Csökkentenéd a szénhidrátfogyasztásod? 7 tipp, hogy tényleg jól csináld!

Úgy döntöttél, hogy a szénhidrátok csökkentésével vágsz bele a tavaszi megújulásba? Ezzel a 7 tippel segítünk neked.

Itt a tavasz, készülsz a bikiniszezonra? Jó döntés, még időben vagy! Ha úgy döntöttél, hogy a szénhidrátok csökkentése lesz az első lépés, akkor érdemes megfogadnod az alábbi tippeket!

1. Kerüld a cukros üdítők fogyasztását!

2 dl cukrozott szénsavas üdítőital 21 gramm cukrot tartalmaz, ami 1 púpozott evőkanál mennyiségének felel meg. Luxuskalóriáknak minősülnek, mégis sok gyerek és felnőtt napi rendszerességgel fogyasztja a cukros üdítőitalokat és gyümölcsleveket. Gyorsan felszívódó magas szénhidráttartalmuk miatt gyakori fogyasztásuk elhízáshoz, metabolikus szindrómához vezethet. Helyettük válasszuk a boltok polcairól az ízesített ásványvizeket, vagy édesítőszerrel készült frissítőket, de házi limonádét vagy üdítőt sem ördöngösség összedobni.

2. Fogyassz több zöldséget!

Nem meglepő talán: ha több zöldséget eszünk, akkor kevesebb tésztát, rizst fogunk. Viszont a zöldségeknél is figyelembe kell venni, hogy a szárazhüvelyeseknek, burgonyának magas a keményítőtartalma, ezért ha szeretnénk csökkenteni a szénhidrátbevitelünket, akkor érdemes inkább a leveles zöldségeket, cukkinit, spenótot, sóskát, uborkát, paradicsomot stb. választani.

3. Válasszunk természetes zsiradékforrásokat!

Magas szénhidráttartalmú nasik (chips, ropi, édes kekszek, sütik, csokik) helyett válasszuk inkább uzsonnára a dióféléket, olajos magvakat, avokádót, így az üres kalóriák helyett értékes zsírokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is jutunk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

4. Figyelj oda a fehérjékre!

Ha kevesebb fehérjét fogyasztasz az ajánlott mennyiségnél, akkor a diétád alatt az izmaidat építi le a szervezeted, függetlenül attól, hogy sportolsz-e vagy sem.Legjobb fehérjeforrások a (sovány) húsfélék (pl. szárnyasok, sovány sertés-, marhahúsrészek) a csirke, pulyka, marha, ezen kívül halfélék, tojás, sovány tejtermékek. Fogyaszd minden főétkezésre ezek valamelyikét!

5. Ne csak a mennyiségre, a minőségre is figyelj!

A kevésbé jó minőségű, magas cukortartalmú csokipótlékok helyett válassz magas kakaótartalmú (akár cukormentes) étcsokit, de persze ebből se egyél többet 1-2 kockánál.

6. Válaszd a teljes kiőrlésűt!

Az is nagy lépés, ha már a fehérliszt helyett teljes kiőrlésűt vagy a klasszikus rizs helyett barna rizst választasz. Ezzel ugyan a szénhidráttartalmat nem csökkented jelentős mértékben, ugyanakkor olyan termékeket választhatsz, amelyek szénhidráttartalmának felszívódása lassabb.

7. Éles váltás helyett fokozatos átmenet!

Ha nem szeretnél pár nap után sikítva a péksütis pultnak ugrani, akkor valószínűleg az a legjobb, ha fokozatosan (de határozottan és kitartóan) változtatod meg az életmódodat. Cseréld le a cukros üdítőket házi készítésű limonádéra, válassz teljes kiőrlésű termékeket, egyél fél adag rizst és dupla adag zöldséget a húsételed mellé, chips helyett rágcsálj olajos magvakat gyümölccsel. Így biztos nem lesznek kínzó „elvonási” tüneteid!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...