Íme a sajtos-ricottás-cukkinivirágos galette, a legszebb sós pite

Cukkinivirágos szép napot! Itt egy szuper galette, vagyis egy felhajtott szélű sós pite, amit ebben a szezonban ki kell próbálnod!

Ajándékba, vagy csak saját „felhasználásra” készíts asztali dísznek is beillő cukkinis pitét, avagy galettet. Lesz benne szemnek-szájnak minden jó, sok sajt és ricotta, színes magvak és színpompás virágok, nézzük részletesen!

Cukkinivirágos galette - receptért kattints a képre!

Cuki cukkinivirágok

A cukkini virágja nemcsak ehető, hanem elképesztően finom is. Íze más, ehető virágokhoz egyáltalán nem hasonlít, és máshoz sem hasonlítható. Csak egy módon tudod kideríteni, milyen is valójában: ha megkóstolod. Bibéjét sokan kivágják belőle, pedig az is nagyszerű, viszont töltésnél sok helyet foglal, talán ezért távolítják el sok receptleírás alapján. Ehhez a szuperpitéhez viszont nem lesz erre szükség, esetleg felezni, negyedelni viszont lehet, hogy a legszebb képét mutassa a galetten.

Cukkini és ricotta

Töltelékként mi kerülhetne a pitébe, ha nem cukkini? Kevés újhagymát futtassunk meg vajon, hogy az íze szétáradjon, erre mehet a nagy lyukú reszelőn áttolt cuki cukkini, végül, ha a nedvességégét már pára formájában elengedte, akkor mehet mellé a ricotta és a fűszerek.

Szeletelve tálaljuk - a cukkinivirágos galette recepjéért kattints a képre!

Tészta

Bármilyen lisztből készülhet a galette alaptésztája, ehhez a recepthez a teljes kiőrlésű ajánlott.

Nálam pont elfogyott ez a típus, ezért rögtönöztem, mandula-, lenmag-, sima liszt és semola, azaz durumbúzadara került bele. Fantasztikus roppanós lett, úgyhogy kísérletezzetek ti is nyugodtan!

Magok

Amitől igazán rusztikus lesz ez a pite, az a magszórás. Használhattok csak egyfélét, vagy keverhetitek az otthon fellelhetőket. Az előbbiekben részletezett lisztösszeállítás miatt az én keverékembe került lenmag, és találtam mellé egész mákot, fekete és fehér szezámmagot, valamint fenyőmagot. A tészta szélét érdemes olívaolajjal kenni, és utána mehetnek a kiválasztott magok rá, amennyit csak elbír a cukkinivirágos galette széle.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...