Ha bárkit megkérnénk, hogy mondjon egy édességet, amit a nagymamája szokott készíteni, akkor az első gondolata nyilván nem egy paleo és mindenmentes chiapuding lenne - akinek igen, attól ezúton elnézést kérek. Nagyijaink anno nem számolták a kalóriákat, nem tudták, mi az, hogy gluténmentes, a vegánokról pedig fogalmuk sem volt.
Nem volt kókusztej, helyette frissen fejt házi tejet kaphattunk náluk, a macaron a nonplusz ultra volt, a flancos cupcake-ek helyett pedig hatlapost, zserbót vagy piskótatekercset tömhettünk a fejünkbe.
Debrecenig utaztunk, hogy egy vérbeli nagymama - művésznevén egyszerűen csak Mami, aki nem mellesleg az én nagyim - megmutassa nektek, hogyan is készül a klasszikus "mindenmentes és kímélő" hájas tészta házi szilvalekvárral teletolva, és porcukorral vastagon megszórva.
Mami hájas tésztájának a receptjét itt találjátok!
De mi is az a hájas tészta?
Leginkább a disznótorok idején készítik, készítették, mert akkor lehet friss hájhoz jutni. Persze mostanság elég, ha kideríted, hol lehet kapni, nem kell a belváros közepén disznót ölnöd. Az utánozhatatlan ízt a töpörtyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő fodorháj adja. Igazából úgy jutnak hozzá, hogy lekaparják a bélről... Ez az eljárás mindennapos volt nagymamáink idejében, de ha nem szeretnél, ne gondolj bele, hogy ennek a sütinek az isteni ízét bizony a ragacsos, zsíros háj adja.
Hiába a sok mindenmentes diéta és az egészségtudatos életmód, ha azt kérdezném, ki csinálja a legjobb sütit, tutira azt vágnád rá, hogy NAGYMAMA!
Ezeket olvastad már?
Balla mamával az élet értelméről és a slambucról - itt...
Ha nektek is hiányzik a nagyi főztje, nézzétek meg legújabb videósorozatunk következő részét, amiben Balla mama slambucot főz nektek!
Hajnal StefiNagyiprojekt: Tökéletes mákos kocka Balla mamától
Ősz haj, nagy szemüveg, dolgos, ráncos kéz és kötény. Most nem egy menő séfet mutatunk be nektek, hanem egy igazi nagyit - és az ő mákos kockáját.
Hajnal StefiNagyi fondorlatos praktikái a tökéletes kelt tésztához
A kelt tésztától sok háziasszony ódzkodik, a legtöbben azért, mert félnek, hogy nem fog kellőképpen megdagadni. Eláruljuk a fondorlatos praktikákat, hogy mire figyelj! (X)
Nosalty14 lekváros bukta a nagyi konyhájából
Drága nagyikánk felkelt hajnalban, hogy frissen gőzölgő, foszlós bukta várja az unokákat a reggeliző asztalon. Ha nem is minden reggel, de egyszer-egyszer mi is megtehetjük.
Nosalty