Ezekre MINDIG figyelj oda, amikor csokit veszel a boltban

Itt az ideje tisztázni, hogy pontosan mit is nevezünk csokoládénak, és miért mozog ilyen széles skálán a különböző termékek ára.

Kezdjük az elején

Fontos lehet tisztázni, mit nevezünk csokoládénak. Azok a termékek kaphatják meg a csokoládé nevet, amelyek legalább 35 százalékban tartalmaznak a kakaóbabból származó összetevőt, és ebből is legalább 15 százalékot kell kitennie a kakaóvajnak. Leginkább az utóbbit érdemes figyelni, ugyanis ezt szokták a legtöbbször kihagyni az egyes termékekből, mivel nagyon drága alapanyag.

Milyen csokik vannak.

Alapvetően háromfajta csokoládét különböztetünk meg: étcsokoládét, tejcsokoládét (ami valójában világosabb csokoládé), illetve fehér csokoládét. Értelemszerűen az elsőnek a legmagasabb kakaótartalma, a középsőbe több tejpor vagy tejszármazék kerül, ezáltal több cukor is, a harmadikban pedig kakaóvaj van az egyéb adalékanyagok mellett.  

És akkor mi a kakaómassza?

Azt először is fontos tisztázni, hogy a kakaópor a kakaóbab húsának őrleményéből készül, ennek egyik része a zsírmentes szárazanyag, a másik pedig a zsiradék, vagyis a kakaóvaj.

A nem igazi csokoládéból ezt hagyják ki, ami helyett más növényi zsiradékot használnak, melynek zsírtartalma alacsonyabb. Ezeket nevezzük kakaómasszának.

A bevonómassza-termékek címkéjén a megnevezésben a 'kakaó' előtagot az európai élelmiszerjog előírásai szerint azért szabad használni, mert e termékek kakaótartalma kakaóporból származik.

Miért az étcsoki?

Mondani sem kell, hogy amellett, hogy nagyon finom, rendkívül könnyedén beleilleszthető a diétádba, ha vigyázol a mennyiségre. Fontos, hogy lehetőleg minél magasabb százalékú kakaótartalmút válasszunk, hiszen annak a rosttartalma 10-15 gramm/100 gramm, ami igen magasnak számít.

A fekete csokoládé a rostok mellett számos más hasznos anyagot is tartalmaz: két fontos alkaloidát: a teobromint és a koffeint. Ezek hatással vannak az idegrendszerre, a figyelemre, éberségre, szűkítik a gyomorereket, és tágítják az agyi ereket, serkentik a szívműködést, a légzést.


Ha valami finomságot készítenél a megvásárolt csokoládédból:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...