El tudjátok képzelni, hogy valakit lázba hozzon a nagytakarítás gondolata? Bánffyhunyadi Erzsébet ilyen asszony volt, s hogy ne ítéljük el, sütöttünk tőle egy remek kuglófot.
A jó házikonyha című könyvre bizony ráfér, hogy a belőle főzött ételekkel mentegessük szerzőjét, ezt az elképesztően pedáns és tüchtig asszonykát, Bánffyhunyadi Erzsébetet. A könyv ugyanis olyan háztartást mutat be, amelyben feszes munkaterv, rend, tisztaság és fegyelem uralkodik, amelynek láttán a földi halandó rögtön elszégyelli magát a saját, korábban viszonylag rendesnek gondolt háztartásában.
Munkabeosztás havi bontásban - csak ki ne felejtsünk valamit!
A könyvben az éves nagytakarításokról szóló fejezet kifejezetten hosszú, a leírás a ház minden helyiségére, minden bútorra, eszközre, ruhaneműre kiterjed.
„A nagytakarítás munkarendje: mennyezet, falak leporolása, ezt a port azonnal össze is seperjük. Természetes, hogy előbb minden könnyebb bútordarabot máshová hordunk. A nagyobbakat pedig letakarjuk! Azután mossuk az ajtókat, ablakredőnyöket, az ablakokat, keretestől, majd letörölgetünk, bútort tisztogatunk, és utoljára súrolunk.”
Persze minderről részletesen kifejtve is olvashatunk, nem kell aggódni amiatt, hogy nem tudjuk, hogyan kell lemosni egy ajtót, Bánffyhunyadi Erzsébet ebben is a segítségünkre lesz.
És soha ne feledjük, a jó háziasszony otthonán nem látszik, hogy éppen nagytakarítást végeznek rajta, ahogy annak sem szabad feltűnnie, hogy éppen nagymosást tart.
„A nagytakarítás ne azt jelentse, hogy minden porszemet más helyre száműzünk bent a lakásban, sem azt, hogy napokig se ülni, se dolgozni, se feküdni ne lehessen a házban rendesen! Ennek a nagy munkának is csendben, hűhó nélkül kell megtörténni.”
…hogy a ház urának kényelmét egy pillanatra se zavarjuk meg, teszem hozzá magamban, de nyilván csak az irigység szól belőlem.
Nos, ha letudtuk a több napos, de feltűnés nélküli suvickolást, süssünk valami finomat jutalmul, pl. egy csokis-diós töltelékes kuglófot (és a Máglya című regény történetével szemben ez esetben fogyasszuk is el a finomságot). Bánffyhunyadi amilyen precíz a háztartási munkák leírásában, épp olyan pontos a receptek megadásában is, ezért nem is csoda, hogy a leírásából készített kuglóf nehézségek nélkül fenomenálisra sikerült. És bevallom őszintén, hogy még úgy is nagyon jól esett, hogy előtte egyáltalán nem nagytakarítottam.
Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...