Az ok, ami miatt még fontosabb, hogy elég D-vitamint szedj

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a D-vitamin képes lehet megelőzni egy igen veszélyes betegséget is.

A D-vitamin egy picit eltér a többi vitamintól, hiszen többnyire nem ételekkel visszük be a szervezetünkbe, hanem napsütéssel. A D-vitamin pozitív hatásairól már mi is sokszor cikkeztünk, azonban úgy tűnik, hogy most újabb jótékony hatására derült fény.

Az ok, ami miatt még fontosabb, hogy elég D-vitamint szedj

A D-vitamin segíthet elkerülni a veszélyes pitvarfibrillációt. Azért egy nem feltétlenül pozitív megjegyzést is tettek, amelyből kiderült, mindez csak nagy dózisoknál igaz.

A kelet-finnországi Egyetem szakemberei hat éven keresztül vizsgálták, hogy a D-vitamin-kiegészítés hogyan befolyásolja a különböző szív- és érrendszeri problémákat és rákos megbetegedéseket.

A 2500 résztvevőt három csoportra osztották: az első csoport az ajánlott adag kétszeresét kapta naponta, a második csoport a négyszeresét, míg a harmadik placebót kapott. A vizsgált alanyok (60 éves vagy idősebb férfiak, illetve 65 éves vagy idősebb nők) emellett bevehették a saját D-vitamin-kiegészítőjüket is, ami napi 20 mikrogramm lehetett.

A kutatásból kiderült, hogy azoknál, akik magasabb dózisban szedték a D-vitamint, ritkábban fordult elő diagnosztizált pitvarfibrilláció. Bár a kutatók szerint a magas dózis kicsit aggasztó, úgy vélik, hogy a magas adag előnyökkel jár idős populációban a pitvarfibrilláció megelőzésében.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...