Csókiszószt legkönnyebben két hozzávalóból készíthetünk: jó minőségű csokoládéból és tejszínből. Attól függően, hogy milyen arányban keverjük össze a két alapanyagot, sűrűbb vagy hígabb öntetet kapunk majd. Így szinte bármilyen édesség része lehet a csokiszósz. Lássuk, mi mindennek!
Az alap arányok
Nagyon egyszerű arányokkal fogunk dolgozni, ezek a felhasználás szerint így alakulnak majd:
- hígabb szószokhoz vagy öntetekhez: 2 rész tejszín + 1 rész csokoládé
- közepesen sűrű masszákhoz: 1 rész tejszín + 1 rész csokoládé
- nagyon sűrű, masszív desszertekhez: 2 rész csokoládé + 1 rész tejszín
Az elkészítés pedig ekképp alakul: a tejszínt felforraljuk, majd leöntjük vele a csokit, hagyjuk pár percet állni, és egy habverővel csomómentesre keverjük. Ezt az alapot változtatás nélkül használhatjuk az alábbi édességekben.
Trüffel, bonbon
A sűrű csokiszósz, de akár a hígabb, lehűtött öntet is olyan állagot vesz fel, ami lehetővé teszi, hogy bonbonokat gyúrjunk belőle. Ehhez egyszerűen pihentessük pár óráig a keveréket a hűtőben, majd egy kanál és a bevizezett kezeink segítségével formáljunk bonbonokat. Forgassuk őket kakaóporba, kókuszreszelékbe vagy darált mogyoróba.
Keksz
Még csokisabbá tehetjük a kedvenc kekszünket (legyen alapból csokis, gyümölcsös vagy magos), ha félig vagy teljesen belemártjuk a csokiöntetbe. Erre is inkább a sűrű szósz alkalmas, ugyanis ez könnyedén megszilárdul majd a hűtőben. Ha túl híg lenne a szószunk, adjunk hozzá több csokit.
Csokiöntet
Ehhez a felhasználási módhoz pont a hígabb szósz az előnyös. Ezzel leönthetjük a kedvenc piskótánkat vagy más, lágyabb süteményt, esetleg fagylaltot is.
Csokimousse
Mivel félig tejszínből készül a szósz, ez azt jelenti, hogy majdnem teljesen kemény habbá verhetjük: így készül a két hozzávalós csokimousse. Ehhez egyszerűen verjük addig a csokis keveréket, amíg lágy és légies nem lesz. Vigyázzunk, nehogy túlkeverjük, mert ilyenkor a tejszín szétválik, darabos lesz.
Csokoládéfudge
Ez a dekadens, amerikai eredetű desszert úgy készül, hogy a csokiöntetet egy edénybe vagy tepsibe öntjük, hogy nagyjából ujjnyi vastag legyen. A tetejét megszórhatjuk magvakkal, pillecukorral, aszalt gyümölcsökkel vagy más tetszőleges feltétekkel. Miután megszilárdult a hűtőben, kis kockákra vághatjuk.
Forró csokoládé
A keverékből – egész hígra lazítva – főzhetünk belőle forró csokit is. Arra figyeljünk, hogy ne forraljuk fel teljesen az italt, mert ettől a tejszín összeugrik. Épphogy csak melegítsük kellő hőmérsékletűre, majd halmozzunk rá tejszínhabot, és már ihatjuk is.
Muffinok
Az apró sütemények közepébe rejthetjük vagy tetejére csorgathatjuk a gazdag öntetet, de akár a tésztába is keverhetjük, ha csokoládés ízt szeretnénk elérni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Fantasztikus és praktikus ötletek a konyhába: