Csökkentenéd a szénhidrátfogyasztásod? 7 tipp, hogy tényleg jól csináld!

Úgy döntöttél, hogy a szénhidrátok csökkentésével vágsz bele a tavaszi megújulásba? Ezzel a 7 tippel segítünk neked.

Itt a tavasz, készülsz a bikiniszezonra? Jó döntés, még időben vagy! Ha úgy döntöttél, hogy a szénhidrátok csökkentése lesz az első lépés, akkor érdemes megfogadnod az alábbi tippeket!

1. Kerüld a cukros üdítők fogyasztását!

2 dl cukrozott szénsavas üdítőital 21 gramm cukrot tartalmaz, ami 1 púpozott evőkanál mennyiségének felel meg. Luxuskalóriáknak minősülnek, mégis sok gyerek és felnőtt napi rendszerességgel fogyasztja a cukros üdítőitalokat és gyümölcsleveket. Gyorsan felszívódó magas szénhidráttartalmuk miatt gyakori fogyasztásuk elhízáshoz, metabolikus szindrómához vezethet. Helyettük válasszuk a boltok polcairól az ízesített ásványvizeket, vagy édesítőszerrel készült frissítőket, de házi limonádét vagy üdítőt sem ördöngösség összedobni.

2. Fogyassz több zöldséget!

Nem meglepő talán: ha több zöldséget eszünk, akkor kevesebb tésztát, rizst fogunk. Viszont a zöldségeknél is figyelembe kell venni, hogy a szárazhüvelyeseknek, burgonyának magas a keményítőtartalma, ezért ha szeretnénk csökkenteni a szénhidrátbevitelünket, akkor érdemes inkább a leveles zöldségeket, cukkinit, spenótot, sóskát, uborkát, paradicsomot stb. választani.

3. Válasszunk természetes zsiradékforrásokat!

Magas szénhidráttartalmú nasik (chips, ropi, édes kekszek, sütik, csokik) helyett válasszuk inkább uzsonnára a dióféléket, olajos magvakat, avokádót, így az üres kalóriák helyett értékes zsírokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is jutunk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

4. Figyelj oda a fehérjékre!

Ha kevesebb fehérjét fogyasztasz az ajánlott mennyiségnél, akkor a diétád alatt az izmaidat építi le a szervezeted, függetlenül attól, hogy sportolsz-e vagy sem.Legjobb fehérjeforrások a (sovány) húsfélék (pl. szárnyasok, sovány sertés-, marhahúsrészek) a csirke, pulyka, marha, ezen kívül halfélék, tojás, sovány tejtermékek. Fogyaszd minden főétkezésre ezek valamelyikét!

5. Ne csak a mennyiségre, a minőségre is figyelj!

A kevésbé jó minőségű, magas cukortartalmú csokipótlékok helyett válassz magas kakaótartalmú (akár cukormentes) étcsokit, de persze ebből se egyél többet 1-2 kockánál.

6. Válaszd a teljes kiőrlésűt!

Az is nagy lépés, ha már a fehérliszt helyett teljes kiőrlésűt vagy a klasszikus rizs helyett barna rizst választasz. Ezzel ugyan a szénhidráttartalmat nem csökkented jelentős mértékben, ugyanakkor olyan termékeket választhatsz, amelyek szénhidráttartalmának felszívódása lassabb.

7. Éles váltás helyett fokozatos átmenet!

Ha nem szeretnél pár nap után sikítva a péksütis pultnak ugrani, akkor valószínűleg az a legjobb, ha fokozatosan (de határozottan és kitartóan) változtatod meg az életmódodat. Cseréld le a cukros üdítőket házi készítésű limonádéra, válassz teljes kiőrlésű termékeket, egyél fél adag rizst és dupla adag zöldséget a húsételed mellé, chips helyett rágcsálj olajos magvakat gyümölccsel. Így biztos nem lesznek kínzó „elvonási” tüneteid!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...