3 tipp, hogy növeljük a D-vitamin-szintünket

A téli hónapokban, amikor csökken a napsütéses órák száma, elengedhetetlen, hogy pótoljuk a D-vitamint a szervezetünkben. Szerencsére néhány egyszerű tippel megtehetjük ezt.

D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. A nyáron akár napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy szervezetünk előállítsa a megfelelő D-vitamin-mennyiséget.

3 tipp, hogy növeljük a D-vitamin-szintünket

Viszont késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elég erős ehhez, ezért ilyenkor fontos, hogy pótoljuk a vitamint, hiszen elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Ezért is kell odafigyelnünk a testünk jelzéseire, amik megmutatják, ha esetlegesen D-vitamin-hiánnyal küzdünk. A legjobb, ha már az első jelek megjelenése után cselekszünk, és pótoljuk a szervezetünkben ezt a vitamint.

Szerezzünk be egy UV-lámpát.

A Nap UVB-fényt bocsát ki, ami a bőrön keresztül beindítja D-vitamin-termelést. A UV-lámpák szintén ilyen fényt bocsájtanak ki, így serkentik ezen vitamin termelését.

Mielőtt azonban beszereznénk egy ilyen lámpát, fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mert a bőr melanintartalma és az életkor is befolyásolhatja a hatásosságát. 

A legkönnyebb módszer

Természetesen tabletákkal is lehet pótolni a D-vitamint a szervezetünkben. Az emberi szervezet D3-vitamint termel, így érdemes olyan típusúakat keresni, melyek azt tartalmazzák. Fontos még figyelemebe venni, hogy ez a vitamin zsírban oldódik, így olyan terméket érdemes választanunk, mely cseppek vagy olajos kapszulák formájában kaphatók. Ezen kívül azt is érdemes észben tartani, hogy a D-vitamint könnyedén túl lehet adagolni, ezért ajánlatos egy szakértőt is kikérdezni, mennyit szedjünk az adott termékből.

Étekezéssel

Ha a fentebb említetteknél természetesebb módon szeretnénk pótolni a D-vitamint, akkor étkezéssel is megtehetjük ezt. A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források, de a tejtermékekből is nyerhetünk egy kicsit. Ezen kívül a D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a salátától a pörköltön át egészen a levesekig.

Toszkán lazac

Sziasztok! Beköszöntött a jó idő, és az ember minduntalan a szabadba, ne adj isten a tenger mellé vágyik. Hogy az a magyar, vagy egy kicsit nagyobb testvére, mondjuk a Tirrén-tenger az ...

Klasszik svéd gombasaláta

A svéd gombasaláta általában a szilveszteri bulik egyik sztárja, de miért ne lehetne az év bármely szakában elkészíteni? Pillanatok alatt elkészül, és rendkívül finom. Próbáljátok ...

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...