DASH – a legjobb diéta az egészségért

A DASH diétát a 90-es években alkották meg a magas vérnyomás kezelésére. Hatékonyságát azóta is számos kutatás vizsgálja. Az eredmények ígéretesek – a DASH diéta tényleg jó!

A diéta neve a kutatási program nevéből képzett mozaikszó: Dietary Approaches to Stop Hypertension ~ diétás étrend a magas vérnyomás megállításáért.

A fejlett országokban, hazánkban is vezető megbetegedési illetve halálokok a szív- és érrendszeri betegségek. A betegségek hátterében gyakran áll a magasvérnyomás-betegség, amelynek kezelési lehetőségeit több irányban keresik, ezek közül az egyik a táplálkozás.

Korábban elsősorban a só- és az alkoholfogyasztás megszorítását, illetve a testtömeg csökkentését javasolták magas vérnyomás esetén. A DASH diéta összeállításakor azonban inkább a táplálkozási szokásokra és azok megváltoztatására koncentráltak. Megfigyelték, hogy ha az átlagos étkezési szokásokhoz képest több zöldség és gyümölcs kerül az étrendbe, miközben a kalcium- és fehérjebevitel is nő, akkor csökken a vérnyomás. Fontos volt továbbá, hogy az étrend tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalma segítse a szív- és érrendszer egészségének megőrzését.

Téli caprese

Ez a finomság tulajdonképpen a caprese téli céklás változata. Színeiben hasonlít, ízeiben, azonban újdonságként hat a paradicsom-mozzarellás változathoz képest. Érdemes kipróbálni!

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

A DASH diéta alapelemei

Mindezek figyelembevételével olyan diétát állítottak össze, amely káliumban, kalciumban, magnéziumban, élelmi rostokban és fehérjében gazdag, miközben alacsony a telített-, valamint a transzzsírsavtartalma. Ez a DASH étrend:

  • alapja a zöldségek, a gyümölcsök és a zsírszegény tejtermékek;
  • részét képezik a halak, a szárnyasok, a hüvelyesek, az olajos magvak és a növényi olajok;
  • a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő mennyiségű sót (nátrium) tartalmaz;
  • korlátozza az édességek, cukrozott italok és a vörös húsok fogyasztását.

Az étrend alkalmazásának hatékonyságát éveken keresztül több kutatás vizsgálta. Az eredmények elemzése során kiderült, hogy a DASH diéta nem csupán a magas vérnyomást csökkenti, hanem a vér koleszterinszintjét is, továbbá egyes rákbetegségek, szívbetegségek, a stroke, a vesekő valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A diéta kidolgozása óta eltelt időben bebizonyosodott, hogy a vérnyomás csökkentésének érdekében valóban kedvező hatású étrendünk nátriumtartalmának korlátozása, vagyis a sófogyasztás megszorítása illetve túlsúly esetén a fogyás is. Bár a DASH diéta kidolgozásának kezdetben nem volt célja a fogyókúra, az elhízás visszaszorítása érdekében a diétát továbbfejlesztették. Az étrend a módosítások által kevesebb keményítőt és finomított gabonafélét tartalmaz, és egyéni tápláltsági állapothoz és kondícióhoz szabottan több változatban is létezik, alacsonyabb kalória- és nátriumtartalommal.

Olvastad már?

Sóból (is) megárt a sok

Tényleg a legegészségesebb étrend

A U.S.News & World Report idén már 5. alkalommal kért fel táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértőket arra, hogy meghatározott szempontok alapján értékeljék és ezáltal rangsorolják a legismertebb diétákat. Céljuk, hogy könnyebbé váljon megtalálni a számunkra leginkább megfelelőt.

Véleményezték, hogy adott diéta mennyire

  • betartható;
  • hatásos a testsúlycsökkentésben rövid, illetve hosszú távon;
  • kiegyensúlyozott – azaz a kellő mennyiségben tartalmazza-e a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket;
  • biztonságos az egészség megőrzése szempontjából;
  • hatékony a cukorbetegség valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kezelésében.

Az eredmények alapján idén a DASH diéta lett az első az egészséges diéták, a cukorbetegség diétái között, valamint – akárcsak az elmúlt 4 évben – az összesített rangsorban is. De mielőtt úgy döntenél, hogy ez a diéta biztosan neked való – kérd ki orvosod véleményét, és kérd dietetikus segítségét is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...