Így csúsztasd a palacsintát lekvárral, mákkal, dióval, minden jóval

Sokakat késztet fejtörésre ennek a klasszikus desszertnek a neve. Vajon mitől csúszik a palacsinta? Vagy hová? Talán a legtöbben az első elkészítés során világosodunk majd meg, amikor egymás után csúsztatjuk a rétegeket a serpenyőből a tányérra, ahol végül összeáll a (például) lekvárral, dióval és mákkal megtöltött, impozáns torony. Ilyenkor persze már nem ezen törjük a fejünket, inkább csak élvezzük a tányérunkra kerülő, porcukorral hintett szeleteket.

A csúsztatott palacsinta egy olyan klasszikus desszert, amit mindenki ismer, azonban valahogy mindenki más formában. Nincsen közös egyetértés a palacsinták méretéről, vastagságáról, sőt még a tészta pontos alapanyaglistájáról sem. És akkor a töltelékekről még nem is ejtettünk szót! Van, aki a csokoládést tartja eredetinek, mások a lekváros-diósat, míg egyesek a vaníliakrémesre esküsznek. Az egyetlen konzisztens dolog a sütési technika és az összeállítás: tulajdonképpen ezekről ismerszik meg egy valódi, vérbeli csúsztatott palacsinta.

A csúsztatott palacsinta receptjéért kattints a képre!

A tészta könnyed

Ennek a réteges, szaftos palacsintatoronynak az egyik fontos mérvadója az állaga: a megszokott palacsintatésztát felvert tojáshabbal lazítjuk, könnyítjük, ettől lesz olyan légies. A massza bekeverésénél ezért figyelnünk is kell, nehogy összetörjük a habot.

A sütés felemás, a palacsinta csúszik

A másik fontos jellemző természetesen a névben szereplő „csúsztatás” – ennek két eleme van. Az első, hogy a palacsintákat csak egy oldalon sütjük meg: a felső részek szinte „nyersen” maradnak, a rájuk csúsztatott következő réteg még forró alja fogja befejezni a sütést.

Ezért a palacsintatorta megrakása egy folyamatos dolog: amikor kisült egy réteg, rögtön csúsztatnunk kell, majd kennünk, szórnunk és már süthetjük is a következőt.

A csúsztatott palacsinta receptjéért kattints a képre!

A rétegek váltakoznak

Mi a recept elkészítésénél a rengeteg tölteléklehetőség közül a kétféle lekvárra, dióra és mákra voksoltunk, ezekkel ugyanis egy klasszikus, szerethető, mégis izgalmas desszertet alkothatunk. Érdemes egy kevésbé sűrű szilvalekvárt használni, hogy könnyebb legyen a kenés. A mákhoz és a dióhoz pedig csak annyi cukrot adjunk, amitől számunkra nem lesz túl édes a végeredmény.

Készítsünk minden jóval csúsztatott palacsintát!

Hozzávalók:

200 g finomliszt, 2 ek cukor, 3 db tojás, 380 ml tej, 2 ek vaj, 1 csipet só, 400 g sárgabaracklekvár, 400 g szilvalekvár, 150 g dió (darált), 150 g mák (darált), 2 ek porcukor (ízlés szerint)

A csúsztatott palacsinta receptjéért kattints a képre!

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, tejet, cukrot, olvasztott vajat és lisztet egy turmixgépben teljesen simára dolgozzuk, majd félretesszük. A tojásfehérjékhez adunk egy csipet sót, majd kemény habot verünk belőlük. A hab első harmadát hozzákeverjük a palacsintatésztához, hogy fellazítsuk, majd a maradék kétharmadot két részletben, óvatosan beleforgatjuk, nehogy összetörjön.

Egy serpenyőt enyhén kikenünk olajjal, majd elkezdjük melegíteni. A lángot végig közepes szinten tartjuk alatta, hogy a palacsinták egyenletesen süljenek, és ne égjenek meg.

Merőkanállal kimerünk egy adagot a serpenyőbe a tésztából, kicsit ellaposítjuk, majd addig sütjük, amíg az alja aranybarna nem lesz. A teteje enyhén „nyers” marad, és nem is fogjuk megfordítani, majd megsütni, mert a rétegezés során a következő ráhelyezett palacsinta forró alja „fejezi be” a sütést. Ettől lesz a csúsztatott palacsinta belseje jó szaftos. A palacsinta akkor sült meg, ha a teteje már nem nedves, és megjelentek rajta kisebb-nagyobb buborékok.

A csúsztatott palacsinta receptjéért kattints a képre!

A darált diót és mákot elkeverjük 1-1 evőkanál porcukorral. Mivel a palacsinta és a lekvár is enyhén édes, nem kell túl sok cukor a magvakhoz, azonban mennyisége ízlés szerint növelhető.

Az első kész palacsintát egy tányérra csúsztatjuk, majd megkenjük baracklekvárral és megszórjuk cukros dióval. Erre jöhet a következő frissen kisült palacsinta, amit szilvalekvárral fogunk megkenni és mákkal megszórni. Ezt a rétegezést kell folytatnunk az utolsó palacsintáig. Az utolsó palacsintát a sületlen felével lefelé tegyük a toronyra. A csúsztatott palacsintát meghintjük porcukorral, és még langyosan, szeletelve tálaljuk.

A csúsztatott palacsinta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az édességeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek