Az időskori szellemi leépülésnek (demencia) több fajtája van, legismertebb az Alzheimer-kór és az agyi erek meszesedéséből származó károsodás. Szakemberek folyamatosan kutatják a megelőzés és kezelés lehetőségeit, most lássunk néhány olyan táplálkozási tényezőt, amelyek szerepet játszanak a demencia megelőzésében!
1. Zöld színű zöldségek
A zöldségek és gyümölcsök egyaránt gazdag forrásai az antioxidánsoknak, flavonoidoknak, amelyek a tudományos eredmények szerint befolyásolják az idegek károsodásával járó (neurodegeneratív) folyamatokat. Emellett csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, aminek áttételesen az ér eredetű demencia megelőzésében van jelentősége. A Chicago Health and Aging Projectből az derült ki, hogy a zöld leveles zöldségek fogyasztása a leghatásosabb. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ezekben van a legnagyobb mennyiségű E-vitamin, ami bizonyítottan véd a szellemi leépüléstől.
2. Erre is jók a tengeri halak!
MR-felvételek tanúsága szerint a rendszeres halfogyasztóknál nagyobb a szürkeállomány térfogata, mint azoknál, akik nem esznek rendszeresen halat. A tengeri halak fogyasztása az omega-3 zsírsavtartalmon kívül más miatt is előnyös: szelént és D-vitamint tartalmaznak. A D-vitamin létfontosságú a neuropszichológiai működésekhez, az ingerületátvivő anyagok szabályozásához, és óv az érszűkület kialakulásától is.
3. Bogyós gyümölcsök = + 2,5 év!
A szamóca, szeder, málna, vörös- és feketeáfonya, piros- és feketeribizli fogyasztásának számos közvetlen hatása van az agyra: fokozzák az idegrendszer alkalmazkodóképességét, segítik az ingerületátvitelt. Bár ezek nem emberen kapott eredmények, bizakodásra adnak okot. Az egyik vezető szakmai ideggyógyászati lap közlése szerint a kognitív hanyatlás 2,5 évvel kitolódik azoknál, akik több bogyós gyümölcsöt fogyasztanak.
+1. A legjobb hír!
A legjobb hír azonban, hogy a fekete csokoládé és a kakaó fogyasztása védő hatással bír a szív- és érrendszerre, hiszen a kakaóbab főbb flavonoidjai védenek a neurodegeneratív károsodásoktól is. Egyes adatok szerint pedig a csoki a már kialakult, enyhe értelmi károsodás esetén is hatásos lehet.