Habár cukrot számos dologból ki lehet nyerni, az élelmiszeripar régóta igyekszik megtalálni a lehetséges alternatíváit. Egy olyan mesterséges édesítőszer, mint például a „light” üdítők többségében is fellelhető aszpartám, ugyanis olcsóbban előállítható, nem véletlenül tartják a cukormentes kólát a világ egyik legnagyobb bizniszének. Az utóbbi időben, az egészségtudatosság előretörésével azonban egyre nagyobb igény mutatkozott olyan cukorpótló megoldásokra, amelyek nem csak kalóriaszegények, de egyben természetesek is. Így került előtérbe a dietetikusok által is kedvelt eritritol, avagy eritrit.
Az eritrit egy olyan természetes cukoralkohol, amely kis mennyiségben megtalálható például a dinnyében, a szőlőben, a körtében, különböző gombákban, illetve olyan erjesztéssel készült ételekben és italokban, mint a sajt, a szójaszósz vagy éppen a bor. Nagy előnye, hogy a glikémiás indexe 0, vagyis semmiféle hatása nincs a szervezet inzulintermelésére, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ráadásul tökéletesen beilleszthető a gluténmentes étrendbe is, és a fogakat sem károsítja.
De az eritrit nem csak azok számára lehet érdekes, akik előnyben részesítik a funkcionális élelmiszereket, hanem a fogyókúrázóknak is. Ez az alternatív édesítőszer ugyanis valóban kalóriamentes, és más cukoralkoholoktól eltérően rendkívül könnyen emészthető. Így bár az ízintenzitása csak 70%-a a hagyományos kristálycukorénak, bátran használhatunk belőle többet kedvenc finomságaink – akár szénhidrátcsökkentett édességeink – elkészítéséhez, hiszen az eritrit lelkiismeret-furdalás nélkül biztosítja az édes életet.Kóstolj bele Te is!