Így edd a szilvát, ha szereted, de épp diétázol!

Van egy jó hírünk, most, hogy itt a szilvaszezon - nem kell lemondanod erről a hazai gyümölcsről akkor sem, ha épp diétázol.

Augusztusban már kifelé megyünk a nyári gyümölcsözönből, de szerencsére ebben a hónapban már kapható friss, édes szilva. Ki a kisebb, keményebb gyümölcsöket szereti, ki a nagyobb, lédúsabb, szaftosabb példányokra esküszik. Bármelyik csapatba is tartozol, érdemes kihasználnod a szilvaszezont!

Így edd a szilvát, ha szereted, de épp diétázol!

A szilva a barackfélék rokona, a csonthéjasok közé tartozik. Nagyon sokféle szilvát ismerünk: a gyümölcsök lehetnek egészen aprók (szilvásgombócba tökéletes) vagy fél öklömnyiek, húsa lehet sárgás, bordós árnyalatú, héja akár sötétlila vagy bordó, a ringlószilvának zöld vagy sárga, narancsos árnyalatú.

100 g szilva 46 kcal és 11 g szénhidrátot tartalmaz. A többi lédús gyümölcshöz hasonlóan zsír- és fehérjetartalma elenyésző, gazdag káliumban, tartalmaz C-vitamint, antioxidáns hatású vegyületeket. Szorbit nevű cukoralkoholt tartalmaz, amely enyhe hashajtó hatású lehet az arra érzékenyeknél. Ezért mennyiség tekintetében legyünk mértéktartóak a szilvával, szilvalekvárral, aszalt szilvával. Ugyanakkor pont természetes hashajtó hatása  miatt fogyasztják sokan, akik székrekedéssel küzdenek.

Őszi smoothie-k

Napindító őszi reggelik, hogy még az esős reggelekben is legyen valami jó. Egy recept egy személyre szól, ha többnek készítetek, akkor emeljétek az adagokat!

Sokan gondolják, hogy a szilva “tilos”, ha fogyni szeretnénk, vagy szénhidrátanyagcsere-zavarral élünk (pl. diabetes, inzulin-rezisztencia). Ez természetesen nincs így a szilva is tökéletesen beilleszthető a kapcsolódó étrendekbe:

  • fogyaszthatjuk nyersen - reggeli kásánkba, tízóraira vagy uzsonnára rostdús keksz kíséretében,
  • szintén jó uzsonnamegoldás, a szilva pl. sajtkockákkal vagy dióval, mandulával
  • ha szeretjük ezt az ízkombinációt, akkor készíthetünk belőle házi szilvás joghurtot is (persze mindenki legyen tekintettel az emésztőrendszere tűrőképességére)
  • készíthetünk belőle hideg joghurtos krémlevest is, ha azonban ezt édesíteni szeretnénk, akkor bánjunk óvatosan a cukoralkohol alapú édesítőszerekkel, és inkább valami más megoldást válasszunk (legjobb talán, ha más, édes gyümölcsöt, pl. almát adunk a leveshez, és akkor külön édesíteni sem kell,
  • készülhet belőle gyümölcskrém, adhatjuk gyümölcssalátákhoz, tehetjük smoothie-ba, turmixba,
  • akárcsak az őszibarack, a szilva is jól grillezhető, fűszeres hús-/halételeink körete is lehet, de akár egy házi készítésű vaníliafagyit is feldobhatunk egy fahéjas, netán gyömbéres-chilis grillezett szilvával,
  • fűszeres, intenzív ízű szilvachutney-t is készíthetünk, amivel ugyancsak a frissen sült hús, hal, sajt vagy tofuételeinket kísérhetjük,
  • teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely-alapú tésztával készíthetünk szilvás lepényt vagy kevert süteményeket is.

Jó hír, hogy a szilva jól fagyasztható, megtisztítva, kimagozva, félbevágva bátran tegyünk el belőle télire!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...