A dinnyemagvak kapcsán számtalan mítosz kering a köztudatban, de mostanra jól tudjuk, hogy ezek nagy része nem igaz – például ha megesszük, nem fog dinnye nőni a gyomrunkban. De léteznek-e vajon valós egészségügyi kockázatok ennek kapcsán?
Az igazság az, hogy néhány dinnyemagtól semmi bajunk sem lesz, sőt: ez bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.
Mind a fekete, mind a fehér magok biztonsággal fogyaszthatók, egész egyszerűen keresztülmennek a szervezeten, mivel ezek oldhatatlan rostok. (A fehér és fekete magok közötti különbség egyébként annyi, hogy a fehérek még meg nem érett, üres maghéjak.)
És nemcsak hogy biztonságosak, de egészségesek is lehetnek, hiszen számos tápanyag természetes forrásai: van bennük vas, folsav és niacin is.
Éppen ezért nem is olyan meglepő, hogy vannak olyanok, akik görögdinnyemagvajat vagy akár lisztet készítenek belőle.
Fontos azonban megjegyezni, hogy azoknak, akik különösen érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek, érdemes vigyázni a magokkal, mert gyomor-, illetve bélrendszeri kellemetlenséghez vezethet lenyelésük. A túl sok mag ugyanis jelentős rostlöketet ad a szervezetnek, ami megterhelheti azt, amennyiben nincs ehhez hozzászokva. Ezen kívül azonban teljesen rendben van, ha megesszük a magokat, nem is létezik felső határ a biztonságos fogyasztásukra.
Még több az egészségről: