CUKORSOKK: Piteformában született újjá az örök klasszikus, a Rákóczi-túrós

A Rákóczi-túrós az egyik legautentikusabb magyar sütemény, gyerekkorunk egyik nagy slágere a rigójancsi, a mignon és dobostorta mellett. Magas és pompázatos tojásfehérjehab, édes sárgabaracklekvár, vastag túróréteg és ropogós linzertészta – álmodni se lehetne jobbat.

Manapság nagyon divatos a hagyományos, magyar süteményeket kicsit újragondolni pohárdesszert, tányérdesszert, tarte vagy torta formájában. A divathullámra felülve mi piteformában dizájnoltuk újra az örök kedvencünket, a Rákóczi-túróst: fogadjátok sok szeretettel a Rákóczi-pitét! Mielőtt belekezdenénk, csekkoljátok itt az eddig Cukorsokkokat! Megéri!

Egy kis törti

A Rákóczi-túrósnak meglepő módon az égvilágon semmi köze II. Rákóczi Ferenchez, viszont Rákóczi János cukrászmesterhez annál inkább. Ő a desszert megalkotója és névadója – az 1920-as évektől kezdve dolgozott többek között Párizsban, illetve a Gellért Hotel étteremvezetője is volt. Számos szakácskönyvvel és szakmai elismeréssel gazdagodott pályafutása során.

Túrósdesszert-receptje először egy szakácsoknak szóló kiadványban tűnt fel, majd később a brüsszeli desszertkiállításon is kiemelkedően szerepelt.

A sütemény alapja egy omlós linzertészta volt, erre került a citrommal, vaníliás cukorral és mazsolával ízesített túrókrém. Végezetül a tetejét könnyed, cukros tojásfehérjehabbal és baracklekvárcsíkokkal koronázta meg.

Az én pitém...

...az originál társához hasonlóan fog készülni, nyugi, nem távolodunk el nagyon az eredetitől. Kivétel a mazsola. Sajnos őt most száműztük ebből a desszertből. Egy mandulás linzertészta kerül az aljára, amit sütés után hagyományosan, sárgabaracklekvárral gazdagon megkenünk. Erre kerül a vaníliás, citromos túrókrém. A tetejét pedig egy cukorszirupos tojásfehérjehabbal (olasz habcsókkal) zárjuk, amit kedvünk és ízlésünk szerint vigyünk fel a pite tetejére. Felkenhetjük rusztikusan spatulával, vagy habzsákba töltve, hagyományos rácsozással. A szinte kész pitét nem feltétlenül szükséges sütőbe tenni, mert ha van otthon zsebsárkányunk (flambírozópisztoly), akkor azzal nagyon óvatosan megkaramellizálhatjuk a habot.

Én a cukrászsuliban és eddigi pályafutásom alatt többször is készítettem már Rákóczi-túróst, és őszintén szólva mindig megszívatott. Leginkább a szeletelésnél. Szóval az a konklúzióm, hogy ha így készítjük, sokkal kevésbé macerás. Remélem, ti is örömötöket lelitek benne!


Ha további CUKORSOKK-cikkek is érdekelnek, akkor ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...