Az ok, ami miatt még fontosabb, hogy elég D-vitamint szedj

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a D-vitamin képes lehet megelőzni egy igen veszélyes betegséget is.

A D-vitamin egy picit eltér a többi vitamintól, hiszen többnyire nem ételekkel visszük be a szervezetünkbe, hanem napsütéssel. A D-vitamin pozitív hatásairól már mi is sokszor cikkeztünk, azonban úgy tűnik, hogy most újabb jótékony hatására derült fény.

Az ok, ami miatt még fontosabb, hogy elég D-vitamint szedj

A D-vitamin segíthet elkerülni a veszélyes pitvarfibrillációt. Azért egy nem feltétlenül pozitív megjegyzést is tettek, amelyből kiderült, mindez csak nagy dózisoknál igaz.

A kelet-finnországi Egyetem szakemberei hat éven keresztül vizsgálták, hogy a D-vitamin-kiegészítés hogyan befolyásolja a különböző szív- és érrendszeri problémákat és rákos megbetegedéseket.

A 2500 résztvevőt három csoportra osztották: az első csoport az ajánlott adag kétszeresét kapta naponta, a második csoport a négyszeresét, míg a harmadik placebót kapott. A vizsgált alanyok (60 éves vagy idősebb férfiak, illetve 65 éves vagy idősebb nők) emellett bevehették a saját D-vitamin-kiegészítőjüket is, ami napi 20 mikrogramm lehetett.

A kutatásból kiderült, hogy azoknál, akik magasabb dózisban szedték a D-vitamint, ritkábban fordult elő diagnosztizált pitvarfibrilláció. Bár a kutatók szerint a magas dózis kicsit aggasztó, úgy vélik, hogy a magas adag előnyökkel jár idős populációban a pitvarfibrilláció megelőzésében.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...