Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat érjen

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

A csontleves vagy más nevén erőleves rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Magas kollagéntartalmának köszönhetően hozzájárul az ízületek rugalmasságához, erősíti a csontokat, és segít megelőzni az időskori ízületi problémákat. A benne található glicin és prolin nevű aminosavak hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez, elősegítik az emésztést és csökkenthetik a gyulladásokat. Azok számára, akik érzékenyek az ételek emésztésére vagy valamilyen emésztőrendszeri problémával küzdenek, a csontleves kiváló regeneráló táplálék lehet. Emellett magas ásványianyag-tartalma - például kalcium, magnézium és foszfor – támogatja a csontok és a fogak egészségét, míg immunerősítő hatása révén hozzájárul a betegségek megelőzéséhez és a gyorsabb felépüléshez.

Átlátszó lábasban előkészített csontleves alapanyagok: marhacsont, zöldségek, fokhagyma és friss kakukkfű egy fehér asztalon, háttérben művészi keretezett képekkel.
A csontleves évszázadok óta a házi konyhák egyik legértékesebb alapétele. Az elmúlt években azonban újra a figyelem középpontjába került, különösen a hosszú ideig, akár 24 órán át főzött verziója. | fotó: Hering András

A csontleves különlegessége, hogy minél hosszabb ideig főzzük, annál több tápanyag oldódik ki belőle, és annál koncentráltabbá válik. A lassú főzés során az inakban, porcokban és csontokban található kollagén fokozatosan lebomlik, amely aztán a test számára könnyen felhasználható formában kerül a levesbe. Ezért érdemes 12-24 órán át hagynunk gyöngyözni, hogy a lehető legtöbb értékes anyagot ki tudják nyerni belőle. Egyes források szerint a hosszú főzés előnye, hogy a leves könnyebben emészthetővé válik, így azok is bátran fogyaszthatják, akik érzékenyebbek a nehéz ételekre.

Felülnézetből átlátszó lábasban előkészített csontleves alapanyagok: marhacsont, húsos csontok, póréhagyma, sárgarépa, fokhagyma és friss kakukkfű egy fehér asztalterítőn
Ez az eljárás nemcsak mélyebb, gazdagabb ízvilágot eredményez, hanem elősegíti a tápanyagok maximális kioldódását is. | fotó: Hering András

A csontleves tárolására és tartósítására is érdemes figyelmet fordítani. Hűtőben 3-4 napig friss marad, de ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes adagokban lefagyasztani. Jól zárható üvegekben vagy jégkockatartóban is elhelyezhetjük, így könnyen adagolható marad és bármikor elővehető. Egy másik praktikus módszer, ha a levest egy sűrű szitán átszűrve a tetején képződő zsírréteget rajta hagyjuk, mert ez természetes tartósítóként működik és megakadályozza a gyors romlást.

Átlátszó lábasban előkészített marhacsontleves nyers hozzávalókkal: velős csont, húsos csontok, sárgarépa, fokhagyma, kakukkfű és hagyma hideg vízben áztatva, fehér asztalterítőn.
A lassú főzés során az almaecet hozzáadása is javasolt, mert segíti a tápanyagok kioldódását a csontokból. | fotó: Hering András
Sütőben pirított csontleves alapanyagok: marhacsontok, póréhagyma, hagyma, fokhagyma és sárgarépa egy rozsdamentes tepsiben, fehér asztalterítőn
Ha a főzés előtt megpirítod a csontokat és a zöldségeket, még több ízt és gazdagságot ad a levesnek. | fotó: Hering András

Felhasználása rendkívül sokoldalú. Magában fogyasztva kiváló regeneráló ital, de sokan levesként, zöldségekkel és fűszerekkel tálalják. Emellett alaplének is tökéletes, hiszen gazdagabbá teszi a leveseket, főzelékeket, ragukat, mártásokat. Egy különleges tipp, hogy főzőfolyadékként is alkalmazhatjuk rizs, quinoa, köles, bulgur vagy más gabonafélék elkészítéséhez, amely így nemcsak ízletesebb, hanem tápanyagokban is gazdagabb lesz. Sőt, egyre többen fedezik fel, hogy a csontleves kávé vagy turmixok mellé is hozzáadható, hogy növeljék az italok fehérjetartalmát és kollagéntartalmát.

Lassan fővő házi csontleves marhacsonttal, sült hagymával, sárgarépával, póréhagymával, fokhagymával és babérlevéllel egy nagy fazékban, fehér asztalterítőn.
A lassú főzés során a leves egy selymes, zselatinos állagot vesz fel, ami a magas kollagéntartalom jele. Ez az anyag támogatja a bőr, az ízületek és az emésztőrendszer egészségét. | fotó: Hering András

A csontleves nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz: egy forró bögre gazdag, tápláló húsleves kortyolgatása igazi otthonos érzést nyújt, különösen a hideg hónapokban. Ha szeretnéd kipróbálni egy jól bevált recept alapján, nézd meg az általam készített változatot itt!

Frissen főzött, aranybarna házi csontleves egy átlátszó fazékban, fehér asztalterítőn, mellette sült zöldségek és marhacsontok egy tálon.
A 24 órás gyógyító csontleves receptjéért kattints a fotóra! | recept és fotó: Hering András
Házi készítésű, aranyszínű marhaerőleves fokhagymával, babérlevéllel és friss kakukkfűvel tálalva, sült csontokkal és zöldségekkel egy fehér asztalterítőn
A 24 órás gyógyító csontleves receptjéért kattints a fotóra! | recept és fotó: Hering András

Fotók és recept: Hering András

24 órás gyógyító csontleves - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépséges recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!