Csöröge-kisokos

Csöröge, herőce, forgácsfánk - a farsangi szezon sztárja, a szalagos távoli rokona.

A csöröge valószínűleg a legegyszerűbb fánkunk, nem kell keleszteni, pihentetni sem muszáj, olyan alapanyagokból készül, amelyek minden konyhában megtalálhatók az év minden napján, mégis nagyon ritkán készítjük. Ennek nyilván köze van a bő forró zsírban sütéshez, amire az ember csak ritkán szánja rá magát, de ezen kívül más akadályát nem sikerült felfedeznem a csöröge rendszeres fogyasztásának.
Csöröge – sulyom alakú receptjéért kattints a fotóra!
A csöröge szót 1565-ben jegyezték le először, elnevezését nagy valószínűséggel a forró zsírban kisülő tészta csörgő hangja adta. Egy másik nyelvjárási szavunkkal, a csörgével (töpörtyű) párhuzamosan keletkezhetett. Valószínűleg a 19. században terjedt el igazán, és vált a magyarság kedvelt édességévé.

Olvastad már?

A nagyvilág fánkjai

A Rumos forgácsfánk receptjéért kattints a fotóra!
Bár a csörögét készíteni tényleg nem nagy ördöngösség, mégis sokféle változata létezik a receptnek. Van, aki egész tojással gyúrja a tésztát, de a legtöbben csak sárgájával, van, aki tejtermék nélkül készíti, de sokan tejföllel, és van, aki egy kis rummal is megbolondítja a tésztát.
A Forgácsfánk-koszorú receptjéért kattints a fotóra!
Az igazi változatosságot viszont nem is a tészta hozzávalói, hanem a fánkocskák megformálása mutatja. A klasszikus forgácsfánk rombuszalakú, általában két cakkos bemetszés díszeleg rajta, melyen át ki is lehet fordítani a tésztát.
Csöröge Lizinka konyhájából receptjéért kattints a fotóra!
De vághatjuk a kinyújtott tésztát amorf alakzatokra, vékony csíkokra, négyzetekre, sőt, karikákra is. Talán a legmutatósabb herőce-féle a rózsafánk, virágfánk vagy haraszt.
A Haraszt receptjéért kattints a fotóra!
A Rumos virágfánk receptjéért kattints a fotóra!
A csöröge tésztáját vághatjuk vékony csíkokra is, majd a fakanál nyelére tekerve, arról a forró zsírba csúsztatva spirál alakú fánkot is süthetünk. Csomózhatjuk a háromszögeket, formálhatunk belőlük masnit, az eredmény mindenképpen finom lesz.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...