Veszélyes is lehet, ha így szeded a D-vitamint

Van egy vitamin, mellyel kombinálva akár veszélyes is lehet a D-vitamin szedése.

A hidegebb idő beköszöntével sokan kezdenek D-vitamint szedni, azonban ha nem megfelelő a K-vitamin-szintünk, akkor akár káros is lehet. D- és a K-vitamin két nélkülözhetetlen, zsírban oldódó mikrotápanyag szervezetünk számára, így tényleg nagyon fontos, hogy elegendőt vigyünk be belőlük.

Veszélyes is lehet, ha így szeded a D-vitamint

A D-vitamint a napfény vitaminjaként tartják sokan számon, ami nem véletlen, hiszen ezt a mikrotápanyagot bőrünk is képes megtermelni, ha éri a Nap. Támogatja az immunrendszerünket, ezen kívül pedig fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásának elősegítésében és a vér megfelelő kalciumszintjének fenntartásában is. A K-vitamin a véralvadáshoz, valamint a kalcium csontokba és fogakba történő beépüléséhez nélkülözhetetlen.

Tehát a D- és a K-vitamin egy csapatban játszik, ha a kalcium-anyagcseréről beszélgetünk.

A D-vitamin-hiány előbb-utóbb csontritkuláshoz, míg a K-vitamin hiánya idővel az erek elmeszesedéséhez vezethet, ha a vérben lévő D-vitamin nem tud beépülni a célállomásokon.

Emiatt merülhet fel a kérdés, hogy az alacsony K-vitamin-szinttel rendelkezők esetében káros lehet a magas D-vitamin-bevitel. A túlzott D-vitamin-bevitel magas vérkalciumszintet eredményez, ami viszont hosszú távon érelmeszesedést és szívbetegséget okozhat. A K-vitamin-hiányt ráadásul már önmagában is kapcsolatba hozták a érelmeszesedés fokozott kockázatával.

Vannak kutatások, melyek megállapítottak, hogy nagy dózisú K-vitamin bevitelével megakadályozható vagy lassítható az erek meszesedése, ezzel pedig egyes szívbetegségek rizikója is mérsékelhető. Ezek a megállapítások azonban még nem számítanak egyértelmű bizonyítékoknak, és további vizsgálatokra van szükség, hogy tisztább képet kapjanak a D- és a K-vitamin kölcsönhatásáról.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...