A csontleves vagy más nevén erőleves rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Magas kollagéntartalmának köszönhetően hozzájárul az ízületek rugalmasságához, erősíti a csontokat, és segít megelőzni az időskori ízületi problémákat. A benne található glicin és prolin nevű aminosavak hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez, elősegítik az emésztést és csökkenthetik a gyulladásokat. Azok számára, akik érzékenyek az ételek emésztésére vagy valamilyen emésztőrendszeri problémával küzdenek, a csontleves kiváló regeneráló táplálék lehet. Emellett magas ásványianyag-tartalma - például kalcium, magnézium és foszfor – támogatja a csontok és a fogak egészségét, míg immunerősítő hatása révén hozzájárul a betegségek megelőzéséhez és a gyorsabb felépüléshez.

A csontleves különlegessége, hogy minél hosszabb ideig főzzük, annál több tápanyag oldódik ki belőle, és annál koncentráltabbá válik. A lassú főzés során az inakban, porcokban és csontokban található kollagén fokozatosan lebomlik, amely aztán a test számára könnyen felhasználható formában kerül a levesbe. Ezért érdemes 12-24 órán át hagynunk gyöngyözni, hogy a lehető legtöbb értékes anyagot ki tudják nyerni belőle. Egyes források szerint a hosszú főzés előnye, hogy a leves könnyebben emészthetővé válik, így azok is bátran fogyaszthatják, akik érzékenyebbek a nehéz ételekre.

A csontleves tárolására és tartósítására is érdemes figyelmet fordítani. Hűtőben 3-4 napig friss marad, de ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes adagokban lefagyasztani. Jól zárható üvegekben vagy jégkockatartóban is elhelyezhetjük, így könnyen adagolható marad és bármikor elővehető. Egy másik praktikus módszer, ha a levest egy sűrű szitán átszűrve a tetején képződő zsírréteget rajta hagyjuk, mert ez természetes tartósítóként működik és megakadályozza a gyors romlást.


Felhasználása rendkívül sokoldalú. Magában fogyasztva kiváló regeneráló ital, de sokan levesként, zöldségekkel és fűszerekkel tálalják. Emellett alaplének is tökéletes, hiszen gazdagabbá teszi a leveseket, főzelékeket, ragukat, mártásokat. Egy különleges tipp, hogy főzőfolyadékként is alkalmazhatjuk rizs, quinoa, köles, bulgur vagy más gabonafélék elkészítéséhez, amely így nemcsak ízletesebb, hanem tápanyagokban is gazdagabb lesz. Sőt, egyre többen fedezik fel, hogy a csontleves kávé vagy turmixok mellé is hozzáadható, hogy növeljék az italok fehérjetartalmát és kollagéntartalmát.

A csontleves nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz: egy forró bögre gazdag, tápláló húsleves kortyolgatása igazi otthonos érzést nyújt, különösen a hideg hónapokban. Ha szeretnéd kipróbálni egy jól bevált recept alapján, nézd meg az általam készített változatot itt!


Fotók és recept: Hering András
24 órás gyógyító csontleves - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépséges recept Hering Andrástól:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!