A cukkini önmagában hálás alapanyag a konyhában: egész évben kapható, sokoldalúan felhasználható, ízesíthető zöldség.
Előfordulhat azonban, hogy ez az igénytelen, könnyen termeszthető zöldségféle és a tökök családjából bármelyik növény védekezésül elkezd túl sok mérgező anyagot termelni.
Hogy válik mérgezővé a cukkini és az uborka?
A cucurbitacin nevű vegyület természetes módon termelődik a tökfélékben. A cucurbitacint azért állítja elő a növény, hogy megvédje magát a kártevőktől, növényevő állatoktól. Ennek a toxinnak a szintje genetikai tényezők vagy környezeti stresszhatások – például szárazság vagy rossz talajminőség – hatására megemelkedhet. A méreg kis mennyiségben általában ártalmatlan, magas koncentrációban azonban súlyos gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat.
Ezért is fontos, hogy:
- ellenőrzött helyről vásároljunk cukkinit, tököt, uborkát!
- ha biozöldséget szeretnénk, akkor is engedéllyel rendelkező őstermelőtől vásároljunk!
- főzés, fogyasztás előtt kóstoljuk meg a zöldséget! Ha keserű, akkor mérgező, és ki kell dobni!
A cukkinimérgezés tünetei:
- Erős hasi fájdalom, görcsök, hascsikarás
- Hányinger, hányás
- Véres vagy vizes hasmenés
- Görcsrohamok
- Kimerültség és kiszáradás
10 legfinomabb cukkinis étel, amire nem lesz panasz
A cukkini a nyár egyik slágerzöldsége. Levesekbe, főételekbe, de még sütibe is teheted. Most videóval is segítünk az elkészítésükben.
Nosalty17 fogás, ami bebizonyítja, hogy a cukkini egy tökéletes zöldség
Teljesen mindegy, hogy kirántod, megtöltöd, vagy éppen fasírtba teszed - a cukkini egy mennyei zöldség, amit érdemes sokszor beiktatni az étrendedbe.
Nosalty13 irtó guszta cukkinis recept az oldalunkról
Cukkinis párnácska rántva, puha sós palacsinta, krémes főzelék, töltött verzió? Most minden receptünk a cukkini körül forog, nézzétek őket!
NosaltyA cukkinimérgezés ritka, érdemes tudatosan eljárni, hogy elkerüljük ezt a veszélyes ételmérgezést.
Olvass még a tökfélékről:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!