7 az 1-ben csokiszósz, amivel több mint 20 desszert készülhet

Az alap csokiszósz nemcsak egy végtelenül egyszerű recept, de meglepően sok mindenre használhatjuk, ha már egyszer kész van. Nem kell külön az összes alkalomra másik receptet keresni, használjuk ugyanazt a szószt mindenre.

Csókiszószt legkönnyebben két hozzávalóból készíthetünk: jó minőségű csokoládéból és tejszínből. Attól függően, hogy milyen arányban keverjük össze a két alapanyagot, sűrűbb vagy hígabb öntetet kapunk majd. Így szinte bármilyen édesség része lehet a csokiszósz. Lássuk, mi mindennek!

7 az 1-ben csokiszósz, amivel több mint 20 desszert készülhet

Az alap arányok

Nagyon egyszerű arányokkal fogunk dolgozni, ezek a felhasználás szerint így alakulnak majd:

  • hígabb szószokhoz vagy öntetekhez: 2 rész tejszín + 1 rész csokoládé
  • közepesen sűrű masszákhoz: 1 rész tejszín + 1 rész csokoládé
  • nagyon sűrű, masszív desszertekhez: 2 rész csokoládé + 1 rész tejszín

Az elkészítés pedig ekképp alakul: a tejszínt felforraljuk, majd leöntjük vele a csokit, hagyjuk pár percet állni, és egy habverővel csomómentesre keverjük. Ezt az alapot változtatás nélkül használhatjuk az alábbi édességekben.

Trüffel, bonbon

A sűrű csokiszósz, de akár a hígabb, lehűtött öntet is olyan állagot vesz fel, ami lehetővé teszi, hogy bonbonokat gyúrjunk belőle. Ehhez egyszerűen pihentessük pár óráig a keveréket a hűtőben, majd egy kanál és a bevizezett kezeink segítségével formáljunk bonbonokat. Forgassuk őket kakaóporba, kókuszreszelékbe vagy darált mogyoróba.

Fűszeres, chilis trüffel

A trüffel az egyik legcsodálatosabb dolog, ami a csokoládéval történhet, ráadásul egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Mi most a tejszínt fűszerekkel is összeforraltuk, így ízesítve ...

Trüffelgolyók

Bármikor feldobja a kedvet ez az alkoholos csokidesszert, amit nem is olyan bonyolult elkészíteni.   Mi narancslikőrrel csináltuk, de helyettesíthető rummal, whiskyvel, ...

Keksz

Még csokisabbá tehetjük a kedvenc kekszünket (legyen alapból csokis, gyümölcsös vagy magos), ha félig vagy teljesen belemártjuk a csokiöntetbe. Erre is inkább a sűrű szósz alkalmas, ugyanis ez könnyedén megszilárdul majd a hűtőben. Ha túl híg lenne a szószunk, adjunk hozzá több csokit.

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

Csokiöntet

Ehhez a felhasználási módhoz pont a hígabb szósz az előnyös. Ezzel leönthetjük a kedvenc piskótánkat vagy más, lágyabb süteményt, esetleg fagylaltot is.

Piskóta csokoládé öntettel

Nagyobbik fiam lemaradt a napköziben a csokis piskótáról, ami hatalmas traumát okozott neki. Így hát nekiláttam az elkészítésének itthon, hogy helyreálljon a lelki béke.

Csokimousse

Mivel félig tejszínből készül a szósz, ez azt jelenti, hogy majdnem teljesen kemény habbá verhetjük: így készül a két hozzávalós csokimousse. Ehhez egyszerűen verjük addig a csokis keveréket, amíg lágy és légies nem lesz. Vigyázzunk, nehogy túlkeverjük, mert ilyenkor a tejszín szétválik, darabos lesz.

Háromcsokis mousse

Nagy ünneplést tartottunk, négy névnapot, és egy szülinapot vontunk egybe. Ez a desszert nagyon mutatósan nézett ki, úgyhogy ezt választottuk. Sok időt igényelt, és sok mosogatnivalót ...

Csokoládéfudge

Ez a dekadens, amerikai eredetű desszert úgy készül, hogy a csokiöntetet egy edénybe vagy tepsibe öntjük, hogy nagyjából ujjnyi vastag legyen. A tetejét megszórhatjuk magvakkal, pillecukorral, aszalt gyümölcsökkel vagy más tetszőleges feltétekkel. Miután megszilárdult a hűtőben, kis kockákra vághatjuk.

Egyszerű whiskys csokoládéfudge

Egyszerűen ellenállhatatlan édesség, amit alig húsz perc alatt összedobhatunk, csak aztán győzzük kivárni, amíg megszilárdul. Karácsonyra vagy születésnapra egyaránt tökéletes ...

Duplán mogyorós csokis fudge

A karamella egyik fajtája, a LAROUSSE gasztronómiai lexikon pontos megfogalmazása szerint "Lágy, olvadó és nem ragadós csokoládés karamell. Ez a 19. századból származó édesség egy ...

Forró csokoládé

A keverékből – egész hígra lazítva – főzhetünk belőle forró csokit is. Arra figyeljünk, hogy ne forraljuk fel teljesen az italt, mert ettől a tejszín összeugrik. Épphogy csak melegítsük kellő hőmérsékletűre, majd halmozzunk rá tejszínhabot, és már ihatjuk is.

Chilis forró csokoládé

Szerintem sokunk számára felejthetetlen gasztroélmény volt a Csokoládé című film, főleg persze a címszereplő jelenetek: a csokoládékészítő zenés montázs, a báró hempergése a ...

Hétköznapi forró csoki

Jön a hideg, jön elő a forró csoki mániám. Nosza, ki a konyhába, de sajnos csokit egy kockát se találtam itthon. Viszont abból kiindulva, hogy végül is a csoki is kakaóból van, mért ne ...

Muffinok

Az apró sütemények közepébe rejthetjük vagy tetejére csorgathatjuk a gazdag öntetet, de akár a tésztába is keverhetjük, ha csokoládés ízt szeretnénk elérni.

Kókuszos banánmuffin

Banánkenyér lett volt, de aztán rájöttem, hogy a múltkori forgatáshoz bevittem a formámat a stúdióba, úgyhogy muffin lett. Nem is baj, szerintem évek óta nem sütöttem muffint, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fantasztikus és praktikus ötletek a konyhába:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...