Van, aki megeszi, van, aki kiköpi – De egészséges a dinnye magja?

Dinnyét számtalan módon lehet enni, de a legmegosztóbb kérdés a magokra vonatkozik: megegyük vagy sem?

A dinnyemagvak kapcsán számtalan mítosz kering a köztudatban, de mostanra jól tudjuk, hogy ezek nagy része nem igaz – például ha megesszük, nem fog dinnye nőni a gyomrunkban. De léteznek-e vajon valós egészségügyi kockázatok ennek kapcsán?

Van, aki megeszi, van, aki kiköpi – De egészséges a dinnye magja?

Az igazság az, hogy néhány dinnyemagtól semmi bajunk sem lesz, sőt: ez bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

Mind a fekete, mind a fehér magok biztonsággal fogyaszthatók, egész egyszerűen keresztülmennek a szervezeten, mivel ezek oldhatatlan rostok. (A fehér és fekete magok közötti különbség egyébként annyi, hogy a fehérek még meg nem érett, üres maghéjak.)

És nemcsak hogy biztonságosak, de egészségesek is lehetnek, hiszen számos tápanyag természetes forrásai: van bennük vas, folsav és niacin is.

Éppen ezért nem is olyan meglepő, hogy vannak olyanok, akik görögdinnyemagvajat vagy akár lisztet készítenek belőle.

Fontos azonban megjegyezni, hogy azoknak, akik különösen érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek, érdemes vigyázni a magokkal, mert gyomor-, illetve bélrendszeri kellemetlenséghez vezethet lenyelésük. A túl sok mag ugyanis jelentős rostlöketet ad a szervezetnek, ami megterhelheti azt, amennyiben nincs ehhez hozzászokva. Ezen kívül azonban teljesen rendben van, ha megesszük a magokat, nem is létezik felső határ a biztonságos fogyasztásukra.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...