Csupa csoki forrócsoki

Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.

Rémlik még valami a ganacheról?A csokoládét összetörik, a tejszínt pedig forrás közeli hőmérsékletűre hevítik, majd a csokoládéra öntik. Kb. 10 perc után alaposan összekeverik. Attól függően, hogy mi a cél, lehet hígabb vagy sűrűbb. Akár olyan sűrű is, hogy mondjuk jégkockatartóba öntve pálcikát lehessen szúrni bele, és teljesen megdermedjen. De tényleg csak azért, hogy legyen egy forrócsokialapunk, amit csak elő kell kapnunk a hűtőből.

Ha így gondolkodunk, vagyis csak a forrócsoki kedvéért készítünk ganachet, akkor akár tovább is vihetjük a gondolatot. Fűszerezhetjük a ganache-t magát vagy a tejet, amiben aztán feloldjuk. Ha egyféle ízre vágyunk ebből a viszonylag nagy adag csokikrémből, akkor már ebbe tehetünk chilit vagy sáfrányt, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget, citrom- vagy narancshéjat, még akár durvára tört magokat is. De ugyanezt megtehetjük a tejjel is, amivel felöntjük. Érdekes ízkombinációkat lehet kitalálni.

A forró csoki egyébként mostanában lett újra divat, amióta nem nehéz beszerezni a jó minőségű csokoládét. És persze nem is feltétlenül kell bíbelődni a ganache elkészítésével, a csokoládét önmagában is fel lehet olvasztani a meleg tejben, bár a tejszínnel készült ganache még egy kicsit krémesebbé teszi az italt. Ja, és vízzel is felönthetjük. Igen, bármennyire is furcsa, ez is egy lehetséges út a forró csokihoz, de sajnos arról nem tudok beszámolni, hogy milyen. Mindenesetre hallomásból ítélve elég furcsa.

A forró csokoládé nem mai darab, már kb. 2000 éve az azték kultúra fontos része volt. Varázserőt tulajdonítottak neki, és egy olyan italnak tartották, amely képes betegségeket gyógyítani. Az 1500-as évek elején került át Európába, és bár az ital fontos változásokon ment keresztül az évszázadok során, a XIX. századig nagyrészt gyógyításra használták. A maják még nem édesen itták a kakaót, hanem a porított kakaóbabot különböző fűszerekkel ízesítve kukoricadarával együtt felöntötték hideg vízzel, és így fogyasztották. Európában, a spanyol királyi udvarban viszont, ahol a kakaó a gazdagok eledelének számított, mert csak Dél-Amerikából lehetett beszerezni, már nem erre a kesernyés ízre vágytak, és megszületett az édes változat, igaz, még mindig vízzel higítva.

Hollandiából származik a nagy újítás az 1800-as évekből,amely egy prés segítségével a kakaót szétválasztotta kakaóvajra és szárazanyagra. Egyrészt ez a bizonyos szárazanyag könnyebben feloldódott a folyadékban, és máris megszületett a holland kakaó, később tejjel is keverve. Másrészt ennél még nagyobb találmány látott napvilágot: a csokoládé. Innentől aztán nem volt megállás forrócsoki téren sem.

Mint láthatjuk, a kakaó és a forrócsoki között nagyjából a kakaóvaj a különbség, amitől viszont tényleg krémesebb lesz az ital. Számos recept áll rendelkezésre a kísérletezéshez, és akár keverhetjük is a kakaót a csokival. Jönnek a hideg téli napok, jöjjenek a melengető forrócsokik is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...