3 tipp, hogy növeljük a D-vitamin-szintünket

A téli hónapokban, amikor csökken a napsütéses órák száma, elengedhetetlen, hogy pótoljuk a D-vitamint a szervezetünkben. Szerencsére néhány egyszerű tippel megtehetjük ezt.

D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. A nyáron akár napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy szervezetünk előállítsa a megfelelő D-vitamin-mennyiséget.

3 tipp, hogy növeljük a D-vitamin-szintünket

Viszont késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elég erős ehhez, ezért ilyenkor fontos, hogy pótoljuk a vitamint, hiszen elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Ezért is kell odafigyelnünk a testünk jelzéseire, amik megmutatják, ha esetlegesen D-vitamin-hiánnyal küzdünk. A legjobb, ha már az első jelek megjelenése után cselekszünk, és pótoljuk a szervezetünkben ezt a vitamint.

Szerezzünk be egy UV-lámpát!

A Nap UVB-fényt bocsát ki, ami a bőrön keresztül beindítja D-vitamin-termelést. A UV-lámpák szintén ilyen fényt bocsájtanak ki, így serkentik ezen vitamin termelését.

Mielőtt azonban beszereznénk egy ilyen lámpát, fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mert a bőr melanintartalma és az életkor is befolyásolhatja a hatásosságát. 

A legkönnyebb módszer

Természetesen tabletákkal is lehet pótolni a D-vitamint a szervezetünkben. Az emberi szervezet D3-vitamint termel, így érdemes olyan típusúakat keresni, melyek azt tartalmazzák. Fontos még figyelemebe venni, hogy ez a vitamin zsírban oldódik, így olyan terméket érdemes választanunk, mely cseppek vagy olajos kapszulák formájában kaphatók. Ezen kívül azt is érdemes észben tartani, hogy a D-vitamint könnyedén túl lehet adagolni, ezért ajánlatos egy szakértőt is kikérdezni, mennyit szedjünk az adott termékből.

Étkezéssel

Ha a fentebb említetteknél természetesebb módon szeretnénk pótolni a D-vitamint, akkor étkezéssel is megtehetjük ezt. A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források, de a tejtermékekből is nyerhetünk egy kicsit. Ezen kívül a D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a salátától a pörköltön át egészen a levesekig.

Toszkán lazac

Sziasztok! Beköszöntött a jó idő, és az ember minduntalan a szabadba, ne adj isten a tenger mellé vágyik. Hogy az a magyar, vagy egy kicsit nagyobb testvére, mondjuk a Tirrén-tenger az ...

Klasszik svéd gombasaláta

A svéd gombasaláta általában a szilveszteri bulik egyik sztárja, de miért ne lehetne az év bármely szakában elkészíteni? Pillanatok alatt elkészül, és rendkívül finom. Próbáljátok ...

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a sajátkészítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 étel, amit Ferenc pápa nagyon szeretett

Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Tejszínes carbonara spagetti

Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!