A dietetikusok tényleg soha nem esznek édességet? Jajj, dehogynem!

Egy jó dietetikus soha nem eszik édességet. Gondolják sokan. De szerencsére rosszul.

Sokan azt gondolják a dietetikusokról, hogy ők aztán tényleg soha nem esznek semmilyen édességet. Pedig dehogynem! Én magam például kifejezetten édesszájú vagyok, igaz ez az esetek 90%-ban csokoládévágyban merül ki, a maradék 10%-ban pedig a házi sütiken töltöm ki - szóval a kakaós csiga, lekváros levél típusú péksütik, hétköznapi cukrászsütik nem jelentenek nekem csábítást.

Két hónappal ezelőtt a szerkesztőségi kollégákkal belevágtunk egy egy hónapos cukormentes kihívásba, aminek én azt a részét vállaltam és teljesítettem, ahol csak és kizárólag természetes édes ízű ételeket fogyasztottam, se hozzáadott cukor, se édesítőszerek nem szerepeltek a menüben. Nem volt könnyű, főleg a hétvégék, amikor a családnak sütöttem a sütit, viszont meglepő módon a csokiról sokkal könnyebb volt lejönnöm, mint vártam. Ettől persze még napi szinten rám tört az édességvágy, és nagyon tanulságos volt szakemberként is szembesülni azzal, hogy mivel is tudom ezt kompenzálni.

A legtermészetesebb és legegyszerűbb választás: gyümölcsök

A természet csodás ajándékaiként tekintek minden gyümölcsre, tényleg odáig vagyok értük. Színesek, változatosak, fantasztikus ízűek, vitaminokban-, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, élelmi rostokban gazdagok - és nem utolsó sorban édesek!!! Igen, tudom, hogy ez - az egyszerű szénhidrátok csoportjába tartozó - fruktóztartalmuknak köszönhető, viszont számomra ez még nem jelenti azt, hogy akár a kiegyensúlyozott, akár egy fogyókúrás étrendből el kellene hagyni őket - hanem mértékkel és bizonyos feltételek mellett fogyaszthatóak. Ezt itt nem részletezném, korábbi cikkünkben már alaposan körbejártuk a témát.

Szóval gyümölcsöt eszem desszertként, gyümölcsöt teszek a joghurtomba, a túrókrémembe, a zabkásámba, a tápiókapudingomba, a turmixomba, a salátámba, a szendvicsemre. Ahova csak lehet.

Zelleres-almás-diós-fetás saláta

Egy barátnőm kínált meg először ezzel a salátával, azóta is az egyik legnagyobb kedvencem. Az alma édessége tökéletesen harmonizál a zeller karakteres ízével, a feta sósságával (a ...

A durva koncentrátumok: aszalt gyümölcsök

Sokan gondolják, hogy ha aszalt gyümölcsöt eszünk, akkor csalunk, és az egész cukormentességnek így semmi értelme, de velük nem értek egyet. A különbség a csokiszelet és az aszalt gyümölcs között, hogy ez utóbbi cukortartalma 100%-ban természetes, nem hozzáadott. Ehhez persze oda kell figyelni a vásárlásnál és olyan terméket választani, ami valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot: tipikusan a mazsola, az aszalt szilva, az aszalt sárgabarack ilyenek, míg az áfonyánál, cseresznyénél, meggynél már el kell olvasni az összetevőlistát (és semmiképpen se kandírozott termékeket vásároljunk). Ha igazán ránk tör az ebéd utáni hirtelen cukorvágy, akkor pár szem mazsola segít elkerülni a szeletnyi csokitortát.

Gyümölcslevek

A cukormentes kihívás egy hónapja alatt megittam szerintem az éves gyümölcslé-fogyasztásom 100%-át. Alapból nagyon ritkán iszom gyümölcsleveket, víz ivó vagyok, de most még ezzel is beértem, ha már nagyon meg voltam szorulva.

Epres colada smoothie

Indítsd a napot ezzel az epres-ananászos koktéllal és Philips gyümölcspréssel facsard ki a nyár energiáját!

Sárgabarackos-túrós zabkása

Avagy Rákóczi túrós ihlette zabkása variáció. Minap sokat gondolkoztam a Rákóczi túróson, és az ízén, amit már szerintem évek óta nem éreztem, főleg miután életmód váltásba ...

Málnás tápiókapuding

Egyik nap apu hazaállított vagy 5 csomag tápiókával - amiről akkor hallottam először, és azt hittem rá hungarocell -, hát gondoltam, akkor álljunk neki receptet keresni hozzá. Így ...

Zöldségek

Édes zöldségek? Aha! Kaliforniai- vagy kápiapaprika, jégsaláta, sárgarépa, kukorica - akármilyen meglepő, de mind-mind átsegíthetnek a nehéz időszakokon.

Amikor nem ennyire szélsőségesen csinálom

Ha nem épp cukormentes kihívásban vagyok, akkor a kávémat általában eritrittel vagy más édesítővel iszom, heti 1-2x eszem csokoládét, házi süteményt és a nyári időszakban persze jó minőségű, természetes alapanyagokból készülő fagyit. (Ha ez nem akad a közelemben, akkor simán lemondok a fagyiról.)

És persze, hogy eszem csokit is

Ld. fent - kifejezetten édesszájú vagyok, Gombóc Artúrhoz hasonlóan mindenféle csokoládét szeretek, vagy legalábbis majdnem mindenfélét. Kedvencem az étcsokis-egész mogyorós. Ez a gyengém, és még én is gyakorlom a mértéktartást.

Egy jó házisüti nálam mindent visz, nincs az a cukrászsütemény, ami felvenné vele a versenyt. Hétvégenként biztos, hogy sütök valami finomságot, és bár elég fürgék a fiaim, azért nekem is szokott jutni ezekből elegendő.

Mi az, amit NEM csinálok?

Amit viszont biztosan nem csinálok:

  • nem eszem csokoládét, süteményt minden nap,
  • nem iszom cukrozott üdítőket, gyakorlatilag egyáltalán,
  • nem eszem bolti gyümölcsjoghurtot, édes péksüteményeket, édes tejtermékeket, -desszerteket,
  • tízóraira, uzsonnára nem eszem kekszeket, nápolyikat,
  • nem fogyasztok ketchupot, bolti előregyártott tészta- vagy egyéb szószokat,
  • nem fogyasztok rendszeresen reggelizőpelyheket,
  • nem iszom cukorral a kávém, a teám,
  • nem fogyasztok nem valódi csokikat (ld. tejbevonó), nem eszem cukorkát, drazsékat, gumicukrot és társaikat,
  • nem eszem fittness, paleo, low-carb sütiket - sokkal nagyobb "átverések", mint egy kanálnyi mazsola,
  • nem nassolok.

A változatos, kiegyensúlyozott étrendbe beleférnek az édességek. Hogy milyen típusúak, milyen mennyiségben, milyen alapanyagokból - ez egyénileg változhat. Ami biztos, hogy senkinek nem kell lemondani ezekről örökre.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...