A cukkini is lehet mérgező? Erre figyelj, ha fogyasztod

Valóban lehet mérgező a cukkini? Egy a fontos: ne együk meg a zöldséget, ha nem olyan az íze vagy az állaga, mint szokott!

A cukkini önmagában hálás alapanyag a konyhában: egész évben kapható, sokoldalúan felhasználható, ízesíthető zöldség.

Előfordulhat azonban, hogy ez az igénytelen, könnyen termeszthető zöldségféle és a tökök családjából bármelyik növény védekezésül elkezd túl sok mérgező anyagot termelni.

Gyors cukkinicurry

Bár a csirkecurry az egyik legízletesebb étel a világon, mi most mégis inkább zöldséget fogtunk a kezünkbe, és azzal helyettesítettük a szárnyast. A cukkiniből készült egytálétel az ...

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Húsmentes töltött cukkini

Ezek a húsmentes töltött cukkini csónakok igazán feldobják majd a kedved egy nehéz napon. A gombával, csicseriborsóval és fetával megpakolt zöldség, könnyed fogás bármilyen napszakra.

Hogy válik mérgezővé a cukkini és az uborka?

A cucurbitacin nevű vegyület természetes módon termelődik a tökfélékben. A cucurbitacint azért állítja elő a növény, hogy megvédje magát a kártevőktől, növényevő állatoktól. Ennek a toxinnak a szintje genetikai tényezők vagy környezeti stresszhatások – például szárazság vagy rossz talajminőség – hatására megemelkedhet. A méreg kis mennyiségben általában ártalmatlan, magas koncentrációban azonban súlyos gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat.

Ezért is fontos, hogy:

  • ellenőrzött helyről vásároljunk cukkinit, tököt, uborkát!
  • ha biozöldséget szeretnénk, akkor is engedéllyel rendelkező őstermelőtől vásároljunk!
  • főzés, fogyasztás előtt kóstoljuk meg a zöldséget! Ha keserű, akkor mérgező, és ki kell dobni!

A cukkinimérgezés tünetei:

  • Erős hasi fájdalom, görcsök, hascsikarás
  • Hányinger, hányás
  • Véres vagy vizes hasmenés
  • Görcsrohamok
  • Kimerültség és kiszáradás

A cukkinimérgezés ritka, érdemes tudatosan eljárni, hogy elkerüljük ezt a veszélyes ételmérgezést.

Forrásunk volt.


Olvass még a tökfélékről:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!