Kiderült, lesz-e még olcsóbb idén a dinnye

A dinnye idén a megszokottnál korábban érte el a szezonális minimálárat, a nem várt hőség ugyanis rossz hatással volt a termésre. Így innentől kezdve már csak drágulásra lehet számítani a nyáron.

A dinnye ára általában úgy alakul, hogy nyár elején magasan van, majd ahogy egyre több gyümölcs kerül a piacra, egyre lejjebb kúszik, majd a nyár vége felé ismét emelkedik. 2022-ben azonban nem várt hőség és aszály sújtotta a földeket, így a vártnál korábban jött el a termés beérése. Ez pedig a dinnye árán is meglátszik majd: a mostani szinthez képest sajnos már csak felfelé várható majd változás.

Most a legolcsóbb a dinnye, ennél már csak drágább lesz

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb beszámolója szerint már nem sokáig élvezhetjük a görögdinnyét, legalábbis a jelenlegi áron biztosan nem. A termés mennyisége ugyan elégnek bizonyul az idei évben, az extrém időjárás miatt korábban érkezik a szezon csúcsa.

Ez pedig a dinnyeárakra is hatással lesz: a mostani áraknál már csak magasabbakra számíthatunk, ha idén nyáron dinnyét szeretnénk venni.

Mivel nagyon meleg volt az elmúlt időszakban, azok a gyümölcsök is korábban fognak beérni, amelyeket csak később terveztek szüretelni. A hőség miatt romlottak a termésátlagok, egyes termőterületeken akár 20 tonna különbség is lesz a tavalyi és idei hozam között.

Hiánytól nem kell tartani, csupán az árak fognak emelkedni, mert egyre kevesebb dinnye érkezik majd a piacra. A dinnyetermelők és az ágazatban dolgozók (az eddigi évekkel ellentétben) idén elégedettek az árakkal.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...