Az alap csokiszósz nemcsak egy végtelenül egyszerű recept, de meglepően sok mindenre használhatjuk, ha már egyszer kész van. Nem kell külön az összes alkalomra másik receptet keresni, használjuk ugyanazt a szószt mindenre.
Csókiszószt legkönnyebben két hozzávalóból készíthetünk: jó minőségű csokoládéból és tejszínből. Attól függően, hogy milyen arányban keverjük össze a két alapanyagot, sűrűbb vagy hígabb öntetet kapunk majd. Így szinte bármilyen édesség része lehet a csokiszósz. Lássuk, mi mindennek!
7 az 1-ben csokiszósz, amivel több mint 20 desszert készülhet
Az alap arányok
Nagyon egyszerű arányokkal fogunk dolgozni, ezek a felhasználás szerint így alakulnak majd:
hígabb szószokhoz vagy öntetekhez: 2 rész tejszín + 1 rész csokoládé
közepesen sűrű masszákhoz: 1 rész tejszín + 1 rész csokoládé
nagyon sűrű, masszív desszertekhez: 2 rész csokoládé + 1 rész tejszín
Az elkészítés pedig ekképp alakul: a tejszínt felforraljuk, majd leöntjük vele a csokit, hagyjuk pár percet állni, és egy habverővel csomómentesre keverjük. Ezt az alapot változtatás nélkül használhatjuk az alábbi édességekben.
Trüffel, bonbon
A sűrű csokiszósz, de akár a hígabb, lehűtött öntet is olyan állagot vesz fel, ami lehetővé teszi, hogy bonbonokat gyúrjunk belőle. Ehhez egyszerűen pihentessük pár óráig a keveréket a hűtőben, majd egy kanál és a bevizezett kezeink segítségével formáljunk bonbonokat. Forgassuk őket kakaóporba, kókuszreszelékbe vagy darált mogyoróba.
A trüffel az egyik legcsodálatosabb dolog, ami a csokoládéval történhet, ráadásul egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Mi most a tejszínt fűszerekkel is összeforraltuk, így ízesítve ...
Bármikor feldobja a kedvet ez az alkoholos csokidesszert, amit nem is olyan bonyolult elkészíteni.
Mi narancslikőrrel csináltuk, de helyettesíthető rummal, whiskyvel, ...
Még csokisabbá tehetjük a kedvenc kekszünket (legyen alapból csokis, gyümölcsös vagy magos), ha félig vagy teljesen belemártjuk a csokiöntetbe. Erre is inkább a sűrű szósz alkalmas, ugyanis ez könnyedén megszilárdul majd a hűtőben. Ha túl híg lenne a szószunk, adjunk hozzá több csokit.
Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...
Omlós, nutellás zabkeksz, amit még sütni sem kell, és gyerekjáték az elkészítése!
Csokiöntet
Ehhez a felhasználási módhoz pont a hígabb szósz az előnyös. Ezzel leönthetjük a kedvenc piskótánkat vagy más, lágyabb süteményt, esetleg fagylaltot is.
Nagyobbik fiam lemaradt a napköziben a csokis piskótáról, ami hatalmas traumát okozott neki. Így hát nekiláttam az elkészítésének itthon, hogy helyreálljon a lelki béke.
Csokimousse
Mivel félig tejszínből készül a szósz, ez azt jelenti, hogy majdnem teljesen kemény habbá verhetjük: így készül a két hozzávalós csokimousse. Ehhez egyszerűen verjük addig a csokis keveréket, amíg lágy és légies nem lesz. Vigyázzunk, nehogy túlkeverjük, mert ilyenkor a tejszín szétválik, darabos lesz.
Nagy ünneplést tartottunk, négy névnapot, és egy szülinapot vontunk egybe. Ez a desszert nagyon mutatósan nézett ki, úgyhogy ezt választottuk. Sok időt igényelt, és sok mosogatnivalót ...
A nagyon csokis desszertek kedvelőinek.
Michael Romano receptje alapján.
Csokoládéfudge
Ez a dekadens, amerikai eredetű desszert úgy készül, hogy a csokiöntetet egy edénybe vagy tepsibe öntjük, hogy nagyjából ujjnyi vastag legyen. A tetejét megszórhatjuk magvakkal, pillecukorral, aszalt gyümölcsökkel vagy más tetszőleges feltétekkel. Miután megszilárdult a hűtőben, kis kockákra vághatjuk.
Egyszerűen ellenállhatatlan édesség, amit alig húsz perc alatt összedobhatunk, csak aztán győzzük kivárni, amíg megszilárdul. Karácsonyra vagy születésnapra egyaránt tökéletes ...
A karamella egyik fajtája, a LAROUSSE gasztronómiai lexikon pontos megfogalmazása szerint "Lágy, olvadó és nem ragadós csokoládés karamell. Ez a 19. századból származó édesség egy ...
Forró csokoládé
A keverékből – egész hígra lazítva – főzhetünk belőle forró csokit is. Arra figyeljünk, hogy ne forraljuk fel teljesen az italt, mert ettől a tejszín összeugrik. Épphogy csak melegítsük kellő hőmérsékletűre, majd halmozzunk rá tejszínhabot, és már ihatjuk is.
Szerintem sokunk számára felejthetetlen gasztroélmény volt a Csokoládé című film, főleg persze a címszereplő jelenetek: a csokoládékészítő zenés montázs, a báró hempergése a ...
Jön a hideg, jön elő a forró csoki mániám. Nosza, ki a konyhába, de sajnos csokit egy kockát se találtam itthon. Viszont abból kiindulva, hogy végül is a csoki is kakaóból van, mért ne ...
Most őszintén, ki ne szeretné a forró csokoládét? Akár reggel, akár este készítjük el, mindig átmelegít és boldoggá tesz kortyolgatása. Ez most egy krémes, kakaóporral és ...
Muffinok
Az apró sütemények közepébe rejthetjük vagy tetejére csorgathatjuk a gazdag öntetet, de akár a tésztába is keverhetjük, ha csokoládés ízt szeretnénk elérni.
Banánkenyér lett volt, de aztán rájöttem, hogy a múltkori forgatáshoz bevittem a formámat a stúdióba, úgyhogy muffin lett. Nem is baj, szerintem évek óta nem sütöttem muffint, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.
Logikusnak tűnik, hogy amíg az ételünk szépen melegszik a mikrohullámú sütőben, addig mi elpakoljunk a szobában vagy leszaladjunk a szeméttel. De ahogy a gáztűzhelyen nem hagyunk ételt őrizetlenül – legalábbis csak kivételes esetekben –, úgy a mikrót sem jó ötlet működés közben magára hagyni.
Legyen szó húslevesről, fasírtról vagy pörköltről, a petrezselyem bármelyikben helyet kaphat, ahogy sok más magyaros fogásban is. Mégis aligha vagyunk tisztában azzal, hogy ezek a zöld levélkék valódi szuperélelmiszernek számítanak.
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...