk, hogy ezek nagy része nem igaz – például ha megesszük, nem fog dinnye nőni a gyomrunkban. De léteznek-e vajon valós egészségügyi kockázatok ennek kapcsán?

Van, aki megeszi, van, aki kiköpi – De egészséges a dinnye magja?

Az igazság az, hogy néhány dinnyemagtól semmi bajunk sem lesz, sőt: ez bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

Mind a fekete, mind a fehér magok biztonsággal fogyaszthatók, egész egyszerűen keresztülmennek a szervezeten, mivel ezek oldhatatlan rostok. (A fehér és fekete magok közötti különbség egyébként annyi, hogy a fehérek még meg nem érett, üres maghéjak.)

És nemcsak hogy biztonságosak, de egészségesek is lehetnek, hiszen számos tápanyag természetes forrásai: van bennük vas, folsav és niacin is.

Éppen ezért nem is olyan meglepő, hogy vannak olyanok, akik görögdinnyemagvajat vagy akár lisztet készítenek belőle.

Fontos azonban megjegyezni, hogy azoknak, akik különösen érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek, érdemes vigyázni a magokkal, mert gyomor-, illetve bélrendszeri kellemetlenséghez vezethet lenyelésük. A túl sok mag ugyanis jelentős rostlöketet ad a szervezetnek, ami megterhelheti azt, amennyiben nincs ehhez hozzászokva. Ezen kívül azonban teljesen rendben van, ha megesszük a magokat, nem is létezik felső határ a biztonságos fogyasztásukra.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...