Magyar almafajta hódítja meg Európa piacait

Európai Bizottság földrajzi árujelző oltalom (PGI) védettségét élvezi július 11-től a Derecske alma.

Világhódító útjára indult a derecskei alma, amely mostantól hivatalosan is az Európai Bizottság földrajzi árujelző oltalom (PGI) védettségét élvezi július 11-től. A FruitVeb írása szerint az oltalom alatt álló gyümölcs, vagyis a „Derecske alma” kizárólag Derecske régióból származhat, a gyümölcs húsa kemény, alacsony savtartalmú, enyhén édes ízű, intenzív színeződésű, kalcium- és magnéziumtartalma magas. Ezek a jellemzők az almatermesztés szempontjából ideális művelési módnak és talajnak köszönhetők (három talajtípus, a nyírségi, a hajdúsági és a bihari keveredik a régióban). Magas kalciumtartalmának köszönhetően a gyümölcs hosszú ideig kiválóan eltartható, a hosszú tárolás alig van hatással érzékszervi paramétereire.

A kép csak illusztráció

Mi is az a földrajzi árujelző?

Ez az uniós szinten elismert megjelölés nem csupán a származási országról kialakított kép színezéséhez járul hozzá, hanem – a termékek minőségi követelményeinek fenntartásán túl – a kollektív jogosultság formájában megjelenő oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelent. A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy – a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve – fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják.

Ennek legjellemzőbb példája, ha az adott termék nem a megjelölt földrajzi területről származik, de ide tartozik az az eset is, ha nem felel meg a termékleírásban foglalt egyéb követelményeknek.

Jelenleg 1586 olyan termék létezik, amely rendelkezik PGI oltalommal, ezek az eAmbrosia adatbázisban találhatóak meg. A Derecske almára még 2018-ban nyújtottak be kérelmet, az eljárás azonban hosszadalmas, így lehetséges, hogy csak most sikerült hivatalosan is PGI oltalom alatt álló élelmiszerré.

Oltalom alá jelenleg Magyarországról a zöldségek és gyümölcsök közül a makói vöröshagyma, a hajdúsági torma, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a gönci kajszi, a szentesi paprika, az őrségi tökmagolaj, a makói és a hegykői petrezselyemgyökér, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye, a nagykörűi ropogós cseresznye, a budaörsi őszibarack, az újfehértői meggy, a jászsági nyári szarvasgomba, a Fertőd vidéki sárgarépa és a tuzséri alma esik, de kérelem alatt áll már többek között a szabolcsi alma is.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...