Csontritkulás - a néma járvány

Kevesen veszik komolyan ezt a "néma járványként" is ismert betegséget. Pedig a megelőzés alapvető fontosságú!

Az oszteoporózis, azaz hétköznapi nevén csontritkulás, csökkent csontkeménységgel jellemzett csontbetegség, mely csonttörésekre való fokozott hajlammal jár. Az összes oszteoporózis 80%-a a posztmenopauzában lévő nőket érinti, Magyarországon az 55 év feletti nők 24%-a szenved csontritkulásban.

A csontok aktív növekedése kb. 20 éves korig tart, a legnagyobb csonttömeg (a csontok vastagodnak, tömörebbé válnak, megnő a sűrűségük) kialakulása 35-40 éves korig tart. A nőknél a menopauza idejéig, a férfiaknál még kb. egy évtizeddel hosszabb ideig változatlan marad a csontok állapota, majd ettől kezdve a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe.

A csontritkulás kialakulása lassú folyamat, és tüneteket csak későn okoz. Az alacsony csonttömegre hajlamosító tényezők többek között a női nem, az időskor, az ösztrogénhiányos állapotok, késői menarché (első menstruáció), korai menopauza, nem megfelelő táplálkozás, vékony testalkat, családi halmozódás, dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód. A fenti kockázati tényezőkből is látszik, hogy a nőknél sajnos nagyobb eséllyel és korábban alakulhat ki a betegség. Ráadásul a nőknek általában kevesebb a csonttömege, mint a férfiaknak, és a változókor alatt zajló hormonváltozások is nagyobb mértékben csökkentik a csontok sűrűségét. Az étkezési zavarok (pl. anorexia nervosa, bulímia) is gyengítik a csontokat, és ezek a betegségek nagyobb arányban érintik a nőket.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Top 10+1 tejmentes kalciumforrás

Míg gyermek- és serdülőkorban az optimális csonttömeg elérése a cél, addig a felnőttkorban a csontvesztés lassítása a feladat. Mit tehetünk csontjaink egészségéért?

  1. Táplálkozási szempontból az egyik legfontosabb a megfelelő mennyiségű kalciumfogyasztás. Felnőttkorban az átlagos napi kálcium (Ca) szükséglet 1000-1200 mg, serdülőkor, terhesség, posztmenopauza idején ez jellemzően több. A kálciumban gazdag élelmiszerek a tej, tejtermékek, tejkészítmények, ezekből a Ca különösen jól hasznosul a laktóz és a tejsav miatt. Az olajos halak, egyes zöldségek: kelkáposzta, brokkoli, kínai kel, petrezselyemzöld is jó kalciumforrások, mint ahogy a mák, mandula, mogyoró, dió is, de ez utóbbiaknak magas a foszfáttartalmuk is. Kaphatók Ca tartalmú ásványvizek, és kalciummal dúsított termékek is. A Ca hasznosulását gátolja a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás, a kevés D-vitamin, a dohányzás, a kevés mozgás. A túlzott foszfátbevitel fokozza a kalcium ürülését, ezért érdemes odafigyelni, hogy ne vigyük túlzásba a kóla, ömlesztett sajtok, olajos magvak, készételek, konzervek fogyasztását. Bár sok kálciumot tartalmaz a spenót, a sóska és a rebarbara is, de magas oxálsav tartalmuk miatt mértékkel fogyasszuk őket.
  2. A D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását, és segíti a csontokba való beépülését, a felnőttek napi ajánlott mennyisége 1500-2000 NE D-vitamin forrásaink a máj, tojás, tej, vaj, halolaj és a halak közül a lazac, makréla, tonhal, szardínia. Szervezetünk képes maga is előállítani D-vitamint az UV sugárzás hatására, a megfelelő D-vitamin képzéshez márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a végtagokat is érintő, 10-15 óra közötti direkt napsugárzásra van szükség. Viszont a késő ősztől tavaszig tartó időszakban nem elegendő a napsugárzás, ezért D-vitamin pótlásra van szükség.
  3. A magnézium a csontszövet alkotórésze, napi 350-500 mg bevitele ajánlott. Jó magnéziumforrás pl. a búzacsíra, gabonafélék, olajos magvak, száraz hüvelyesek, zöldségek gyümölcsök. A vitaminok közül a csontanyagcserében szerepet játszik az A, a C és a K vitamin, a mikroelemek közül a a fluorid és a bór is részt vesz a csontképződésben.
  4. A mozgásszegény életmód szintén hozzájárul az osteoporozis kialakulásához, ezért a rendszeres testmozgásra szükség van, még diagnosztizált csontritkulás esetén is jó hatású.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...