D-vitamin és a napozás

A D-vitamin jelentőségéről egyre többet hallunk, és azt is tudjuk, hogy a termelődéséhez napfény kell. Viszont napozni nem ajánlott manapság. Hogyan oldjuk fel ezt a dilemmát?

A D-vitaminról legtöbbünknek a csontok jutnak eszébe, esetleg az angolok meg a füst. Mégpedig azért, mert az úgynevezett angolkór éppen az angliai iparvárosokban ütötte fel a fejét, ahol a gyerekek sötét sikátorokban nőttek fel, és a napsütés alig tudott átjönni a füstön. Ezek a csecsemők és gyermekek súlyos csontdeformitásokat szenvedtek, mert a bőrükben nem tudott D-vitamin képződni, a pótlás meg még szóba sem jött akkoriban. (Bár a skandináv országokban és a brit partvidéken rájöttek, hogy a tőkehalmájból kivont csukamájolajjal a betegség megelőzhető, ez a megoldás nem vált elterjedtté.)

Az viszont egészen különös, hogy ma is van angolkór! Mégpedig akkor fordul elő, ha a gyereket minden pillanatban naptejjel kenik a túlzott óvatosság miatt, vagy olyan iparvárosokban, ahol a hétvégi program a légszennyezettség függvényében alakul, azaz ha túl nagy, akkor a családok bent maradnak a szűrt levegőjű lakásban.

Caesar saláta pussycattól

A vita elkerülése végett nem akartam azt a nevet adni, ami a recepthez volt adva (Tradicionális Caesar saláta). Engem egyáltalán nem zavar, hogy valami nem eredeti, csak finom legyen. Ez a ...

Áfonyás bagel

Évek óta készülök arra, hogy megsüssem az első saját bagelem. Mivel már nem is olyan nehéz itthon hozzájutni megfelelő minőségű bagelhez, úgy döntöttem, hogy nem egy alapreceptet ...

D-vitamint kétféleképpen „szerezhetünk”: egyrészt napozás során termelődik a bőrünkben, másrészt szájon át történő bevitellel.

A bőrgyógyászok óva intenek minket az UV-B sugárzástól, mert féltenek a melanómától. Mások viszont váltig állítják, hogy a D-vitamin nemcsak a csontok egészségében tölt be fontos szerepet, hanem a daganatok elleni védelemben, az immunrendszer működésében, a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében és sok minden másban.

Hogyan oldjuk meg tehát a problémát, ha sem bőrrákot, sem másmilyen rákot, sem combnyaktörést nem szeretnénk kapni?

A megoldás - az ésszerű napozás!

Hogy mennyit napozhatunk leégés nélkül, azt a bőrszínünk határozza meg:1. típus: nagyon világos bőr, mindig leég (2-5 perc)2. típus: világos bőr, ritkán barnul le, könnyen leég (5-10perc)3. típus: világos bőr, ritkán ég le, nagyon lassan barnul (10-20perc)4. típus: enyhén barna bőr, minimálisan ég le, könnyen barnul (20-40 perc)5. típus: barna bőr, könnyen barnul, ritkán ég le (40-60 perc)6. típus: sötétbarna, fekete bőr, nagyon pigmentált és könnyen barnul (nem ég le)

A fentiek alapján a bőrtípusunknak megfelelő ideig bátran tartózkodjunk a napon tavasztól őszig, hogy bőrünk minél több D-vitamint tudjon termelni. Ha várhatóan a saját „leégési időnkön” túl leszünk a napon, használjunk napvédő krémet. A faktorszám azt mutatja meg, hogy a „saját időnk” hányszorosát tudjuk leégés nélkül a napon tölteni. Vagyis hármas típusú bőrrel megáldott személy 20-as faktorszámú krémmel bekenve a faktorszám alapján elméletileg 6,5 órát tartózkodhatna a napon, de mindig vegyük figyelembe a gyártó utasításait.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...