Nemrég egy Emily Harper nevű TikTok-felhasználó egy sokakat meglepő videót töltött fel a platformra. A felvétel elején a nő azt ígéri, hogy mutat egy trükköt, amit egy táplálkozási szemináriumon tanult, és ami garantáltan egészségesebbé teszi a darált hússal való főzést. A képsorokon azt látjuk, hogy teljesen megszokott módon megfőzi a húst, majd elkezdi lecsöpögtetni – ezt sokan megteszik, hogy eltávolítsák a „felesleges” zsírt.
A fordulat ezután jön: Harper egy szűrőbe helyezi, majd elkezdi leöblíteni a húst vízzel.
Itt fontos megjegyezni, még mielőtt rátérünk az élelmiszerbiztonsági szempontokra, hogy ez a mosogató állapota miatt nem feltétlenül jó gyakorlat. A zsír ugyanis idővel megkeményedhet, ezzel összetapasztva a lefolyócsövek belsejét. A felhasználók viszont nem csak ezt kritizálták: sokak szerint ezzel kiszárítja a húst, ami így elveszíti finom ízét és szaftos jellegét.
De mit szólnak ehhez a szakértők?
Diana Clark, a Certified Angus Beef húskutatója így fogalmaz:
az Egyesült Államok élelmezési rendszere biztosítja, hogy minden (marha)hús biztonságosan fogyasztható, így azt nem kell megmosni.
Hozzátette, hogy ha valaki mégis aggódik az élelmiszerbiztonság miatt, a legjobb gyakorlat az, ha a darált húst hűtőszekrényben tárolja, majd 160 fokon felfőzi.
Arra is kitért, hogy néhányan főzés előtt, tehát nyers állapotban mossák le a húst - ez nálunk, Magyarországon kifejezetten bevett szokás. Azonban ez kifejezetten veszélyes lehet: az így szétfröcskölő húsos levek ugyanis olyan baktériumokat terjeszthetnek, amelyektől akár komoly betegségeket is elkaphatunk.
A darált húst és általában a nyers húst tehát összességében nem szükséges megmosni hőkezelés előtt, de ha mégis ragaszkodunk hozzá, figyeljünk oda, hogy a leve ne juthasson a konyhapultra vagy a konyha más részeire!
zeket a konyhai trükköket is érdemes ellesni: