Egy táplálkozási szakértő 3 érdekes tényre mutat rá a diétával kapcsolatban

Egy dietetikus olyan állításokkal állt elő, aminek sokan nem fognak örülni.

Ha az egészséges táplálkozásról van szó, a vélemények nagyon megoszlanak: van, aki a keto diétára esküszik, míg másoknak csak a vegán táplálkozás vált be. Bosszantó lehet, hogy mindig más megközelítésekkel találkozunk, de mindez azt mutatja, hogy nincs egy általános, mindenkire igaz szabályrendszer.

Vannak ugyanakkor olyan általános igazságok, amiket mindenki betart, aki egészségesebben szeretne élni. Ilyen például a hozzáadott cukor korlátozása, a feldolgozott élelmiszerek kerülése, valamint a friss gyümölcsök és zöldségek nagyarányú fogyasztása. Egy dietetikus azonban most arra vállalkozott, hogy a népszerűtlen igazságokat is összegyűjtse a diétákról. Nézzük, melyek ezek!

A „vegán” nem az egészséges szinonimája

A növényi alapú étrendnek számos vitathatatlan előnye van, tekintve, hogy sokkal több gyümölcsből és zöldségből áll, mint egy átlagos nem vegán étrend. Ugyanakkor nem ez a táplálkozási módszer a legegészségesebb, ráadásul erkölcsileg sem feltétlenül körözi le a többit.

A „vegán” nem az egészséges szinonimája

Könnyű lehet azonnal egyenlőségjelet tenni a vegán étrend és az egészséges táplálkozás között, mert a „vegán” sok ember számára azt jelenti, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, miközben kerülik a gyorséttermi hamburgereket. Ez az étrend azonban nem jelent többet, mint az összes állati termék kizárását.

Sok olyan vegán van, aki egyszerűen etikai okokból eszik így, és alig eszik zöldséget vagy gyümölcsöt. Emellett persze azt sem felejthetjük el, hogy egyes növényi termékek előállítása – ilyen például az avokádó vagy a mandulatej – nem vegán, ugyanis az esőerdők további irtását vagy más etikátlan gyakorlatot igényel.

A szénhidrátok nem hízlalnak

Az elmúlt években számtalan olyan megalapozatlan állítás született a szénhidrátokkal kapcsolatban, amelyek fenntartják azt a hamis elképzelést, hogy ezek hízlalnak, illetve megnehezítik a felesleges kilók leadását. A szénhidrátok valójában nem ellenségek, sokkal inkább a szervezet által preferált energiaforrások. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden szénhidrát egyenlő. Például: a brokkoli is tartalmaz szénhidrátot, csakúgy, mint egy szelet csokitorta, de nyilvánvaló, hogy az egyik forrás táplálóbb, mint a másik és más-más arányban tartalmaznak szénhidrátokat.

A szénhidrátok nem ellenségek

Azok az emberek, akik plusz kilókkal küzdenek, miközben szénhidrátot esznek, valószínűleg inkább bizonyos helyzetekkel küszködnek, amelyekben szénhidrátokkal találkoznak, nem pedig magával a tápanyaggal. Az egyik ilyen például az inzulinrezisztencia, amely gyakran a finomított élelmiszerek túlfogyasztásából fakad, elhízáshoz vezethet, és még nehezebbé teszi a fogyást.

Ami megnehezíti a fogyást, az a szénhidrátok feletti kontroll hiánya és azok túlfogyasztása, ez természetesen megnehezíti a fogyást. Éppen ezért azok az emberek, akik ezzel küszködnek, azt tapasztalják, hogy a fogyás sokkal könnyebb, ha emiatt teljesen eltávolítják a szénhidrátokat az étrendjükből.

A „bio” nem feltétlenül azt jelenti, hogy egészségesebb

Ma már szinte minden nassolnivalónak létezik bio vagy organikus változata is. Ezek az alternatívák azonban még mindig tartalmaznak finomított cukrot és erősen feldolgozottak. És hogy akkor mi a különbség köztük? Ami bio, az több pénzbe kerül.

Emellett nem árt tisztában lennünk a különböző jelzésekkel és szabályozásokkal sem, hiszen mást jelent az, ami 100%-ban bio és az, ami „ökológiai összetevőkből készült”. Ez utóbbiakban például mindössze 70%-nak kell lennie az organikus összetevőknek. Ráadásul az, hogy bio, még mindig nem jelenti azt, hogy egy alapanyag növényvédőszer-mentes, egyszerűen annyit tesz, hogy szintetikus növényvédőkkel nincs kezelve.

Érdemes tehát az interneten vagy más forrásból szerzett információkat mindig átrágni, és a nüanszokat is figyelembe venni!

Forrásunk volt.


Még több diéta:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...