CUKORSOKK: Piteformában született újjá az örök klasszikus, a Rákóczi-túrós

A Rákóczi-túrós az egyik legautentikusabb magyar sütemény, gyerekkorunk egyik nagy slágere a rigójancsi, a mignon és dobostorta mellett. Magas és pompázatos tojásfehérjehab, édes sárgabaracklekvár, vastag túróréteg és ropogós linzertészta – álmodni se lehetne jobbat.

Manapság nagyon divatos a hagyományos, magyar süteményeket kicsit újragondolni pohárdesszert, tányérdesszert, tarte vagy torta formájában. A divathullámra felülve mi piteformában dizájnoltuk újra az örök kedvencünket, a Rákóczi-túróst: fogadjátok sok szeretettel a Rákóczi-pitét! Mielőtt belekezdenénk, csekkoljátok itt az eddig Cukorsokkokat! Megéri!

Egy kis törti

A Rákóczi-túrósnak meglepő módon az égvilágon semmi köze II. Rákóczi Ferenchez, viszont Rákóczi János cukrászmesterhez annál inkább. Ő a desszert megalkotója és névadója – az 1920-as évektől kezdve dolgozott többek között Párizsban, illetve a Gellért Hotel étteremvezetője is volt. Számos szakácskönyvvel és szakmai elismeréssel gazdagodott pályafutása során.

Túrósdesszert-receptje először egy szakácsoknak szóló kiadványban tűnt fel, majd később a brüsszeli desszertkiállításon is kiemelkedően szerepelt.

A sütemény alapja egy omlós linzertészta volt, erre került a citrommal, vaníliás cukorral és mazsolával ízesített túrókrém. Végezetül a tetejét könnyed, cukros tojásfehérjehabbal és baracklekvárcsíkokkal koronázta meg.

Az én pitém...

...az originál társához hasonlóan fog készülni, nyugi, nem távolodunk el nagyon az eredetitől. Kivétel a mazsola. Sajnos őt most száműztük ebből a desszertből. Egy mandulás linzertészta kerül az aljára, amit sütés után hagyományosan, sárgabaracklekvárral gazdagon megkenünk. Erre kerül a vaníliás, citromos túrókrém. A tetejét pedig egy cukorszirupos tojásfehérjehabbal (olasz habcsókkal) zárjuk, amit kedvünk és ízlésünk szerint vigyünk fel a pite tetejére. Felkenhetjük rusztikusan spatulával, vagy habzsákba töltve, hagyományos rácsozással. A szinte kész pitét nem feltétlenül szükséges sütőbe tenni, mert ha van otthon zsebsárkányunk (flambírozópisztoly), akkor azzal nagyon óvatosan megkaramellizálhatjuk a habot.

Én a cukrászsuliban és eddigi pályafutásom alatt többször is készítettem már Rákóczi-túróst, és őszintén szólva mindig megszívatott. Leginkább a szeletelésnél. Szóval az a konklúzióm, hogy ha így készítjük, sokkal kevésbé macerás. Remélem, ti is örömötöket lelitek benne!


Ha további CUKORSOKK-cikkek is érdekelnek, akkor ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek