Mint kiderült a Science Alert cikkéből már napi fél evőkanál olívaolaj is rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Egy tanulmány szerint akár a demencia elleni harcban is segíthet.
Az olívaolajban megtalálhatóak a polifenolok, melyeket többféle pozitív egészségügyi hatással is kapcsolatba hoztak már, így akár a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kognitív zavarok csökkent kockázatával is. Mi több, a polifenolok a bélflóra harmonikus működését is támogatják.
Anne-Julie Tessier, a Harvard Egyetem dietetikusa és munkatársai közel 100 ezer ember adatait vetették össze, és megállapították, hogy azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen fogyasztottak olívaolajat, 28 százalékkal kisebb volt a demenciával összefüggő halálozás valószínűsége
Az olívaolaj gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatást fejthet ki az egyszeresen telítetlen zsírsavak és más antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek, például az E-vitamin és a polifenolok magas tartalma miatt
– magyarázták a kutatásban.
A demencia egyre nagyobb problémát jelent, jelenleg 55 millió ember küzd vele. Az orvostudomány még nem találta meg rá a gyógymódot, így kiemelten fontos odafigyelni a megelőzésére.
Még több életmódcikk: