Már napi 2 pohár cukormentes ital is problémát okozhat

A cukormentes italokat nagyon sokan szeretik, azonban egy kutatás rávilágított arra, hogy már csupán kis mennyiségben is tanulási és memóriazavarokat idézhetnek elő.

Egy friss tanulmány rávilágított arra, hogy komoly összefüggés van az aszpartámfogyasztás és a tanulási nehézségek között – olvasható a Rizikometer közelmúltban közzéstett Facebook-posztjában.

Már napi 2 pohár cukormentes ital is problémát okozhat

A tanulmány megkérdőjelezi a szóban forgó mesterséges édesítőszer biztonságosságát, ugyanis azt találták, hogy a korábban biztonságosnak ítélt küszöbérték alatti aszpartámszint is kognitív károsodást okozhat.

A kísérlet során hím egereket és utódaikat vizsgálták. Az állatoknak a maximális napi beviteli dózis 7-15 százalékának megfelelő mennyiségű aszpartámot adtak, 16 héten keresztül. Ez nagyjából napi 2-4 kis pohárnyi (230 milliliter) diétás üdítőital elfogyasztásának felel meg.

Ezen időszak alatt kiderült, hogy az aszpartámot fogyasztó állatoknak nagyobb nehézséget jelentett a feladatok megoldása és a tanulás. Sőt, az aszpartám káros hatásai az egerek utódainál is megjelentek, hiszen ők is hasonló nehézségekkel küzdöttek, tehát az édesítőszer kellemetlen következményei öröklődhetnek a spermiumokon keresztül.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészséged érdekében:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...