CUKORSOKK: Egy igazán hűsítő nyári desszert a napsütötte Itáliából: íme a SEMIFREDDO

A semifreddo egy olasz desszertkülönlegesség: a fagylalt és a torta találkozása egy hosszúkás "kenyérsütő" formában. A fagyi alapja a tejszín, a cukor és a tojás, az elkészítéséhez viszont nem lesz szükségünk fagylaltgépre, így a lehetőség mindenki számára adott, hogy összeállítsa kedvenc alapanyagaiból a saját semifreddoját.(x)

A házi fagyi készítésének rengeteg módja van már, a semifreddo például azért is nagyon népszerű, mert nem kell hozzá fagyaltkészítő, sőt egyáltalán nem szükséges hozzá semmi extrább konyhai eszköz vagy alapanyag. A semifeddo története rövid és tömör: valamikor a 20. század elején született meg, szinte egyértelműen a francia parfait példájára, amit az 1860-as években már javában készítettek. A "semi" azt jelenti félig, a "freddo" meg azt hogy hideg, vagyis „félig hideg”. Ez a név arra utal, hogy még pont lehet szeletelni, mert nem teljesen fagyos.

A semifreddo közeli rokonságban áll a fagylalttal, parféval és a sörbettel is, bár elkészítésben technikailag eltérnek egymástól. Viszont utóbbiakhoz hasonlóan most is szükségünk lesz fém keverőtálra, spatulára, habverőre és egyéb eszközökre, de ezek szinte minden háztartásban felelhetőek. Illetve, ha követjük a pontos receptet és az útmutatást, egy nagyon impozáns és mutatós desszertkülönlegességgel villanthatunk vendégeink előtt.

semifreddo állaga egy enyhén megfagyott mousse-ra emlékeztet, amit dermedés után, egy kevés szobahőmérsékleten való "állás" után lehet jól adagolni - gombócozni, mint a fagyit, vagy szeletelni, mint a Vienettát. Általában kenyérsütő formában készítik. Én ezt most egy barátnőmtől kaptam kölcsön, amit a Foxpost segítségével küldött el nekem Pestre.

A krém, amiből készítjük, egy igen egyszerű tojásos-tejszínes-vaníliás alap, amit ezerféleképpen variálhatunk. A létező összes gyümölccsel, csonthéjassal és számos egyéb nyalánksággal párosítható. Én most egy klasszikus, de etalon kombót mutatok nektek: egy csokis-málnás-pisztáciás verziót. Ez a recept nálatok is alap lesz, ha beindul a kánikula. A kenyérsütés helyett, azt ajánlom, nyugodtan kísérletezzetek ezzel a jeges desszerttel, szinte lehetetlen elrontani. Egyébként a házi fagyi szerintem önmagában felér egy kisebb csodával.

A recept önmagáért beszél, semmi bonyolult nincsen benne. A legnagyobb kihívást is csak a várakozási idő jelenti, amíg kidermed a desszert. Utána viszont igazán büszkék lehetünk magunkra, amiért profi cukrászokhoz méltót alkottunk. Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín
  • 5 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 120 g porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 100 g málna + a tálaláshoz
  • 100 g étcsokoládé
  • marék pisztácia (+ dekorálás)
  • menta (dekorálás)

Elkészítés

Első körben az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, majd egy spatula segítségével vékonyan elkenjük egy sütőpapíros tepsin. Ezután hűtőbe tesszük, hogy a csoki megdermedjen. Ezalatt elkészítjük a semifreddo alapját.

A tojások sárgáját a porcukor felével és a vaníliarúd magjaival egy fém keverőtálba helyezzük, majd gőz fölött, robotgéppel, fokozatosan kihabosítjuk. Akkor jó, ha a krém egészen kivilágosodik, és megnő a térfogata. Miután ez megvan, hagyjuk picit hűlni.

Közben a tojásfehérjéket egy csipet sóval és a maradék porcukorral kemény habbá verjük. A tejszínt szintén közepesen kemény habbá verjük.

A gőzölt-kihűlt tojássárgájás krémet és a fehérjehabot óvatosan összeforgatjuk, majd az egészet hozzákeverjük a tejszínhabhoz, és óvatos mozdulattal átkeverjük. Végül hozzáreszeljük egy citrom héját is, és kész is a semifreddo alapja.

Egy folpackkal kibélelt kenyérsütő formába adagoljuk, rétegezve a málnaszemekkel, a megdermedt csokilapokkal és az egész pisztáciaszemekkel. Ügyeljünk arra, hogy a végen maradjon annyi krém, amivel az egészet lezárhatjuk.

Végül takarjuk be a kilógó fóliával, és minimum 4 órát hagyjuk állni a mélyhűtőben.

Tálalás előtt vegyük ki pár perccel, hogy könnyeden lehessen szeletelni. (Ajánlom hozzá a langyos vízbe mártott kést.) Díszítsük málnaszemekkel, csokiforgácsokkal és durvára vágott pisztáciával, illetve mehet rá friss menta és reszelt lime-héj is, de ez már tényleg csak a jéghegy csúcsa...vagyis a fagyitortánké.

Küldj vagy fogadj Te is csomagot a FOXPOST-tal!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...