Ezeket a csokis gabonapelyheket érdemes adni a gyerekeknek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete osztrák, cseh, horvát, szlovák és szlovén szervezetekkel karöltve 102 csokoládés ízesítésű gabonapehelyből választotta ki a legjobbakat.

A FoodPro uniós projekt részeként a szomszédos országok (osztrák, cseh, horvát, magyar, szlovák és szlovén) fogyasztói szervezeteivel együtt 102 csokis gabonapelyhet vizsgáltatott be a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A magyar boltok csokis gabonapehely-kínálatából 18 terméket küldtek el a laboratóriumba, melyek mind töltetlen csokis golyók vagy pelyhek voltak. A szakértők vizsgálták többek között a tápértéket (cukor-, fehérje-, élelmi rost, folsav- és vastartalom), az érzékszervi tulajdonságokat, az idegen szennyezők jelenlétét, a címkézés megfelelőségét és fenntarthatósági szempontokat.

Vajon jó helyen végzett a nyuszis gabonapehely?

A gabonapehely szerte a világon népszerű napindító étel, mivel tápláló és finom, alapvetően egészséges összetevőkből áll, elkészítése pedig egyszerű és gyors. A boltokban a gabonapelyhek óriási választékával találkozhatunk: müzli, zabkása, pehely, golyó, karika, párna és társaik, sok forma, íz és szín, már-már átláthatatlan a kínálat. Egy korábbi online felmérésük szerint a felnőttek Magyarországon leggyakrabban zabpelyhes termékekhez folyamodnak, és ahogy az várható volt, a csokis készítményeket inkább a gyermekek fogyasztják.

Túl magas cukortartalom és adalékanyagok

A magas gabonatartalom biztosítja ugyan a rost és fehérjebevitelt, de a magas cukortartalom miatt a legtöbb vizsgált termék inkább desszert, mint reggelire alkalmas étel. A tesztelt termékek 15,8 és 30,9 g/100g közötti cukormennyiséget tartalmaznak, ezek pedig kivétel nélkül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása feletti értékek. E szerint egy 14 éves kor alatti gyerek napi energiabevitelének maximum 10%-át ajánlott cukorból fedezni. Egy átlagos általános iskolás korú gyermek esetében ez körülbelül napi 25-50 gramm cukrot jelent - ami kb. 12 darab kockacukornak felel meg. A WHO azt is előírja, hogy a reggeli gabonapelyhek kevesebb, mint 15 g cukor/100 g gabonapehely mennyiséget tartalmazhatnak, amennyiben gyermekeknek szánt termékről van szó. Ennek egyetlen vizsgált termék sem tudott megfelelni.

Nem mindegy, mennyit eszik ezekből a gabonapelyhekből egy gyerek (forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok

A gabonapelyhek természetesen előforduló vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, a dúsított termékek esetében pedig mesterségesen adnak ilyeneket is hozzá. Minden vizsgált termékben megmérték a vas- és folsavtartalmat és arra számítottunk, hogy a dúsított termékekben az értékek magasabbak lesznek. A dúsított termékek átlagosan 40 százalékkal több folsavat tartalmaznak, a vasra viszont ez nem mondható el, mivel az értékek nem szignifikánsan magasabbak, sőt, egyes esetekben még a természetesen előforduló vastartalomhoz is hasonlíthatók.

Egy biztos: finom és ropogós

A minősítés 40%-át tette ki az érzékszervi vizsgálat eredménye, a szakértők először az ízt (50%) és az illatot (30%) értékelték, majd a termékek állagát (20%), miután 5 percig tejben áztak. Az érzékszervi tesztben valamivel jobban teljesítettek azok a termékek, amelyek intenzív ízű kakaóval vagy csokoládéval és gabonafélékkel készültek és azok, amelyek a tejbe áztatás után ropogósabbak és keményebbek maradtak, de alapvetően minden gabonapehely jól szerepelt ezen a teszten.

Hiányos tájékoztatás

A címkézés minőségét 10%-os súlyozással vették figyelembe az értékelésnél, mivel fontos a vásárlók számára, hogy termékre vonatkozó információ teljeskörű, érthető és olvasható legyen. Összehasonlították a mért és a tápérték táblázatban a gyártó által feltüntetett cukor-, fehérje-, élelmi rost-, vas- és folsavtartalmat. 7 terméknél a megengedettnél nagyobb eltérést találtak, mindegyik esetben nagyobb mennyiséget mértek a termékben, mint amit a gyártó állított.

Fenntarthatósági szempont - legalább a dupla csomagolást kerüljük!

Az értékelésbe nem számítottak bele a fenntarthatósági tulajdonságok, de ezek is fontosak, például, hogy a felhasznált kakaó Fairtrade vagy UTZ minősítésű-e, tartalmaz-e pálmaolajat a termék, illetve milyen csomagolásban kapható, és hogy van-e öko minősítése. A jó hír az, hogy a magyar piacon is beszerezhetők öko/bio csokis gabonapelyhek, például a Spar sajátmárkás Bio-Crispies Schokos terméke, amely az osztrák és a szlovén mezőnyben első, illetve második helyezést ért el.

A kartondobozokban árult termékek műanyag zacskóba is be vannak csomagolva, hogy megőrizzék a termék minőségét. A fenntarthatóság jegyében szeretnék arra ösztönözni a vásárlókat, hogy olyan terméket válasszanak, amelyhez a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használták fel, a vizsgált gabonapelyhek közül a többség, 11 darab csak zacskóba van csomagolva, míg 7 darabnál dobozt is találunk. A pálmaolaj összetevőként való használata is elfogadhatatlan a fenntarthatóság szempontjából, szerencsére csak 4 termékben szerepelt. Azon túl, hogy sok telített zsírsavat tartalmaz, amelyet egy kiegyensúlyozott étrendben korlátozni kell, a pálmaolaj előállításának módszere is problematikus, mert erdőirtással jár, árt a lakóinak és a környezetnek. Az UTZ és a Fairtrade tanúsítványok a fenntartható kakaótermelésről jó irányba mutatnak, megpróbálják megszüntetni a rossz munka- és fizetési feltételeket a gazdálkodók számára. A tesztelt termékek közt 7 darab UTZ minősítésű volt.

Végeredmény

Az összesítés alapján, a vezető pozíciót a Nesquik Alphabet terméke szerezte meg, melynek cukortartalma a második legkisebb érték a mezőnyben, ám a másik két Nestlé-termék, a Chocapic és a Nesquik csokigolyók a középmezőnyben végeztek, mindkettő nagyon magas cukortartalmú. Fenntarthatóság szempontjából pedig kifejezetten rosszul szerepelt ez a három termék.

Meglepően jó helyet ért el a Spar olcsó, sajátmárkás csokis gabonapelyhe, az S-Budget, ehhez nagyban hozzájárult, hogy ebben van a legkevesebb cukor. Őt rögtön követi a Spar másik saját terméke, a csokis pehely, amelyben a cukor sajnos jóval több, de legalább a rosttartalma is magasabb és a gyártáshoz felhasznált kakaó is UTZ minősítésű. A mezőny végén találhatók a legédesebb csokis gabonapelyhek, az Auchan sajátmárkás terméke és két Cornexi termék.

Mit tanácsol a Tudatos Vásárlók Egyesülete?

Véleményük szerint az egészséges életmód szempontjából ebben a tesztben rossz és rosszabb termékek szerepelnek, ezt jelzi az is, hogy a tesztgyőztes termék is csak 70%-ot ért el.
Milyen lehetne a tökéletes csokis gabonapehely? Összesítésben 100%-ot érhetne el egy olyan gabonapehely, aminek a cukortartalma a lehető legkisebb, amellett, hogy élvezeti értéke megmarad, valamint rost- és fehérjetartalma magas. Így tehát, ha tápláló, egészséges és finom reggelire vágyunk, akkor a megoldást nem a csokis gabonapelyhek között találjuk.

Ha mégis a csokis gabonapehely mellett döntünk:

  • Válasszuk azokat, amelyek kevesebb cukrot és több mint 6 gramm rostot tartalmaznak 100 gramm termékben.
  • Ne hagyjuk, hogy a csomagolás elején található állítások meggyőzzenek, mivel a termékek túl sok cukrot tartalmaznak. A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét a gyermekek számára inkább friss gyümölccsel és zöldséggel biztosítsuk.
  • A felbontott gabonapelyhet szorosan zárjuk le, és száraz helyen tároljuk. Így hosszabb ideig marad ropogós.
  • Keressük a gabonapelyheket a csomagolásmentes boltokban, így csökkentve a műanyag hulladékot háztartásában.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete sokat segít a legjobb termékek kiválasztásában, olvasd el ezeket is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...