Augusztusban már kifelé megyünk a nyári gyümölcsözönből, de szerencsére ebben a hónapban már kapható friss, édes szilva. Ki a kisebb, keményebb gyümölcsöket szereti, ki a nagyobb, lédúsabb, szaftosabb példányokra esküszik. Bármelyik csapatba is tartozol, érdemes kihasználnod a szilvaszezont!
A szilva a barackfélék rokona, a csonthéjasok közé tartozik. Nagyon sokféle szilvát ismerünk: a gyümölcsök lehetnek egészen aprók (szilvásgombócba tökéletes) vagy fél öklömnyiek, húsa lehet sárgás, bordós árnyalatú, héja akár sötétlila vagy bordó, a ringlószilvának zöld vagy sárga, narancsos árnyalatú.
100 g szilva 46 kcal és 11 g szénhidrátot tartalmaz. A többi lédús gyümölcshöz hasonlóan zsír- és fehérjetartalma elenyésző, gazdag káliumban, tartalmaz C-vitamint, antioxidáns hatású vegyületeket. Szorbit nevű cukoralkoholt tartalmaz, amely enyhe hashajtó hatású lehet az arra érzékenyeknél. Ezért mennyiség tekintetében legyünk mértéktartóak a szilvával, szilvalekvárral, aszalt szilvával. Ugyanakkor pont természetes hashajtó hatása miatt fogyasztják sokan, akik székrekedéssel küzdenek.
Sokan gondolják, hogy a szilva “tilos”, ha fogyni szeretnénk, vagy szénhidrátanyagcsere-zavarral élünk (pl. diabetes, inzulin-rezisztencia). Ez természetesen nincs így a szilva is tökéletesen beilleszthető a kapcsolódó étrendekbe:
- fogyaszthatjuk nyersen - reggeli kásánkba, tízóraira vagy uzsonnára rostdús keksz kíséretében,
- szintén jó uzsonnamegoldás, a szilva pl. sajtkockákkal vagy dióval, mandulával
- ha szeretjük ezt az ízkombinációt, akkor készíthetünk belőle házi szilvás joghurtot is (persze mindenki legyen tekintettel az emésztőrendszere tűrőképességére)
- készíthetünk belőle hideg joghurtos krémlevest is, ha azonban ezt édesíteni szeretnénk, akkor bánjunk óvatosan a cukoralkohol alapú édesítőszerekkel, és inkább valami más megoldást válasszunk (legjobb talán, ha más, édes gyümölcsöt, pl. almát adunk a leveshez, és akkor külön édesíteni sem kell,
- készülhet belőle gyümölcskrém, adhatjuk gyümölcssalátákhoz, tehetjük smoothie-ba, turmixba,
- akárcsak az őszibarack, a szilva is jól grillezhető, fűszeres hús-/halételeink körete is lehet, de akár egy házi készítésű vaníliafagyit is feldobhatunk egy fahéjas, netán gyömbéres-chilis grillezett szilvával,
- fűszeres, intenzív ízű szilvachutney-t is készíthetünk, amivel ugyancsak a frissen sült hús, hal, sajt vagy tofuételeinket kísérhetjük,
- teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely-alapú tésztával készíthetünk szilvás lepényt vagy kevert süteményeket is.
Jó hír, hogy a szilva jól fagyasztható, megtisztítva, kimagozva, félbevágva bátran tegyünk el belőle télire!
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: