Ajándékba, vagy csak saját „felhasználásra” készíts asztali dísznek is beillő cukkinis pitét, avagy galettet. Lesz benne szemnek-szájnak minden jó, sok sajt és ricotta, színes magvak és színpompás virágok, nézzük részletesen!
Cuki cukkinivirágok
A cukkini virágja nemcsak ehető, hanem elképesztően finom is. Íze más, ehető virágokhoz egyáltalán nem hasonlít, és máshoz sem hasonlítható. Csak egy módon tudod kideríteni, milyen is valójában: ha megkóstolod. Bibéjét sokan kivágják belőle, pedig az is nagyszerű, viszont töltésnél sok helyet foglal, talán ezért távolítják el sok receptleírás alapján. Ehhez a szuperpitéhez viszont nem lesz erre szükség, esetleg felezni, negyedelni viszont lehet, hogy a legszebb képét mutassa a galetten.
Cukkini és ricotta
Töltelékként mi kerülhetne a pitébe, ha nem cukkini? Kevés újhagymát futtassunk meg vajon, hogy az íze szétáradjon, erre mehet a nagy lyukú reszelőn áttolt cuki cukkini, végül, ha a nedvességégét már pára formájában elengedte, akkor mehet mellé a ricotta és a fűszerek.
Tészta
Bármilyen lisztből készülhet a galette alaptésztája, ehhez a recepthez a teljes kiőrlésű ajánlott.
Nálam pont elfogyott ez a típus, ezért rögtönöztem, mandula-, lenmag-, sima liszt és semola, azaz durumbúzadara került bele. Fantasztikus roppanós lett, úgyhogy kísérletezzetek ti is nyugodtan!
Magok
Amitől igazán rusztikus lesz ez a pite, az a magszórás. Használhattok csak egyfélét, vagy keverhetitek az otthon fellelhetőket. Az előbbiekben részletezett lisztösszeállítás miatt az én keverékembe került lenmag, és találtam mellé egész mákot, fekete és fehér szezámmagot, valamint fenyőmagot. A tészta szélét érdemes olívaolajjal kenni, és utána mehetnek a kiválasztott magok rá, amennyit csak elbír a cukkinivirágos galette széle.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: