Cukrász árulta el, mitől rossz a legtöbb eperfagyi

Elképesztő, hogy milyen kevés epret tesznek a fagylaltba egyes helyeken. Azt pedig, hogy miből van a legtöbb, nem is gondoltuk volna!

Azt már egy ideje figyelem, hogy csak olyan vaníliafagyit vegyünk, ami igazi vaníliából készült, azaz apró fekete pöttyök, magok vannak benne. A magasra halmozva tárolt, rikító színű fagyikról is olvastam, hogy érdemes kerülni őket. Most pedig az is kiderül, pontosan mi van a silány minőségű, vacak fagylaltokban.

via GIPHY

Damniczki Balázs posztja nem véletlenül lett ilyen népszerű. A székesfehérvári Damniczki cukrászda tulajdonosa érthetően és látványosan magyarázza el, hogy mi lehet a különbség két eperfagylalt között:

Az egyik recept szerint, ahogy ők is készítik, nem meglepő módon leginkább eper van a keverékben (50%-ban), ezen kívül víz, cukor, szentjánoskenyérmagliszt, pektin és citromlé.

Receptajánló:

Eperfagyi 3 hozzávalóból

Eperfagyi zseniálisan egyszerű módszerrel, amellyel gyerekjáték a házifagyi-készítés, és kedvedre variálhatod még az ízesítéseket is! A Philips gyümölcsprésnek hála pedig ...

A másik receptnél elsőre nem is látjuk, hol az eper, mert az bizony kb. 3%-on áll. A gyümölcsfagylaltok legdrágább összetevője a gyümölcs, így azon spórolnak ott, ahol nem a minőség, csak a bevétel számít.

És hogy mi a legolcsóbb összetevő? Megdöbbentő: a levegő!

Érdemes végigolvasni a szakember posztját és legközelebb jól megnézni a fagyit, amit épp venni készülünk. Ahol csak mutatóban raknak gyümölcsöt egy fagylaltba, a 60%-a levegő, a többi meg cukor és pálmazsír, ott bármilyen más galádságra is képesek.

Még több érdekes cikk a Gardenistáról itt.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...