D-vitamin napfény nélkül

Egyre több figyelmet kap napjainkban a D-vitamin. Azt már tudjuk, hogy a napozás segíti a termelődését, de mit tegyünk, ha épp nem jutunk elegendő napfényhez?

Korábbi cikkemben írtam arról, hogy a napfény mennyire fontos a D-vitamin termelésében.Igen ám, de még a napfényes Floridában is D-vitaminhiányos az emberek negyven százaléka.

A 33. szélességi foktól északabbra élők - közéjük tartozunk mi is - szervezete novembertől márciusig egyáltalán nem termel D-vitamint. Sőt, a kora délelőtti és késő délutáni órákban még az Egyenlítőnél sem termelődik D-vitamin a bőrben, mivel a napsugarak beesési szögének köszönhetően az UV-B sugarak nagy részét elnyeli az ózonréteg.

Teriyaki lazac

Érdekesség, hogy a lazacban eléggé hangsúlyos az umami íz, tehát az ötödik alapíz. Az alapvető édes, sós, keserű, savanyú íz mellett, 1908-as publikációjában említi először ...

Egy szó mint száz, a D-vitamint külső forrásból is pótolni kell. Ezt egyrészt megtehetjük D-vitamint érdemi mennyiségben tartalmazó élelmiszerekkel (pl. lazac, szardínia, makréla, tojássárgája), másrészt D-vitamin tartalmú készítményekkel.

Térjünk egy kicsit vissza arra, hogy miért fontos ez. Egy kedves ismerősöm szerint, akinek a kezében kalapács van, az hajlamos mindent szögnek nézni. Ez tényleg így van, ezért én általában gyököt vonok az olyan kutatók eredményeiből, akik az egész életüket egy dologra tették fel, de ez a téma akkor is elég komolynak tűnik. Michael Holick, A nélkülözhetetlen D-vitamin c. könyv szerzője a D-vitaminhiányt összefüggésbe hozza a cukorbetegséggel, különböző rosszindulatú daganatokkal, a depresszióval, a fibromialgiával, sőt, a D-vitaminhiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbeesést is.

Hogy nem egy hangyás tudós elképzeléseiről van csak szó, azt a kiterjedt irodalomjegyzék mellett az is bizonyítja, hogy a hazai ajánlást is megváltoztatták 2012-ben, mégpedig egy eddig soha nem látott, szakterületek közti összefogás keretében: tizenkét orvosszakmai szervezet közösen adott ki erről nyilatkozatot. Az új ajánlás szerint a mi égövünkön napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin-pótlásra van szükség, ami a korábbi ajánlott napi bevitelimennyiség mintegy tízszerese.

Hazánkban a D-vitamin-szintet magánlaborokban lehet ellenőriztetni. (Háziorvosnál is bepróbálkozhatunk, de nem biztos, hogy osztatlan lesz a siker, lévén, hogy az állami laborok őket is egyfolytában vegzálják, hogy ne nézzenek már annyi mindent.) Az ily módon mérhető D-vitamin, az ún. 25-OH-D3 normál szintje 30-60 nmol/liter között van, ezt az értéket jelenleg a magyar lakosság 70 százaléka nem éri el. Ha extrém alacsony lett az eredményünk, orvosi felügyelet mellett a 2000 NE-nél jóval nagyobb napi adag is szedhető.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...