Eleged van abból, hogy minden évben egy kisebb vagyont költesz a csokinyuszikra, aztán kiderül, hogy nem is finomak? Az nlc.hu által összegyűjtött szempontok alapján most örökre búcsút inthetsz ennek az ünneprontó problémának. Mutatjuk, hogyan!
1.) Nem minden csokinyuszi, ami annak látszik
A jó ízű csokinyúl kiválasztásához mindenképpen érdemes tisztázni, hogy mit is nevezünk csokoládéterméknek az összetétele alapján. A Magyar élelmiszerkönyv szerint étcsokoládé besorolást kap az a termék, ami „kakaótermékből és cukorból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, amiből minimum 18% a kakaóvaj, és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag".
A tejcsokoládénak azonban csupán 25% összes kakaó szárazanyagot, legalább 14% tej szárazanyagot és minimum 25% összes zsírt kell tartalmaznia.
Nem kell természetesen emlékezni ezekre a számokra, elég annyit tudni, hogy a csokoládé jelzővel rendelkező termékeket nyugodtan megveheted. Ám az ét- vagy tejbevonóból készülteket hagyjuk inkább a polcon pihenni, hiszen pont az egyik legfontosabb összetevő, a kakaóvaj hiányzik belőlük.
2.) A márkáról se feledkezz meg
Sajnos nem minden esetben igaz az az állítás, hogy minél drágább egy csoki, annál finomabb, de vásárlóként alapvetően ezt várjuk el a borsos árú termékektől. Így azokat a jól ismert márkákat érdemes választani, amikről gyakran hall az ember, ezekkel ugyanis kevésbé lehet mellényúlni.
3.) Ha megmaradna a csokinyuszi
4.) Csekkold a lejárati dátumot
Elméletileg nem kerülhet ki a boltok polcaira olyan csokinyuszi, aminek lejárt a szavatossági ideje, de jobb félni, mint megijedni. Hiszen ki szeretne kifehéredett és lejárt csokit adni a locsolóknak?
5.) Fő a tudatosság
Ha teheted, akkor vásárolj fair trade, azaz méltányos kereskedelemből származó csokoládékat, ezeket ugyanis úgy állítják elő, hogy a környezetre és a társadalomra a legkíméletesebb eljárásokat használják. De, ami a legjobb, hogy ezek a termékek mind nagyon jó minőségű, válogatott alapanyagokból készülnek, vagyis finomak is. Ha egy ilyen terméket vásárolsz, akkor garantált a jó íz, ráadásul még a környezetet is véded egy kicsit.
Még több húsvéti érdekesség vár: