Egy friss amerikai kutatás megdöbbentő számokat hozott: a Massachusetts Kórház vezetésével készült felmérés azt mutatta meg, hogy mintegy négymillió amerikait lehetne megkímélni a szívproblémák okozta halálozástól, ha kevesebb lenne a cukor az italokban és az előre csomagolt élelmiszerekben. A szakértők olyan javaslatokat néztek át, amelyek a cukortartalmak csökkentésére vonatkoznak, és megállapították, hogy az élelmiszerek gyártói által termékeikben alkalmazott cukormennyiség csökkentése hatékonyabb stratégiának bizonyul a lakosság egészségének megőrzése kapcsán, mint a korábban felvetett, de erősen vitatott cukoradó és a cukros italok betiltása.
Az eredményekről a Circulation tudományos folyóiratban számoltak be.
Az Egyesült Államok nemzeti só- és cukorcsökkentési kezdeményezése (U.S. National Salt and Sugar Reduction Initiative) egy olyan megoldást javasol, ami a csomagolt ételek cukortartalmát 20, az italokét pedig 40 százalékkal csökkentené. Ezt a kezdeményezést még 2018-ban hozták létre, de eddig nem foglalkoztak vele érdemben. A most elkészült kutatás azt mutatta ki, hogy ha a kezdeményezést elfogadnák, az 2,5 millió amerikai életét mentené meg, akik keringési betegségben hunynának el, és 490 ezer szívproblémából, valamint 750 ezer cukorbetegségből adódó halált is megelőzhetne.
A kutatócsapat megjegyezte, hogy egy ilyen kezdeményezés konkrét bevezetéséhez kormányzati támogatásra és a vállalatok hajlandóságára is szükség van. Reménykednek azonban abban, hogy eredményeik segítenek az élelmiszeriparnak belátni: a termékeik átalakítása a közegészség javát szolgálja.
Az átállás nemcsak egészségügyi, de anyagi előnyökkel is járna: az amerikai államnak például megspórolna 10 év alatt 4 milliárd dollárt, amit a cukor miatti egészségkárosodás következtében az egészségügyben el kellene költeni. Az amerikai embereknek ezen kívül 118 milliárd dollárral kevesebbet kéne költeniük az egészségükre egy emberöltő alatt.
További cikkeink cukor témakörben: