Megelőzheti a demenciát napi egy adag ebből az alapanyagból

Ha naponta egy tojást megeszünk, akár harmadával is csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát.

A tojásról régóta megy a vita, hogy egészséges-e vagy sem. Sokáig azt gondolták, hogy a tojásban található koleszterin nem tesz jót a szívünknek, azonban a dietetikusok már régóta azt vallják, hogy az a koleszterin, amit megeszünk, nem ugyanaz, mint amit a szervezetünk termel.

Együnk tojást!

A tojás egyébként dúskál hasznos tápanyagokban, hiszen tele van D-vitaminnal, fehérjével és omega3 zsírsavval. Ezen kívül azonban tartalmaz még egy nagyon hasznos tápanyagot, ami nem más, mint a kolin, ami az agyunkkal képes csodát tenni.

Miért felelős a kolin?

A kolin elengedhetetlen a helyes anyagcsere-működésben, fontos szerepet játszik a méregtelenítésben és az egészséges zsírok termelésében, sőt, megfelelő mennyiségben javítja az agyműködést.

A Kelet-Finnországi Egyetem tudósai fedezték fel, hogy a kolin nemcsak segít javítani az agy működését, de védi is a szellemi hanyatlástól, az Alzheimer-kór kialakulásától.

A kutatás során 2500 középkorú férfi adatait vizsgálták, és azt figyelték meg, hogy 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akik a kolinban leggazdagabb étrendet követték. Azonban ez nem minden, ugyanis, akik ilyen étrendet követtek, memória- és nyelvi tesztekben is jobban teljesítettek.

Fokhagymás zöldséges frittata

A világ egyik legegyszerűbb fogása, úgy variáljuk, ahogy kedvünk és hűtőnk tartalma engedi! Amennyire könnyű, annyira látványos is elkészültekor, így biztosan mindenkit levesz a ...

Hogyan vihetünk be több kolint a szervezetünkbe?

Szerencsére nem nehéz több kolint bevinni a szervezetünkbe, ugyanis a tojásban és a húsokban is megtalálható. Egy nagyméretű tojás 25%-át fedezi a napi kolinbevitelünknek, a második legjobb kolinforrás a marhamáj, azonban ez nem igazán tartalmaz további hasznos tápanyagot.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...