Dietetikus kollégáimmal az idei évben is igyekeztünk olvasóink számára hiteles, közérthető táplálkozási tanácsokat, tippeket adni az egészséges étrendi és a fogyókúra területén. Így Karácsony előtt megkértem őket, hogy mondják el nekünk, náluk milyen ételek kerülnek az ünnepi asztalra.
"A karácsonyi menü már a nagy nap előtt hetekkel 'megsül' a fejemben. Mostanra természetessé vált a családnak is, hogy minden évben valami más, kicsit újszerű, korábban még sosem próbált étellel rukkolok elő.
Idén a borlevest próbálom ki. Fehérborból fog készülni némi narancshéjjal ízesítve és mazsolával gazdagítva. A főfogás süllő lesz Gundel módra, hosszú ideje vágyam, hogy elkészíthessem ez a fogást. Nem csak egészséges a spenót miatt, hanem igazán ünnepi díszt adnak neki a köretként tálalt, habzsákkal formált burgonyakoszorúk.
Idén a desszert kitalálásán gondolkodtam legtöbbet. Túl akartam kicsit lépni a szokásos mákos-gesztenyés sütiken. Sokat keresgéltem, mikor engem talált meg a napokban egy igen finom étcsokoládé töltelékeként a tuile. Azonnal rabul ejtett ennek a francia édességnek a ropogóssága. Egyszerű, mégis különleges ízű!
Hasonló örömteli, izgalmas készülődést kívánok Nektek is!"
"Nálunk idén svéd gombasaláta lesz, libaleves, sült lazac zöldbabbal, aszalt szilvás sertésszűz sült kelbimbóval és édesburgonyával, a hagyományos ételek közül pedig töltött káposzta készül.
Desszertnek mézeskalács, rougelach, mézes-krémes, mascarponés málnás kehely és gesztenye mousse rumos meggyel."
"A karácsonyi menühöz mindig választunk olyan ételt, amely halból vagy tenger gyümölcseiből készül. Idén az előétel lesz ilyen fogás: majonézes ráksaláta mandarinnal. A főétel lilahagymás-vörösboros-libamell sütőben sült burgonya-, paszternák, és sütőtökkockákkal. A desszert karácsonyi meggyes trifle lesz.
Természetesen idén is sütünk bejglit (mákosat és diósat mindenképpen) és lesz mézeskalács is."
Szandra receptajánlója:
"A karácsonyi menük tervezésénél nálam fontos szempont, hogy ne legyen túl időigényes, jól előkészíthető ételekből álljon, mindenki szeresse és természetesen egészséges alapanyagokból készüljön. A 24.-i ételsor összeállításánál tudatosan az egyszerűségre törekszem, ennél fogva az elmúlt években sikerült elérnem, hogy az este nagyobb részét a családdal töltöm, és csak a kisebbik felét a konyhában.
Évek óta tartom magam a szentestére vonatkozó saját hármas szabályomhoz, mely szerint három étellel készülök: egy halétellel, egy tartalmas salátával és egyféle desszerttel. Ráadás-desszert persze lehetséges az adventi kekszek maradékából. Igen jó helyzetben vagyok, mert nálunk a hal – apukám jóvoltából – konyhakészen kapott balatoni fogast jelent. Idén grillezett fogasfilét fogok készíteni tormás céklasalátával. A salátához a céklát alufóliában megsütöm, majd vékony csíkokra vágom, ugyanezt teszem az almával és a zellerrel. Az így elkészített salátát tormás-joghurtos öntettel megöntözöm. A család diétás igényeinek megfelelően tejmentes változatban is elkészítem, joghurt helyett rizskrémmel. A másik kötelező elem a mákos guba, amiből – hogy garantáltan legyen maradék, nagyobb mennyiséget készítek. Mi a hidegen fogyasztott változatot szeretjük, vaníliaöntettel. Teljes őrlésű kiflivel készítem, a mákos rész pedig sok reszelt almát tartalmaz, így kevéssé kell édesíteni. Hogy különbözzék a karácsonyi mákos guba az év többi gubájától, narancshéjat és aszalt áfonyát is teszek bele. Ez is családbarát étel, hiszen akár előző nap is előkészíthetjük, hűtőben, lefóliázva összeérnek a karácsonyi ízek.
Fontosnak tartom, hogy az ünnepek hangulatát és fényét tovább emeljük néhány számunkra kedves vagy különleges nyersanyaggal. Ennek jegyében a karácsony körüli napokban egész biztosan fogok birsalmás csirkemellet készíteni az idén először termő birsalmafánk gyümölcseivel. Közkívánatra fűszeres almás lila káposztával (ehhez az ízesítést a fahéj, a köménymag, a római kömény, a balzsamecet adja) és párolt gerslivel. A zöldsalátákat a falunkban termelt és készített hidegen sajtolt mandulaolajjal csepegtetem."
Brigitta receptajánlója:
"Én most éppen költözés előtt árok, sok év után visszaköltözöm Békésből Budapestre. Ezért most én is kerülöm a kombinált, bonyolult ételeket. 24-én Tárkonyos csirkeraguleves lesz, második fogásként fűszeres kéregben sült oldalas, burgonyás zöldséges ágyon, desszertnek pedig egy igazi kényeztetést: narancsos tiramisut készítek."
Brigittához hasonlóan nálam is fontos, hogy - bár imádok a konyhában tenni-venni-, a 24-i ezer tennivaló között ne stresszeljem még magamat órákon át a konyhapult fölött. 24-én ebédre úgy döntöttem bevállalom a halászlét, bár Szegeden élő nővérem elég kritikus e téren. Az alaplevet elkészítem szerintem előző nap, és akkor aznap már csak a friss halat kell belefőzni. Vacsorára, szintén az egyszerűség jegyében raclette lesz, hiszen ehhez a sült sajtos ételhez csak az alapanyagokat kell előkészíteni és helyen, igazi családi közös sütésként fogyasztjuk el a vacsorát. Ezt nálunk a fiúk is nagyon élvezik.
Ünnepi desszertként Annához hasonlóan én is valami gesztenyés-csokis-narancsos mousseban gondolkozom.
Karácsony első napján nagyszülőkhöz megyünk, ahol a hagyományos karácsonyi menüt esszük végig, így én nem készítek pl. töltött káposztát.
Karácsony második napján általában már eléggé megcsappan a család étvágya, így ilyenkor vagy a nagyszülőktől hozott maradékokból csipegetünk vagy valami egyszerű étel készül, pl. leves, saláta. Már leszoktam arról, hogy erre a napra bármilyen komolyabb menüt tervezzek, mert úgyis mindenki csak a hasát fogva fanyalog a legfinomabbnak ígérkező ételre is.
Családi közkívánatra készül még az ünnepek környékén aranygaluska és eszünk disznótorost is, a még fellelhető étvágyunk függvényében.
Süteményként biztosan elkészül édesanyám világbajnok zserbója, illetve a tavalyi, életem első bejglisütési sikerein felbuzdulva mákos és diós bejgli is. Sőt, lehet, hogy megpróbálok egy gesztenyéset is, saját örömömre, mivel nekem az a kedvencem.