Cukormentes élelmiszert keresel? Erre figyelj a termékcímkén, ha biztosra akarsz menni!

Egyre nagyobb a kereslet a cukormentes élelmiszerek iránt - de nem biztos, hogy minden az, ami annak látszik. Ezekre figyelj, ha biztosra akarsz menni! (X)

Egyre többen döntenek úgy, hogy csökkentik vagy elhagyják étrendjükből a cukrot. Addig ez nyilvánvalóan sima ügy, amíg magunk készítjük az ételeinket, de ha élelmiszerüzletben vagy egyéb helyen előrecsomagolt terméket vásárolunk, akkor már nem olyan egyértelmű a helyzet.

Azt általában tudjuk, hogy ilyen esetekben a termék csomagolását kell átböngésznünk, de nem vagyunk mindig tisztában azzal, hogy pontosan mit is keressünk, mire figyeljünk a címként található sok információ közül.

Ebben segít most a Coca-Cola, összegyűjtötte nektek a legfontosabb információkat, kattintsatok ide értük!

1. Mindenekelőtt tudjuk, hogy pontosan mi a célunk

Ha úgy döntünk, hogy cukormentessé alakítjuk az étrendünket, mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy ez a valóságban azt jelenti, hogy hozzáadottcukor-mentes lesz az étrendünk, azaz az élelmiszerek természetes cukortartalmáról nem mondunk le - és ez nem is szükséges. Hiszen akkor le kellene mondanunk a színes, ízletes, élelmi rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag gyümölcsökről és zöldségekről, értékes gabonákról, illetve a tejtermékekről is. Ezek nélkül pedig nyilvánvalóan nem sok alapanyag marad, amire építhetnénk kiegyensúlyozott, egészséges étrendünket.

2. Hívószavak a termékcsomagoláson

Mivel a cukormentes ételek egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, természetes, hogy erre a trendre ráállnak a forgalmazók is, és termékeiket olyan hívószavakkal próbálják csábítóvá tenni mint pl.: "cukormentes", "cukor hozzáadása nélkül készült", "édesítőszerrel" stb. Ezek a hívószavak arra valóban alkalmasak, hogy megakadjon a szemünk a terméken, ugyanakkor nem garantálják 100%-ban a termék hozzáadottcukor-mentességét, hiszen nem egy olyan áruba belefutottam már, amit úgy reklámoztak, hogy "édesítőszerrel" vagy "sztíviával" - az összetevők között azonban ott szerepelt az édesítőszer mellett a cukor is.

3. Energia- és tápanyagtáblázat a címkén

A csomagoláson feltüntetett tápértéktáblázatból megismerhetjük a termék energia- és tápanyagtartalmát. A szénhidráttartalmat már kettébontva láthatjuk, feltüntetik az összes szénhidrát-, ill. alatta "amelyből cukrok" jelöléssel a szénhidráttartalom cukor részét is. Ez azonban megtévesztő lehet a laikusoknak, hiszen az itt megadott érték nem csak a hozzáadott-, hanem a természetes cukortartalmat is magában foglalja - pl. tejtermékekben a laktóz, aszalványokban glükóz, fruktóz, de a zöldséges és a gabonaalapú termékeknek is lehet természetes cukortartalmuk.

Mascarpone sajt természetes cukortartalma

4. A valódi információ: az összetevőlista

Annak megállapítására, hogy egy termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot, kizárólag az összetevőlistára érdemes támaszkodnunk. Ha az összetevőlistában nem szerepel a cukor vagy annak ezer „álneve” közül valamelyik, akkor a termék csak természetes eredetű cukrokat tartalmaz.

Első olvasásra ez is egyszerű feladatnak tűnik, azonban sajnos a termékek nagy részében nem a cukor szót használják az összetevők között, hanem egyéb "álneveken" tüntetik fel. Példák erre:

  • Szirupok: pl. kukorica-, glükóz-, fruktóz-, juhar-, agávé-, invertcukor-, rizs- és társaik, glükóz-fruktóz szörp.
  • Maltodextrin, dextróz – ezekre úgy érdemes tekinteni, mint feldarabolt szénhidrátláncokra. Tipikusan a húsipari termékekben találkozunk velük, ott rejtőznek, ahol nem is gondolnánk.
  • Egészségesebbnek gondolt cukorfajták – nádcukor, -melasz, barna cukor, pálmacukor, karamell cukor, glükóz, fruktóz, invertcukor stb.

Ha a fent felsoroltak közül bármelyiket is látjuk az összetevőlistában, akkor a termék nem tekinthető hozzáadottcukor-mentesnek, tehát nem illeszthető be a cukormentes étrendbe. Érdemes tehát időt és energiát szánni a címkeolvasásra, hogy a számunkra legmegfelelőbb termékeket választhassuk.

Coca-Cola - Okos címkeolvasás! Kattints ide, ha tudni szeretnéd, hogyan értelmezd a termékeken olvasható információkat!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...