Cukor helyett juharszirup - az egészséges választás. Tényleg jobban járunk vele?

Vajon tényleg érdemes lecserélni a cukrot juhar- vagy agávészirupra, ha egészségesebben szeretnénk étkezni?

Jó pár éve betörtek a hazai egészségtudatos piacra a természetes édesítők a cukor alternatíváiként. Közéjük tartozik pl. a nagy népszerűségnek örvendő juhar- vagy agavészirup is. Vajon tényleg jobban járunk velük, mintha cukrot fogyasztanánk?

Juharszirup - a pufi palacsinták kötelező kelléke

Juharsziruppal a legtöbben filmekben, a klasszikus amerikai palacsintához használt öntetként találkozhattunk először. Aztán jó pár éve megérkezett hazánkba is ez az édes nyersanyag, lássuk, hogy mi helyett és miért is érdemes használnunk!

A juharszirupot legnagyobb mennyiségében az észak-amerikai cukorjuharfa nedvéből nyerik. Kémiai összetételét tekintve elsősorban szukrózt (szacharóz) tartalmaz, amely egy ún. diszacharid: glükóz és fruktóz molekulákból épül fel. Mivel ugyanez a kémiai szerkezet jellemző a hétköznapi étkezési cukorra is, ezért cukorbetegeknek vagy diétázóknak más édesítésre alkalmas nyersanyag után kell nézni.

Az íze karamellás, a színe is ehhez hasonlóan alakul sötét vagy világosabb árnyalatban. Nem elhanyagolható, hogy körülbelül 40 liter juharfanedvből nyernek ki 1 liter szirupot, éppen a munkaigénye miatt nem mondható olcsónak a boltok polcain lévő termék. De nézzük a beltartalmi értéket, miért is érdemes, mikor célszerű használni ezt az Amerikából érkezett élelmiszert?

100 g juharszirup 260 kcal-t és 67 g szénhidrátot tartalmaz, glikémiás indexe 54. Hasonlítsuk össze az idehaza használt mézünkkel! A méz kalóriatartalma 304 kcal, szénhidráttartalma 82 g, glikémiás indexe 55. Mangánt és cinket, valamint B5 és B2 vitamint is tartalmaz, de a méznek például magasabb a vitamintartalma. Felhasználható édességek, de akár főételek vagy saláták elkészítéséhez is.

Hazánkban is felütötte a fejét egy időben az ún. juharszirup-diéta, amiről dietetikus kollégám cikkét itt olvashatjátok.

Csirke fajita 2.

Már elég régóta figyelt a szekrényben ez a 8 db-os tortilla csomag. Lejárati időhöz közeledvén elérkezett az ő ideje. Kicsi fiam elszomorodott, amikor azt hitte,hogy nutellás palacsinta ...

Kókuszos chia puding friss eperrel

Itt most van az eper szezonja, így egy krémes, glutén- és laktózmentes chia magos pudingot is készítettem belőle. Egy kevés vaníliát is adhatunk hozzá ízlés szerint:-)

Agávészirup

Az agávészirupot egy trópusi kaktuszféléből, a leginkább Mexikóban és Amerikában őshonos agávéból nyerik. A kiváló marketingnek köszönhetően ezt a nyersanyagot is szívesen használják a tudatosabb vásárlók, ám fontos tudni, hogy a cukorbetegeknek vagy az inzulinrezisztenseknek nem ajánlott, hiszen magas fruktóztartalma elősegítheti az ún. metabolikus szindróma kialakulását, a vérzsírok közé tartozó trigliceridek megemelkedését. 100 grammban 73 g szénhidrát és közel 300 kcal található. Glikémiás indexe ~30, ez az érték alacsonynak számít, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel. Az édesítőereje a mézének felel meg, de az ára magasabb. Felhasználják édesítésre, tehát leginkább süteményekhez, salátákhoz, de létezik por formája is, ami nem befolyásolja a recepteket víztartalmával.

Összességében: ha változatosságra vágyunk, akkor a cukorhoz hasonlóan mértéket tartva mindkét szirupot használhatjuk az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, de fogyókúránk idején, illetve ha pl. inzulinrezisztenciával élünk, akkor édesítésre elsősorban ne ezeket, hanem energia- és szénhidrátmentes édesítőszereket használjunk. Amennyiben mégis juhar- vagy agávészirupot fogyasztunk, akkor energia- és szénhidráttartalmukat minden esetben be kell számolni a napi ajánlott mennyiségbe.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...