Egy friss tanulmány rávilágított arra, hogy komoly összefüggés van az aszpartámfogyasztás és a tanulási nehézségek között – olvasható a Rizikometer közelmúltban közzéstett Facebook-posztjában.
A tanulmány megkérdőjelezi a szóban forgó mesterséges édesítőszer biztonságosságát, ugyanis azt találták, hogy a korábban biztonságosnak ítélt küszöbérték alatti aszpartámszint is kognitív károsodást okozhat.
A kísérlet során hím egereket és utódaikat vizsgálták. Az állatoknak a maximális napi beviteli dózis 7-15 százalékának megfelelő mennyiségű aszpartámot adtak, 16 héten keresztül. Ez nagyjából napi 2-4 kis pohárnyi (230 milliliter) diétás üdítőital elfogyasztásának felel meg.
Ezen időszak alatt kiderült, hogy az aszpartámot fogyasztó állatoknak nagyobb nehézséget jelentett a feladatok megoldása és a tanulás. Sőt, az aszpartám káros hatásai az egerek utódainál is megjelentek, hiszen ők is hasonló nehézségekkel küzdöttek, tehát az édesítőszer kellemetlen következményei öröklődhetnek a spermiumokon keresztül.
Még több cikk az egészséged érdekében: