Tippek az ünnepi cukorcsökkentéshez – nem lehetetlen!

Ráfordultunk az ünnepi célegyenesre, és akármilyen szokatlan karácsonyunk is lesz idén, süteményt biztosan készítünk majd. Ezekre figyelj, ha idén egészségesebbre hangolnád a vendégváró menüt.

Idén, a ránk telepedő pandémia, a - sokunk számára - hónapok óta tartó otthoni munka miatt talán többen keresnek majd egészségesebb recepteket. Bár a csökkentett cukortartalom vagy cukormentesség még önmagában nem garancia arra hogy a süteményünk kalóriaszegény vagy szuperegészséges lesz - mégis, a kevesebb hozzáadott cukor használatával már jó úton járunk egészségünk megőrzése érdekében.

Lássuk, hogy tudjuk ezt az ünnepi menünél is érvényesíteni! 

Tervezés

Nem titok, hogy a - relatív - nyugalmas ünnepi készülődés egyik titka a tervezés. Nem csak az ajándékok beszerzése és a vásárlás, takarítás, hanem a menü összeállítása tekintetében is. Ha van egy kész menüsorunk, sokkal hatékonyabban vásárolhatunk, és nem utolsó sorban kevesebbet is költünk.

Nem kell teljesen cukormentesre húzni

Ha valaki idegenkedik az édesítőszerektől, vagy éppen nem létkérdés számára, hogy cukormentesen étkezzen, akkor nem kell teljesen cukormentesre készíteni a süteményeket. Azonban mindannyiunk egészsége érdekében csökkenthetjük a cukorbevitelt - felezzük, harmadoljuk a receptekben a hozzáadott cukrot! Garantáltan nem lesz rosszabb az élmény, és máris egy nagy lépéssel beljebb vagyunk.

Gesztenyegolyó 2.

Régebben készítettem ilyet gyakran, és most újra elővettem a receptet. Nagyon egyszerű és finom. Ebből a mennyiségből nekem kb. 25 golyó lett.

Cukormentes csokimousse

Pár éve nem gondoltam volna, hogy ilyen finomságot is lehet cukormentesen készíteni, ami beleilleszthető a szénhidrát diétába.

Cukorhelyettesítők

Sokan gondolják még ma is, hogy a barna cukor jobb, mint a fehér. Ez nincs így, mind energia-, mind szénhidráttartalmuk, felszívódásuk megegyezik. A barna cukornak van egy enyhén melaszos íze, ez pluszt adhat a süteménynek. Energia- és szénhidrát szempontjából a méz sem sokkal jobb opció, de ha sikerül kistermelői mézet szereznünk megbízható forrásból, akkor ezt is használhatjuk édesítésre. Tartsunk ezzel is mértéket, de ha nekünk a mézeskalács fontos kelléke az ünnepeknek, vagy épp a gyömbéres-mézes tea, akkor nem kell erről lemondanunk. Tápanyagtartalom szempontjából a különféle szirupok (pl. juhar-, agávé-), alternatív cukrok (pl. kókusz-) sem jobb megoldások, mint a sima cukor. Ha ezeket szeretjük, használjuk, de ne higgyük, hogy ezekből többet fogyaszthatunk.

Fűszeres nürnbergi mézeskalács

Az igazi nürnbergi mézeskalács sajna csak Nürnbergben kapható - a máshol készült darabok nem kaphatják meg a védett nürnbergi nevet. De ez ne tartson vissza senkit attól, hogy ...

Édesítőszerek

Ha szénhidrátanyagcsere-betegséggel élünk, vagy túlsúlyosak vagyunk, akkor mindenképpen támaszkodnunk kell a mesterséges édesítőszerekre. Ne tartsunk ezektől, nem káros hatásúak (csak extrém nagy mennyiségben fogyasztva). Ha nem szoktunk ezekhez a termékekhez, akkor kis adagban próbáljuk ki őket, hogy megtudjuk, melyik a legkedvezőbb számunkra. Némely édesítőszer esetén mellékízt érezhetünk, a cukoralkohol-alapú (pl. xilit) édesítőszerek pedig puffadást, hasmenést okozhatnak. 

Édesíts természetesen!

Akár a csökkentett cukor-/édesítőszer mellett, akár ezek helyett édesíthetünk gyümölcsökkel, gyümölcslével, aszalt gyümölcsökkel vagy ezekből készült termékekkel. A banán édesítőereje közismert, de a datolyát is egyre többen használják erre a célra.

Tej- és tojásmentes brownie

Ha eddig azt gondoltátok, hogy nem lehet igazán mennyei vegán süteményt készíteni, most azonnal meg fog változni a véleményetek. A recept igazán egyszerű és nagyszerű, a végeredmény ...

Datolya-Snickers

Jutalom. Mindig jólesik, ugye? Edzés vagy egy dolgos munkanap után. Szükségünk van egy kis egészséges kényeztetésre. Ez a recept pont ilyen. Tele léleksimogató hozzávalókkal, ...

Tanuld meg szeretni a természetes ízeket!

Nem utolsó sorban pedig érdemes szoktatni magunkat az alapanyagok természetes ízéhez. Ha tudod, hogy a süteményed krémjébe, fedőmázába, töltelékébe is kerül még cukor, akkor nem kell az alaptésztát is felcukrozni. A teljes sütemény édességében gondolkozz, hiszen kevés kiábrándítóbb élmény van, amikor egy diós/gyümölcsös/csokis sütinél nem is érzed a jellegzetes ízeket, csak azt, hogy édes-édes-édes. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...