Egy friss tanulmány bizonyítja, mennyire nem mindegy, milyen cukrot fogyasztunk. Suzanne Janzi, a svéd Lundi egyetem munkatársa elmondta, hogy a cukros italok nagyobb kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, mint az édességek, például a pékáruk.
A kutatás során 3 különböző csoportra osztották a cukrokat: a cukros italokat, az édességeket és az italokhoz (például kávéhoz vagy teához) hozzáadott mézet és cukrot külön-külön vizsgálták, hatásukat tekintve. A felmérés végén kiderült, hogy a cukros, édesített italok fogyasztása a szívbetegség magasabb kockázatával jár.
A folyékony cukrok gyorsabban szívódnak fel az emésztőrendszerben, mivel nem igényelnek ugyanolyan lebontási folyamatokat, mint a szilárd élelmiszerek. A szilárd cukrok pedig gyakran olyan élelmiszerek részét képezik, melyek hasznos tápanyagokat is tartalmaznak, például rostot vagy fehérjéket
– mondta Janzi.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a tanulmány megfigyeléseken alapult, és bár találtak összefüggéseket, biztosan egyelőre nem lehet állítani, hogy a cukor bevitelének módja okozta a tapasztalt az eltéréseket az egyes alanyok között.
Még több egészség: