7 az 1-ben csokiszósz, amivel több mint 20 desszert készülhet

Az alap csokiszósz nemcsak egy végtelenül egyszerű recept, de meglepően sok mindenre használhatjuk, ha már egyszer kész van. Nem kell külön az összes alkalomra másik receptet keresni, használjuk ugyanazt a szószt mindenre.

Csókiszószt legkönnyebben két hozzávalóból készíthetünk: jó minőségű csokoládéból és tejszínből. Attól függően, hogy milyen arányban keverjük össze a két alapanyagot, sűrűbb vagy hígabb öntetet kapunk majd. Így szinte bármilyen édesség része lehet a csokiszósz. Lássuk, mi mindennek!

7 az 1-ben csokiszósz, amivel több mint 20 desszert készülhet

Az alap arányok

Nagyon egyszerű arányokkal fogunk dolgozni, ezek a felhasználás szerint így alakulnak majd:

  • hígabb szószokhoz vagy öntetekhez: 2 rész tejszín + 1 rész csokoládé
  • közepesen sűrű masszákhoz: 1 rész tejszín + 1 rész csokoládé
  • nagyon sűrű, masszív desszertekhez: 2 rész csokoládé + 1 rész tejszín

Az elkészítés pedig ekképp alakul: a tejszínt felforraljuk, majd leöntjük vele a csokit, hagyjuk pár percet állni, és egy habverővel csomómentesre keverjük. Ezt az alapot változtatás nélkül használhatjuk az alábbi édességekben.

Trüffel, bonbon

A sűrű csokiszósz, de akár a hígabb, lehűtött öntet is olyan állagot vesz fel, ami lehetővé teszi, hogy bonbonokat gyúrjunk belőle. Ehhez egyszerűen pihentessük pár óráig a keveréket a hűtőben, majd egy kanál és a bevizezett kezeink segítségével formáljunk bonbonokat. Forgassuk őket kakaóporba, kókuszreszelékbe vagy darált mogyoróba.

Keksz

Még csokisabbá tehetjük a kedvenc kekszünket (legyen alapból csokis, gyümölcsös vagy magos), ha félig vagy teljesen belemártjuk a csokiöntetbe. Erre is inkább a sűrű szósz alkalmas, ugyanis ez könnyedén megszilárdul majd a hűtőben. Ha túl híg lenne a szószunk, adjunk hozzá több csokit.

Csokiöntet

Ehhez a felhasználási módhoz pont a hígabb szósz az előnyös. Ezzel leönthetjük a kedvenc piskótánkat vagy más, lágyabb süteményt, esetleg fagylaltot is.

Csokimousse

Mivel félig tejszínből készül a szósz, ez azt jelenti, hogy majdnem teljesen kemény habbá verhetjük: így készül a két hozzávalós csokimousse. Ehhez egyszerűen verjük addig a csokis keveréket, amíg lágy és légies nem lesz. Vigyázzunk, nehogy túlkeverjük, mert ilyenkor a tejszín szétválik, darabos lesz.

Csokoládéfudge

Ez a dekadens, amerikai eredetű desszert úgy készül, hogy a csokiöntetet egy edénybe vagy tepsibe öntjük, hogy nagyjából ujjnyi vastag legyen. A tetejét megszórhatjuk magvakkal, pillecukorral, aszalt gyümölcsökkel vagy más tetszőleges feltétekkel. Miután megszilárdult a hűtőben, kis kockákra vághatjuk.

Forró csokoládé

A keverékből – egész hígra lazítva – főzhetünk belőle forró csokit is. Arra figyeljünk, hogy ne forraljuk fel teljesen az italt, mert ettől a tejszín összeugrik. Épphogy csak melegítsük kellő hőmérsékletűre, majd halmozzunk rá tejszínhabot, és már ihatjuk is.

Muffinok

Az apró sütemények közepébe rejthetjük vagy tetejére csorgathatjuk a gazdag öntetet, de akár a tésztába is keverhetjük, ha csokoládés ízt szeretnénk elérni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fantasztikus és praktikus ötletek a konyhába:

Címlapról ajánljuk